Maminka.czTěhotenství

Nespavost v těhotenství: Jak se konečně zase pořádně vyspat

Simona Procházková 27.  9.  2021
Problémy se spánkem občas potrápí téměř každou nastávající maminku. Přitom by si každá tolik ráda, ještě než vypukne kolotoč kolem miminka, odpočinula a načerpala síly. Co brání těhotným ve spánku a jak si s tím poradit? Poradíme, co dělat pro snadnější usínání i jaké polohy jsou nejlepší.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dostatečný spánek je pro nastávající maminky velice důležitý, jejich tělo „maká“ na plné obrátky a doslova si o něj říká. Jenže co dělat, když se nedaří, ať už z jakéhokoli důvodu? Potíže s usínáním, časté buzení, noční můry nebo dokonce nespavost mohou mít řadu příčin, od zdravotních problémů (migrény, křeče v nohou, potíže s trávením nebo močovým ústrojím) po hormonální výkyvy či rozbouřenou psychiku (stres, nervozita, pocity úzkosti).

VIDEO: Ranní nevolnost během těhotenství. Jak na ni vyzrát?

Překvapit vás mohou také zlé sny a noční můry, které se objevují zpravidla ke konci těhotenství a „můžou“ za ně většinou obrovské hormonální i další změny, které v organismu probíhají. I když spíte, váš nervový systém „jede“ naplno a psychika je skutečně mocná, výrazně ovlivňuje kvalitu spánku.

Do vašich snů se mohou promítnout aktuální problémy, které řešíte v každodenním životě nebo si s nimi neumíte poradit či se jim podvědomě vyhýbáte, vaše obavy, zda bude vše v pořádku a miminko přijde na svět zdravé, nebo pocity nejistoty z toho, že se máte stát maminkou a jak se bude váš život vyvíjet dále. Jedná se ve většině o přechodné potíže, pokud by vás ale noční můry neopouštěly delší dobu, určitě se svěřte svému lékaři.

Obavy a stres narušují spánek

Začátek každého těhotenství je extrémně náročný, po fyzické i psychické stránce. Tělo se musí vyrovnávat s obrovskou hormonální smrští a vy si zvykáte na myšlenku, že se vám za pár měsíců narodí miminko a bude tu s vámi už napořád.

Některé nastávající rodiče to dokáže na chvíli vyděsit navzdory tomu, že si dítě přáli a založení rodiny plánovali. A když se k tomu přidá stres z toho, zda bude těhotenství zdárně pokračovat, je jasné, že usínání s čistou hlavou a v klidu může být problém.

Otoky v těhotenství: Kdy za ně nemůže jen vedro a proč jsou nebezpečné?

Lékaři se shodují, že v prvních týdnech po zjištění těhotenství se nespavost objevuje poměrně často a jde o běžný jev. Na druhé straně je ovšem první trimestr spojen obvykle také s vyšší únavou. Takže je jasné, že když se v noci pořádně nevyspíte, ve dne se vám budou víčka zavírat téměř na požádání a vyčerpáním se neudržíte na nohou. Jak z toho ven? Někdy dokonce nezbývá nic jiného, než si zkrátka vzít pár dní dovolenou, případně neschopenku, a přečkat začátek gravidity v klidu doma.

Spánek je základní fyziologickou potřebou, bez které by náš organismus nemohl fungovat. Dostatečně dlouhý a nepřerušovaný spánek je základem pro psychickou i fyzickou pohodu a jeho dlouhodobý nedostatek může způsobit i vznik mnoha nemocí. Výzkumy prokázaly souvislost se vznikem obezity a dalšími zdravotními problémy od infekční náchylnosti přes cukrovku po celkově oslabený imunitní systém,“ říká rakouský ájurvédský lékař Kukku Ramesh.

Co s rozbouřenými hormony?

Nesvádíme na hormonální změny v těhotenství trochu nadneseně téměř každý problém nebo zdravotní indispozici, která se vyskytne? Od oteklých kotníků a zánětů močového měchýře až po akné a mastné vlasy? Jistě, někdy to možná kapku přeháníme, ale v případě potíží se spánkem na tom něco pravdy je.

Podle lékařů jsou totiž hlavní příčinou stavů úzkosti, náladovosti, podrážděnosti a také nespavosti u nastávajících maminek zejména hormony ze skupiny estrogenů, jejichž hladina v průběhu gravidity strmě roste. S tím, jak těhotenství postupuje a vy sledujete vzdouvající se bříško, začnete (ať už chcete nebo ne) přemýšlet nad tím, jak se vlastně dostane ven, zda to bude hodně bolet a jak to všechno zvládnete…

A i v případě, že se snažíte podobné myšlenky vyhnat z mysli, právě večer a v noci, kdy jste sama se sebou a v absolutním klidu, mohou vyplout na povrch, vyburcovat psychiku, dostanete se snadno do úzkostného stavu a spánek odletí bůhví kam. Hlava pak nejde vypnout.

