Maminka.czJen pro maminku

Nestyďte se mluvit s dcerou o menstruaci

redakce 10.  6.  2011
Nestyďte se mluvit s dcerou o menstruaci
Během dospívání trápí dívky spousta otázek. Na některé najdou odpověď u kamarádek, v časopisech, na internetu, mnohé zůstávají ale raději utajeny v nitru každé z nich. A asi i zbytečně. Tématem, o kterém se stydí dcery, a možná i matky mluvit, je v období dospívání i první menstruace.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Připravit dceru na tuto chvíli dříve, než se s ní setká sama, znamená snažit se o tomto tématu mluvit, a to otevřeně, s jistou přirozeností a bez zábran.

Dnešní otevřené pojetí výchovy je pro maminky v tomto směru výhodou. Je nutné si však uvědomit,“ jak poznamenává dětská psycholožka PhDr. Markéta Šauerová, Ph. D.,“ že nástup menstruačního cyklu se za posledních dvacet let významně posouvá do stále mladšího věku, a má-li maminka připravit svou dceru na toto období plné hormonálních změn, je nutné začít vést na toto téma dialog již kolem desátého roku. Podstatou včasného poučení je připravit dívku na příchod jejích prvních měsíčků tak, aby tuto změnu chápala jako přirozenou součást svého zrání.“

Není nad otevřenou rozmluvu mezi rodiči a dětmi. Právě oni by měli s dětmi dostatečně otevřeně mluvit o různých přirozených situacích ze „života dospělých“, ať už se jedná o lásku, plození dětí, jejich příchod na svět nebo odchod někoho blízkého. Dokážou tak sami ovlivnit názory a postoje dětí, které si ony samy utvářejí působením médií a zjednodušených názorů vrstevníků, kteří své informace neměli možnost s nikým konfrontovat.

Přestože žijeme ve světě, kdy si slečny mnoho z toho, co potřebují vědět, najdou samy na internetu, neznamená to ještě, že najdou vždy odpověď správnou a tu, kterou přesně hledají. Některá trápení pomohou vyřešit hlavně maminky, jejichž vztah by se měl k otevřenosti a upřímnosti budovat už od malička.

Maminky by měly své dcerky připravit na první okamžik, kdy menstruace přijde. Nepříjemné pocity, napětí a nevolnost pak budou moci mnohem dříve odhalit, zmírní se i obavy a strach z tohoto okamžiku, který by měl být maminkami prezentován jako naprosto přirozený, kdy se z jejich holčiček pomalu začínají stávat slečny.

Podle názoru dětské psycholožky je vhodné vyčlenit si čas jen samy pro sebe a udělat si s dcerou hezké odpoledne, nenásilně navázat na toto téma a v příjemné atmosféře si popovídat o tom, co dceru zajímá, co trápilo vás a co ji může překvapit.

Maminka by měla upozornit dceru, že měsíčky mohou být z počátku velmi nepravidelné a proto je velmi důležité, aby si dcera pečlivě zaznamenávala jejich začátek i průběh. Nejlépe poslouží jednoduchý menstruační kalendář.

Rodiče, většinou tedy maminky, podceňují rozmluvu na téma hygiena. „Dnešní generace má velmi zvláštní postoj k udržování hygienických návyků – pečlivé mytí rukou, udržování hygieny na toaletách, správný postup při hygieně – to vše je mnohdy mladé generaci poněkud vzdálené“, podotýká dětská psycholožka.

Matka by měla dceru seznámit i s hygienickými pomůckami, zpočátku především vložkami, později i s tampony, u nichž je zásadní otázkou správné zavedení, které může být pro malé slečny obtížné a nepříjemné. Mladé slečny by měly být také vedeny k důkladné hygieně v tomto období. Pro začátek menstruace jsou ale přece jen nejvhodnější vložky, které jsou jednodušší na výměnu a dívky je lépe přijmou.

Naše maminky s tampony neměly jistě takové zkušenosti, jako máme my ženy nyní a nemohly nám tak své zkušenosti předávat. V dnešní době je ale používání tamponů běžnou záležitostí, a proto můžeme naše dcery poučit, předat jim naše zkušenosti, aby si počátkem jejich „dospěláckého“ období prošly beze stresu, studu a zbytečných obav.


Trápí vás silná a bolestivá menstruace? Čtěte zde

Témata: Jen pro maminku, Nést, Menstruační kalendář, Dnešní generace, Bolestivá menstruace, NEST