Maminka.czŠkolák

Něrgešová: V těhotenství mě kvůli přibírání krotil i gynekolog

Iveta Vařečková 18.  6.  2012
Něrgešová: V těhotenství mě kvůli přibírání krotil i gynekolog
Místo diet vsadila moderátorka VIP zpráv a reality show Farmář hledá ženu na potraviny, které tělo nezatěžují.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

* Jaký vztah máte ke slovu DIETA?

Nemám ho ráda, protože ve mně evokuje tendenci zakazovat. Myslím si, že když někdo chce cítit energii ze změny jídelníčku, nesmí mít tenhle pocit. Aby byl výsledek trvalý, mělo by se to stát jeho životním stylem. Ne jen dočasným projektem.

Prošla jste si pokusy zhubnout?

Pár diet jsem vyzkoušela, ale vždycky to skončilo jojo efektem. V poslední době dodržuji určitá pravidla, díky kterým jsem zhubla a já ani moje tělo nestrádá. Jedním z nich je, že naposledy jím kolem páté odpoledne, což vede k tomu, že mi k dobití energie stačí šest hodin spánku, protože se tělo nemusí v noci zabývat trávením jídla. Dřív, když jsem se večer najedla, bylo mi jen zbytečně špatně.

Upravila jste si i jídelníček?

Protože nechci zbytečně zatěžovat organismus, mám kategorii potravin, které si dopřávám jen dvakrát do měsíce. Omezila jsem čerstvé pečivo, místo něj si dávám knäckebroty a kukuřičný chléb. Pak jsou to výrobky z pšenice, třeba těstoviny už jím jen ze špaldové mouky, kterou tělo bez problémů zpracuje. Místo řepného cukru kupuji věci doslazované fruktózou. Hodně šetřím škrobem, mlékem a z masa si dávám jen drůbeží a ryby.

Proč tak zásadní změna?

Řešila jsem urologické problémy a potkala doktora, který neléčil jen podle rad z učebnice. Kromě prášků mi poradil, se kterými potravinami nemá tělo tolik práce. Výsledkem toho je, že jsem za poslední čtyři měsíce nebyla nemocná, mám spoustu energie a nic mě jen tak nerozhází.

Kam chodíte nakupovat?

Do obchodů, které mají příšerné názvy jako Zdravá výživa nebo Biostyl. Nesnáším ta pojmenování. Je pravda, že tam utratím mnohem víc než v normálních potravinách, ale nemám moc na vybranou.

Hlídáte, co jí váš tříletý Adam?

Pro moje dítě platí, že mu nedávám každý den bílé pečivo a tuny sladkého. Když jde ale na dětskou oslavu, nechám ho, ať si klidně dopřeje hranolky a hamburgery. Domů mu to ale nekupuji. Když si chce dát hranolky, upeču je v troubě, ne na pánvi s litry oleje.

ČTĚTE TAKÉ: Potvrzení o státním občanství: Kámen úrazu při vydávání pasů?

Dostala jste někdy radu, abyste zhubla?

Od Filipa Renče před natáčením Románu pro ženy. Na jeho obhajobu musím říct, že jsem předtím byla na dovolené na Krétě, kde jsem přibrala sedm kilo. Dostala jsem na zhubnutí dva měsíce a obden mi volala produkce, jak na tom jsem. Podruhé v životě mě přemlouval můj gynekolog, když jsem v půlce těhotenství vážila to, co jsem měla mít na konci. Bylo mi ale tak špatně, že jsem se nedokázala vzdát věnečků a nutelly. Celkem jsem přibrala 27 kilo, kterých jsem se začala zbavovat rok a půl po porodu.

Řešíte někdy jídlem partnerské problémy?

Spíš pomocí něj projednávám potřebné věci. Maminka mi dala radu – nejdřív chlapa nakrm, nech ho půl hodiny natrávit a pak za ním opatrně přijď a začni něco řešit. Když chci něco opravdu speciálního, upeču pracný meruňkový linecký koláč s tvarohem a vítězství je zaručeno!

Váš tip na extra zdravou ingredienci?

Skvěle pomáhá pročistit střeva psyllium, které se pije ráno nalačno. Váš tip na super relax? Spánek a na nic nemyslet. To je pro mě nejlepší způsob, jak si vyčistit hlavu. Váš tip na skvělý pohyb? Nejsem moc sportovní typ, ale baví mě jezdit na kole, posilovna a pilates.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Slavní rodiče, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Časopis Dieta, Zhubnutí, Gynekolog, Filip Renč, BIOSTYL, Přibírání, Posilovna, Zdravá výživa, Renč