Maminka.czVideo

Neposazujte děti příliš brzo! Víme, jak to škodí jejich vývoji

redakce Supermámy.cz 14.  3.  2017
Kdypak si vaše dítě poprvé sedlo? Odkdy se o to pokoušelo? Ačkoliv je každé dítě jiné a nelze mu určovat na dny či týdny, kdy by se mělo na zadeček posadit, existují vývojová stádia, která je dobré respektovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Některá miminka si sednou sama už v půl roce, jiným to klidně trvá do roka. Pamatujte, že nic se nedá uspěchat a dítě samo dobře ví, na co v danou chvíli má. Velkou chybou je, pokud se maminka nebo tatínek rozhodně, že by dítě už sedět mělo a do sedu mu pomáhá. 

„Sed se objevuje až v druhé fázi poté, co se dítě naučí vzpřimovat na rukou," říká lékařka Jana Mašátová z pražské tělocvičny The Little Gym. Sed je pro dítě velmi příjemný, najednou se mu otevře jiný svět, má volné ruce, zvětší se mu zorné pole, dítě sedí, dívá se a hraje si s tím, co mu dáváte do rukou. Pak ale chybí dítěti motivace k tomu získat novou dovednost, naučit se lézt, protože vše, co lezením a následným sezením získá – uvolnění rukou, lepší rozhled – mu už dospělý dal.

Více si přečtěte v článku zde a podívejte se na video, kde Jana Mašátová odpovídá na další otázky ohledně sezení dětí.

 

Raději dítěti dopřejte čas a prostor na volný pohyb. Nenechávejte jej dlouho sedět v autosedačce či sedátku.

 

 

Kdo neleze, může mít potíže s učením
6 věcí, kterým rodiče často škodí pohybovému vývoji dětí
Nejí zeleninu? Víme, proč je zdravá a jak ji nabízet dětem
Témata: Zdraví, Děti, Video, Péče o dítě a jeho výchova, Vývoj, Jak, Volný pohyb, Jana Mašátová, The Little Gym, Zorné pole, Zdraví na Heureka.cz