Maminka.czDěti

Nepromeškejte chvíli, kdy chce dítě jíst samo. Litovali byste!

Martina Machová 1.  7.  2018
„Jestliže promeškáte chvíli, kdy chce jíst dítě samo, už by také nemusela znovu přijít. Některé děti je pak nutno krmit až do dvou nebo tří let,“ tvrdí psycholožka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Někdy je pro rodiče tak nesnadné rozhodnout se, zda nechat mrně jít svou vlastní cestou, anebo převzít iniciativu (v tomto případě vlastně lžíci) a vše zařídit pěkně po „dospělácku“ – rychle, čistě, bez dalších fatálních následků a důsledků.

Je vůbec k něčemu dobré nechat ani ne ročního kojence, aby se v jídle „patlal“, hrál si s ním, podrobně ho zkoumal a vůbec jím velmi kreativně zdobil sebe i okolí?

Vždyť se ani nenají! Jídla je škoda a výbuch, který je dítko schopno vytvořit během několika pikosekund, je pak nutné likvidovat mnohonásobně delší dobu. Nicméně nic není tak jednoznačné, jak vypadá, a to, že nám mrně dává najevo, že se chce stravovat samo, bychom rozhodně neměli ani kvůli nepopiratelným benefitům „hygienického krmení“ přehlížet!

Vaše Adéla: Jak vybrat tu správnou dětskou jídelní židličku?

Dítě v samostatném stolování podporujte

„Jestliže promeškáte chvíli, kdy chce jíst dítě samo, už by také nemusela znovu přijít. Některé děti je pak nutno krmit až do dvou nebo tří let,“ radí rodičům dětská psycholožka, maminka dvou dětí a autorka několika populárních knih o výchově Anne Bacus.

Tyto první pokusy o skutečné samostatné krmení obvykle nastávají okolo desátého měsíce, což je pravděpodobně podmíněno vývojem.

Většina dětí se již v tomto věku ze všech poloh samostatně posadí, úroveň jemné motoriky a také souhra ruka ústa je na vysoké úrovni, dítě rádo napodobuje a už jej také často tolik nezajímá maminčino mléko. Je zvědavé a zvídavé, rádo ochutnává nové chutě, a to k pramalé radosti rodičů doslova všemi smysly…

I miminko by mělo jíst u stolu s rodinou

Nejde jen o požitek z jídla, jde o život samotný!

„Dítě potřebuje potravu pozorovat, ohmatávat, ochutnávat a cítit. Dělá mu to potěšení, protože jeho smysly jsou uvolněnější a jemnější než ty naše. Pokud tuto potřebu respektujeme, dítě se s radostí posadí ke stolu, a to je pro budoucnost velmi důležité. Bude s potěšením jíst, ochutnávat nové pokrmy a pravděpodobně s ním v tomto směru nebudou potíže,“ tvrdí psycholožka.

Není to dobrá zpráva? I když samozřejmě vykoupená trochou nepohody, nepořádku a někdy i rodičovských nervů. Pokud období zkoumání konzistence a hraní si s jídlem a chutěmi rodiče „přežijí“, bude jim v budoucnu dělat radost malý strávník, který se bude snažit jíst distingovaně stejně jako jeho blízcí. Čas, který „patlacím“ obdobím rodiče ztratí, se jim tedy později mnohonásobně vrátí.

Stejně tě nakrmím!

Zastávají-li rodiče opačné stanovisko, že lžíce prostě patří do ruky dospělého a ne kojence, mohou s velkou pravděpodobností očekávat, že se jejich mrně bude u jídla stejně bavit po svém – vždyť maličké dítě ještě nechápe, že má výhradně jíst.

Pro kojence a batole je zkrátka vše nové a nerozumí, že jídlo je pouze pokrmem, chce vše prožívat a poznávat všemi smysly! „Jestliže trváte na krmení dítěte, které chce jíst samo, výsledek bude pravděpodobně ještě horší – dítě se baví tím, že slintá, vyplivuje jídlo a hází ho kolem sebe, zavírá ústa, odvrací hlavu apod.,“ varuje Anne Bacus.

A jak to máte vy? Necháváte své dítko se samo krmit, i když zatím má více jídla okolo sebe než na talířku?

Video: Nejčastější chyby v péči o dětský chrup

Jídla nebezpečná pro miminka
Spokojené rodinné stolování hned od malička...
Co dělat, když dětem zaskočí nebo se začnou dusit a přestanou dýchat?

 

Témata: Děti, Výživa a stravování, Kojenec, Péče o dítě a jeho výchova, Praktické rady, Sam, První pokus, Krmení, Jemná motorika, Dětská psycholožka, Anne, Radost, Rodiče, Populární kniha, Pokrm, Většina, Lžíce, Čas jít, Nejčastější chyba, Roční kojenec, Psycholožka, Desátý měsíc, Strávník, Autorka, Dětský chrup