Maminka.czZdraví

Nesestouplé varlátko může způsobit nesprávný vývoj spermií

Simona Procházková 13.  2.  2018
O tomto problému se příliš často nemluví, přesto není zase tak neobvyklým jevem, jak by se mohlo zdát. S vadou zvanou kryptorchizmus se rodí zhruba 4 % donošených a až 20 % nedonošených chlapečků.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Náš roční syn má stále nesestouplé jedno varlátko. Absolvovali jsme vyšetření u pediatra i urologa, po provedení ultrazvuku nám lékař sdělil, že pravé varlátko vůbec nikde nevidí. Proto nám bylo doporučeno neotálet s operací. Zákrok prý bude proveden laparoskopicky a během něj se musí varlátko nejprve objevit, pokud nebude funkční, tak se odstraní, v opačném případě posune dolů.

Mám obrovský strach, aby syn neměl třeba celoživotní následky, i když mě lékaři uklidňují, že pokud se problém okamžitě vyřeší, mělo by vše být v pořádku,“ svěřila se nám se svými obavami pětatřicetiletá Veronika.

Nevyvinuté varle
Pediatrie (poradna)

Nevyvinuté varle

Nesestouplé varle je vrozenou vadou

Nesestouplé varle je nejčastější vrozenou vadou mužského genitálu (zevního pohlavního ústrojí). Varle se během těhotenství zakládá vysoko v břiše mužského plodu a postupně sestupuje tříselným kanálem do šourku.

Tento sestup pokračuje dále i po narození, měl by být dokončen nejpozději do věku šesti měsíců. Pokud se tak nestane maximálně do jednoho roku dítěte, je namístě problém řešit, jinak hrozí poškození zárodečných buněk (spermií) a později neplodnost. U dětí postižených různým stupněm retence varlete se podle odborníků v dospělosti až dvacetkrát zvyšuje možnost rakoviny varlete.

„V případě, že varle úplně chybí, mluvíme o agenezi varlete. Většinou se tak děje pouze na jedné straně, pouze zhruba v 15 % případů nesestoupí oboustranně. Příčinou může být nedostatečná hladina testosteronu, porušená hormonální signalizace mozku nebo mechanická překážka v dráze sestupu, např. tříselná kýla nebo úzký tříselný kanál,“ vysvětluje MUDr. Josef Stolz, MBA, urolog a primář UroKlinikum Praha.

Syn nemá sestouplé pravé varle
Pediatrie (poradna)

Syn nemá sestouplé pravé varle

Pozor na spermie!

Kryptorchismus se obvykle diagnostikuje již při prvním vyšetření, kdy lékař pohmatem zkontroluje genitál chlapečka. Příznaky jsou zcela jednoznačné – v šourku obvykle na jedné straně není žádný hmotný obsah.

Nesestouplé varle může způsobit nesprávný vývoj spermií kvůli rozdílným teplotám v těle a v šourku. Teplota těla je totiž pro dozrávání spermií příliš vysoká, proto je důležité, aby varlata sestoupila do šourku, kde je teplota nižší a tedy optimální. Sestup varlat se z tohoto důvodu musí často kontrolovat, aby nedošlo ke snížení počtu buněk, a to měsíčně po třetím měsíci věku chlapce.

Nesestouplá varlátka: Problém, který se nevyplácí podceňovat

Léčba má být zahájena už po desátém měsíci dítěte

Pokud nedojde k sestupu varlátka do šesti měsíců od narození, je nutné pomocí vyšetření zjistit příčiny, nejlépe pomocí ultrazvuku. „Ke konci prvního roku je již totiž možné zastihnout změny, a to ve snížení počtu buněk. Většinou varlata sestoupí do prvního roku, pak už je spontánní sestup nepravděpodobný.

Léčba má být zahájena již po desátém měsíci a problém by měl být vyřešen maximálně do dvou let věku chlapce. Pokud se tuto vadu nepodaří do této doby odstranit a varlata jsou stále mimo šourek, dojde k úplnému poškození a spermie se v něm nevytváří. Způsobí to tedy neplodnost.

Také hrozí poranění varlete při tupém poranění proti stydké kosti a torze varlete (otočení varlete a zaškrcení přívodných cév),“ varuje MUDr. Josef Stolz.

Ztráta jednoho varlete neznamená neplodnost!

Je nutná operace? Většinou ano!

Pro vystresované maminky je ortel lékařů, že jejich malinký chlapeček musí už v tak nízkém věku na operaci a následně zůstat několik dní v nemocnici, velmi bolestnou představou plnou obav.

Prvním krokem v léčebném postupu (jak již bylo řečeno) je zjistit, kde přesně se nesestouplé varle nachází. Pokud „uvízlo“ blízko šourku a krevní testy ukážou nízkou hladinu hormonu testosteronu, je možné podstoupit hormonální léčbu.

Do těla se pak dodává hormon, který se snaží tělo „nabudit“ k produkci testosteronu. Pokud se takto nepovede donutit varle k sestupu, musí se přistoupit k operativnímu zákroku, který se provádí v závislosti na poloze varlete.

V případě, kdy je lokalizované v třísle (což je nejčastější typ kryptorchismu), se varle operačně „stáhne “ do správné polohy, kde se zafixuje. V případě, že je varle lokalizované v dutině břišní, obvykle se laparoskopicky odstraňuje z důvodu nefunkčnosti, nemožnosti ho stáhnout do šourku, z důvodu krátké cévní stopky a potencionálního rizika karcinomu varlete v budoucnosti.

Po operaci je malý pacient pečlivě sledován až do úplného zhojení, odeznění otoku a vstřebání stehů, nadále je pak při pravidelných kontrolách sledována poloha a velikost varlete.

Co je kryptorchizmus?

*Primární: Varle se zastavilo na cestě svého sestupu (retence varlete) nebo vycestovalo mimo cestu svého normálního sestupu (např. stehno, protilehlá strana šourku) – pak se jedná o ektopii varlete, případně varle zcela chybí, jelikož zaniklo už během nitroděložního života (pak se jedná o tzv. anorchii).

*Sekundární: U varlete původně sestouplého během růstu dochází později k samovolnému vzestupu ze šourku. Toto se může stát například po operaci tříselné kýly, kdy je semenný provazec přitažen jizvou, častěji však přirozeným růstem za určitých anatomických podmínek.

VIDEO: Jak pomoci miminku, aby se správně vyvíjelo

Nesestouplé varle u kojence
Pediatrie (poradna)

Nesestouplé varle u kojence

Ukaž pindíka!
Kojenec

Ukaž pindíka!

Broučínek, kocourek nebo pipinka... A jak se doma oslovujete vy?
Témata: Zdraví, Kojenec, Časopis Betynka, Vývoj, Poranění, Chlapeček, Opačný případ, Krevní test, Nízký věk, Pravidelná kontrola, Varlata, Postup, Ztráta, Malý pacient, Nízká hladina, Kocour, Nejčastější typ, Kocourek, První rok, Pohlavní ústrojí, Mužský plod, Úplné zhojení, Uroklinikum, Roční syn, Obrovský strach, Zdraví na Heureka.cz