Snažte se uvolnit napětí. Jak? Dopřejte si teplou voňavou vanu, namasírujte spánky levandulovým olejem, zavolejte kamarádce nebo mamince, uvařte si čaj z meduňky nebo kozlíku lékařského, vezměte si do postele romantickou knížku nebo se stulte nastávajícímu tatínkovi do náručí a podívejte se spolu na zamilovaný film. A abychom nezapomněli, jako zaručeně uspávací prostředek funguje prý také sex.

Rizikové těhotenství. Jak odlišit drobnou komplikaci od nebezpečí?

Problémy se spánkem: když tělo neposlouchá

Za problémy se spánkem může stát celá řada zdravotních komplikací. Pokud vás trápí gynekologické potíže, jako jsou například nepříjemně svědivé mykózy nebo infekce močového ústrojí, ke kterým jsou těhotné náchylnější, budete nejspíš vzhůru několikrát za noc. Hodně znepříjemnit zasloužené noční snění dokáže také pálení žáhy. Mělo by pomoci, když budete spát s hlavou dostatečně podloženou polštáři, aby se nacházela výše než zbytek těla. Doporučuje se zároveň vyhýbat kořeněným, tučným a smaženým jídlům, syceným nealkoholickým nápojům a kyselému ovoci a zelenině.

Probouzet vás mohou (a to velmi bolestivě) nečekané a ostré křeče v lýtkách. I když zpravidla nejde o nic vážného, řekněte o nich gynekologovi, může vám předepsat bezpečný hořčík nebo vitamin B. První pomocí uprostřed noci je jemná masáž postiženého místa.

Na břiše už spát nepůjde

Vaší nejoblíbenější polohou pro spánek je ležení na břiše, a najednou zjišťujete, že to už prostě nejde? Dělá se vám nevolno, špatně se vám dýchá a miminko dává také najevo, že je nespokojené? V posledním trimestru lékaři doporučují usínat na boku (nejlépe levém), aby tlakem dělohy na dolní dutou žílu nevznikl tzv. hypotenzní syndrom (z nízkého tlaku), který vyvolává nevolnosti a v některých případech až ztrátu vědomí.

V této poloze nejlépe cirkuluje krev zpět z dolní poloviny těla a putuje k plodu i k vašim ledvinám. Snažte se chodit do postele brzy, nejkvalitnější spánek je totiž do půlnoci. A pokud je to jen trochu možné, dopřejte si alespoň krátký „šlofík“ kdykoli v průběhu dne. Překvapí vás, jak může být jedna intenzivní hodinka spánku nabíjející.

Tvrdne vám v těhotenství břicho? Příčinou může být námaha, stres i málo tekutin

Kojicí polštář: společník pro každou noc

Kojicí polštář je výbornou investicí a v mnoha ohledech nepostradatelným multifunkčním pomocníkem. Využijete ho pro pohodlnější spánek, později samozřejmě při kojení a také při správném polohování miminka v prvních měsících života. Poslouží také jako výborná bezpečnostní bariéra pro novorozence, který má většinou paniku a strach z velkého prostoru, na který nebyl z dělohy zvyklý.  Až ho budete vybírat, hledejte takový, který je možné roztáhnout do delší žížaly. Budete mile překvapena, jak se do něj během noci dokážete s rostoucím bříškem proplést, snadněji s ním najdete polohu, která vám bude pro klidný spánek vyhovovat, a svému bříšku poskytnete dokonalou podporu.

Bylinky v těhotenství: Na které si raději dávat pozor?

Samozřejmě si bez problémů vystačíte i s velkými polštáři, ale pokud uvažujete o kojicím polštáři, určitě si ho pořiďte už v průběhu těhotenství. Velmi oblíbené jsou ty s výplní z tzv. PES dutého vlákna, což je materiál ve tvaru malých kuliček. Duté vlákno je čištěné, antialergenní, vytváří nevhodné prostředí pro roztoče, dá se snadno vyprat v pračce a přizpůsobí se vám i miminku. Výplň by mělo být možné doplňovat podle potřeby.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Než otěhotníte, Miminko, Jen pro maminku, Spánek, Tipy a rady v těhotenství, Zdraví žen, koně, Polštář, Mastný vlas, Levandulový olej, Dlouhá doba, Dostatečný spánek, Močový měchýř, Vyčerpání, Velký polštář, Každodenní život, Pes, Bříško, Uspávací prostředek, Pohodlný spánek, Měchýř, Šlofík, Dlouhý spánek, Zdraví na Heureka.cz