Maminka.czZdraví

Nesnesitelná bolest při kojení: Znáte syndrom bělavé bradavky?

Martina Machová 15.  1.  2017
Syndrom bělavé bradavky není z hlediska zdraví nijak závažný, nicméně bývá značně nepříjemný a bolestivý, mnohdy dokonce tak, že může být příčinou ukončení kojení. Některé ženy může dokonce trápit i mimo období laktace, zvláště v zimě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Syndrom bělavé bradavky je nezávažný avšak velmi bolestivý stav, který může značně zkomplikovat kojení. Bolest, kterou ženy při kojení prožívají lze v takových případech přirovnat například k bolesti prokřehlých a promrzlých prstů, které náhle ponoříte do teplé vody a ještě k tomu za ně někdo tahá a mačká je.

Zajímavé je, že se i přes velkou bolestivost, která někdy dospěje až k úplnému odmítnutí dítě kojit, o syndromu bělavé bradavky příliš nemluví. Příčinou samotné bolesti je stažení cév, respektive cévní křeč (spazmus). Bradavka či bradavky mohou při kojení velmi bolet až pálit, bolest je vnímána jako pichlavá a bodavá, mnohdy vystřeluje i do zadní části prsu!  

Samotná bradavka obvykle zcela mění barvu – zbělá, avšak může být až namodralá. Poté co stažení cév povolí a průtok krve se uvolní, bradavka se prokrví a zčervená, někdy lze pociťovat pulsující tok krve a silnou bolest. Bolestivé pocity bývají nejsilnější především na začátku kojení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Někdy se intenzivní bolest dostaví ještě podruhé, a to na konci kojení, kdy si některá miminka s prsem spíše hrají a mazlí. Častým spouštěčem bolesti je nejen samotné kojení, ale také chlad, roli hraje pravděpodobně i dědičnost a snad i psychika.

Fakta a zajímavosti o syndromu bělavé bradavky

  • Syndromem bělavé bradavky trpí častěji ženy, které jsou citlivější na chlad. (Podobné bolesti však mohou ženy obtěžovat i v jiných časti těla, například v prstech, na ušních lalůčcích apod.). Zajímavé je, že takto náchylné ženy mívají velmi často mimoděk ruce ochranitelsky zkřížené na prsou.
  • Syndromem bělavé bradavky však nemusí trpět pouze ženy v průběhu laktace! Uvedené nepříjemnosti jsou někdy dávány do souvislosti s onemocněním zvaným Raynaudův syndrom, při kterém jsou periferie těla (prsty u nohou a rukou, nos, uši, ale i bradavky) extrémně citlivé na chlad. Někdy se podobné potíže se přechodně opěvují také během dospívání, v období růstu prsou.
  • Barva bradavky nemusí být vždy zcela změněna, mnohdy může působit zcela normálním dojmem.
  • Zdá se, že syndrom bělavé bradavky může být dědičným problémem.
  • Zajímavé je, že syndrom často postupně vymizí okolo třetího měsíce věku děťátka.
  • Odborníci zdůrazňují, že před stanovením konečné „diagnózy“ – příčiny bolesti při kojení, je nutné nejprve vyloučit špatnou techniku kojení, anomálie v ústech miminka a také kvasinkovou či virovou infekci bradavky! Až tehdy lze pomýšlet na syndrom bělavé bradavky.
    Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Lze syndrom nějak léčit?

„Bohužel předejít se syndromu bělavé bradavky moc nedá. V bradavce dochází k cévním spazmům, které jsou velmi bolestivé, z části jde o rodovou záležitost,“ uvedla pro pořad Sama doma lékařka Marcela Černá.

Jako první pomoc se zpravidla osvědčují teplé obklady a oblíbený teplý nápoj před kojením, někdy pomůže přerušování kojení (děťátko můžete na chvilku „zabavit“ pečlivě umytým malíčkem), po konzultaci s lékařem lze zvážit i užívání hořčíku, vápníku a také vitamínu B6.

Některé maminky mají dobré zkušenosti s homeopatiky (Chamomillu vulgaris a Croton tiglium). I přestože laktační poradkyně v těchto případech obyčejně nedoporučují používání „kloboučků“, existují i ženy, kterým toto opatření pomohlo kojení i přes bolest zachovat a zvládat bez enormního stresu.

GALERIE: Jak to dělá? Má pět dětí, zvládá vše na jedničku a skvěle vypadá  
Tloustne se kojením, nebo hubne? 9 nejčastějších mýtů o kojení  
Také máte po kojení neovladatelnou chuť na sladké? Víme, čím to je
Témata: Zdraví, Děti, Kojení, Syn, Bolest, Dědičnost, Brada, Třetí měsíc, Teplý nápoj, Intenzívní bolest, Laktační poradkyně, Puls, Anomálie, Běla, Bělá, Nesnesitelná bolest, Brad, Zadní část, Pořad sám, Syndrom, Sám doma, Bradavka, Zdraví na Heureka.cz