Maminka.czRodičovství

Nesnažte se být dokonalá, chtějte být šťastná máma. Jak na to? Osvojte si těchto 12 návyků

Simona Procházková 9.  6.  2023
Máte pocit, že děláte všechno špatně, věčně nestíháte, denně si slibujete, že se nebudete rozčilovat kvůli maličkostem, vyčítáte si často, že jste měla zůstat více nad věcí? Pokud vám vrtá hlavou, jak to dělají ostatní mámy, které se v jednom kuse usmívají a vypadají, že pro ně není nic problém, čtěte dál.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možná vám občas připadá, že nejste dost dobrá máma, když na děti opakovaně zvedáte hlas, vyhrožujete tresty, nezvládáte jim večer co večer číst pohádku, cítíte se jako vymačkaný citron a v jednom kuse před sebou vláčíte hromadu nesplněných úkolů. Nechápavě pak sledujete kamarádky, sousedky nebo maminky spolužáků vašich ratolestí a obdivujete, jak jsou obětavé, všeobjímající, srší energií a dobrou náladou a záviděníhodným elánem. Zajímá vás, v čem se skrývá tajemství jejich životního optimismu a dobré nálady? Pokuste se do svého každodenního života přijmout tyto chytré inspirativní návyky.

VIDEO: Martina Pártlová pro časopis Maminka - Nejsem režimová máma

Nestyďte se říct si o pomoc

Šťastné mámy se nebojí požádat o pomoc rodinu a přátele. Zatímco ty mrzuté, náladové, s výrazem „božího umučení“ jsou většinou otroky sebe samých. Trpí utkvělým pocitem, že musí vše zvládat samy, chybí jim čas pro vlastní radost a potěšení, pro klidné večery s manželem, nevěnují se svým zálibám, nemají čas ani sílu vyrazit s kamarádkami do kina nebo na skleničku. Přitom stačí říct „prosím“.

Pravidelně opouštějte dům

Byla jste už dnes venku? Čerstvý vzduch, sluneční svit a příroda jsou totiž zaručenými prostředky ke zlepšení nálady a načerpání nové energie. Vyrazte, bez ohledu na počasí, aspoň na hodinu denně ven, na procházku s kočárkem, vyvenčit psa, projít se do parku, vyběhnout s dětmi na hřiště.

Kávu nahraďte sportem

Když se necítíte ve své kůži, máte potíže s usínáním nebo nespavostí a ráno se budíte rozlámaná, je čas na změnu režimu. Odpoledne a navečer vás udrží na nohou jen extra velký hrnek silné kávy? Vsaďte na pohyb, jde o univerzální lék na všechny neduhy a nic jiného vás tak nenabije energií a dobrou náladou. Při fyzické námaze se totiž do organismu vyplavují tzv. endorfiny neboli hormony štěstí. Napadají vás nejrůznější výmluvy, proč na cvičení nemáte čas? Stačí svižná půlhodinová procházka nebo on-line lekce jógy doma v pohodlí obýváku.

Rodičovství je hodně náročná disciplína. Podívejte se, jaké úsměvné i šílené situace přináší

Najděte si čas na zábavu

Pracujete tvrdě a nezastavíte se od rána do večera? Taková je bohužel realita mnoha zaměstnaných maminek. Přesto, zapomeňte alespoň občas na termíny, upomínky, domácí úkoly a povinnosti a zahrajte si místo toho karty, začtěte se do knížky nebo pozorujte západ slunce. Nakonec, zábavu si můžete najít i v tak nudných činnostech, jako je například rodinný nákup, příprava večeře nebo prostírání stolu. Stačí zapojit děti, povolit otěže a trochu se uvolnit. Možná si pak uvědomíte, proč vám stojí za to trávit tolik času při praní a žehlení prádla pro všechny ty milované lidi, co s vámi sdílí domov.

