Maminka.czPo porodu

Nespěchejte s návštěvou porodnice, prosí tahle vyčerpaná máma

kog 21.  1.  2020
Někdy je jedna fotka víc než tisíc slov. Stejně je to i v případě této čerstvé maminky. Jen pár hodin po porodu se do nemocnice nahrnuli příbuzní, kteří se nemohli dočkat miminka. Její vzkaz je jasný: "Počkejte jeden, dva dny. Maminka se musí sžít s novou situací!"

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Samozřejmě, všichni se těší na nového člena rodiny a nemohou se dočkat chvíle, kdy ho poprvé uvidí. Jen málokdo však řeší pocity novopečené maminky. Jen si to zkuste představit, máte za sebou několikahodinový náročný porod, jste nevyspalá, unavená, všechno vás bolí, musíte si zvykat na novou roli a do toho se vám do pokoje nahrnou příbuzní a známí. 

Sterilní porodnice? Zapomeňte! Matky si to tam zdobí!

Přesně to se stalo mamince Katie Bowman z Austrálie, když porodila svého nejstaršího syna. Rozhodla se proto, že bude sdílet jednu fotografii, kterou z porodnice má. Z jejího nepřítomného pohledu lze vyčíst mnohé. "Tohle jsem já, zhruba 24 hodin po porodu mého nejstaršího dítěte. Nemám ponětí, kdo tuto fotku pořídil, ale myslím, že je na ní jasně vidět, jak se asi cítím," napsala Katie.

Podle Katie by měli mít návštěvníci více empatie a vytrvat: "Jeden nebo dva dny. Chci snad tak moc? Jeden nebo dva dny, aby se novopečená maminka sžila s tím, že z jejího těla právě vzešel nový život, jeden nebo dva dny, aby se konečně osprchovala a smyla ze sebe pot a krev, jeden nebo dva dny, aby se naučila správně kojit. Jeden nebo dva dny na to, aby se trochu vyspala, protože je totálně vyčerpaná," vyjmenovává. 

Apeluje proto na příbuzné a známé: Až se ve vašem okolí narodí miminko, myslete i na jeho matku, jak unavená a vyčerpaná musí být. Vím, že jste nadšení a dychtivě toužíte po návštěvě, ale není to vaše právo, ale pouze možnost. Ujistěte se, zda si to dotyčná opravdu přeje. A hlavně se neurážejte, pokud to cítí jinak. 

100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka
Témata: Porod, Miminko, Po porodu, Porodnice, Instagram, Šestinedělí, Tipy a rady porod, Austrálie, Novopečená maminka, Mama, Maminka, Máma, Tisíc slov, Nejstarší dítě, Příbuzní, Fotka, Pór, Návštěva