Rozmazlujte muže

Šťastný a spokojený muž rovná se pohodový muž, ochotný pomoci. Když mu dáte najevo, jako moc je pro vás důležitý, uvidíte, jaký zázrak se stane. Sám od sebe možná uklidí dům nebo připraví pro všechny oběd. Udělejte si čas na úsměv a milé slovo, pošlete zamilovanou zprávu, kupte mu oblíbenou čokoládu…

Dobře snídejte a choďte dřív spát

Ruku na srdce, kolik toho v noci naspíte? Pokud je to méně než sedm hodin, tělo si nezvládá dostatečně odpočinout a to se pochopitelně odrazí na vaší náladě a rozpoložení. Když několikrát týdně ponocujete a budík vás ráno vyštve z postele ještě za tmy, k veselosti, pozitivnímu myšlení a bezstarostnosti vám to opravdu nepřidá. A že je snídaně základ dne, to ví dnes už asi každý. Tak se neodbývejte. Namísto rychlého kafe v poklusu si udělejte čas a dopřejte si kvalitní snídani, misku ovesných vloček s jogurtem a banánem, ovocný tvaroh nebo celozrnný toust se šunkou se sýrem. Brzy poznáte rozdíl.

Největší chyby rodičů při výchově. Neděláte je náhodou taky?

Hlídejte si vlastní prostor

Nezapomínejte si pravidelně vyčlenit čas bez dětí. Pro psychickou pohodu a duševní očistu každé mámy, která je permanentně v jednom kole, je doba, kterou může strávit o samotě, naprosto zásadní. A je úplně jedno, jestli si sednete do kavárny s knížkou, zajdete na masáž, ke kadeřnici nebo na nákupy a víno s kamarádkou. Pomůže ale i taková „maličkost“, jako je dlouhá horká koupel s oblíbeným časopisem a zamčenými dveřmi od koupelny.

Dobré slovo a úsměv pro každého

Je to snadné a nic to nestojí. Buďte na lidi kolem sebe hodná, ochotná, pomáhejte bližním, mějte pro každého připravené milé slovo, pochvalu, lichotku… Nabídněte odvoz sousedce, pomozte starší paní s holí přes ulici, kupte malou kytičku kolegyni k svátku, pusťte před sebe někoho ve frontě u pokladny v obchodě, prostě zařaďte vstřícnost do vaší běžné denní rutiny.

Nesoutěžte s nikým

Šťastné mámy milují samy sebe i svou rodinu. Nemají zapotřebí s nikým soupeřit, porovnávat své ratolesti s ostatními. Jejich děti, domy, auta ani mobily nemusí být ty nejlepší, nejchytřejší, nejroztomilejší, nejkrásnější, nejdražší, nejčistší a nejdokonalejší ze všech. Jejich priority jsou totiž úplně někde jinde. Uvědomte si, jak bohatá jste, když máte kolem sebe vlastní rodinu. Milujte tedy naplno to, co máte.

Hýčkejte si kamarádky

Důležité je vědět, že v tom nejste sama. Podobné potíže, omyly, přešlapy a každodenní karamboly, kterými procházíte, řeší spousta dalších maminek, na to nikdy nezapomínejte. Všechno, od malicherných problémů až po skutečně vážné krize, se řeší a zvládá mnohem lépe, když máte někoho „zvenčí“, kdo je ochotný trpělivě naslouchat a vnese do vašich myšlenek jiný pohled. Řekne svůj názor, neodsoudí vás ani nehodnotí. Dobrá a spolehlivá kamarádka je zkrátka k nezaplacení.

Jak vychovat sebevědomé dítě? 9 zaručených tipů, jak se vám to povede!

Dívejte se dopředu

Když hrozí, že vám takzvaně bouchnou saze, a máte pocit, že už ten tlak a stres prostě déle neudržíte, připomínejte si v duchu, že „to není navždy, i tohle přejde“. Funguje to i obráceně, pokud jde o sílu myšlenky, zhluboka se nadechněte, zavřete oči a vzpomeňte si, co pěkného jste už s dětmi zažila, na první lepkavé pusinky, pevná objetí před usnutím, první žvatlavá slovíčka…

Mazlete se s dětmi

Přitulení, objetí, pohlazení, škrábání na zádech, jakékoli projevy fyzické blízkosti mají kouzelnou moc a vyplavují do těla hormony štěstí. Šťastné maminky mazlí své děti při každé příležitosti, která se jim naskytne. Dělejte to také, protože čas letí a „mazlivé“ ratolesti odrůstají až příliš rychle a za pár let vám šance na podobné okamžiky blízkosti zmizí v nedohlednu. Využijte ji na maximum, dokud můžete.

Témata: Děti, Rodina, Rodina a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Rodičovství, Výchova, Rodina a vy, Rodiče, Martina Pártlová, slovíčka, Elan, Návyk, Ratolest, Energie, Pár let, Máma, Kamarádka, Nesnáz, Saze, Maličkost, Maminka, Mama