Maminka.czDěti a mateřství

Netradiční jména pro děti

Kateřina Černá 30.  3.  2011
Netradiční jména pro děti
Už se Vám omrzeli Jakubové, Aničky či Terezky a rádi byste dali svému miminku nějaké originálnější jméno? V kalendáři však moc možností nenajdete. Kde se tedy jinde inspirovat? Nebude s uznáním netradičního jména problém? Odpovědi na tyto otázky byste měli najít v tomto článku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle matričního zákona lze dítěti dát jakékoliv jméno, které existuje. Není tedy podmínkou, aby bylo v kalendáři, stačí, aby bylo oficiálně uznané jako existující. Jak ale poznat, zda jméno existuje? Soupis schválených jme najdete v knize Miloslavy Knappové: „Jak se bude Vaše dítě jmenovat“. Tato kniha je bývá průběžně aktualizována.

Pokud v ní na matrice Vámi požadované jméno nenajdou, mohou se obrátit na soudní znalkyni. V tom případě se musí podařit doložit, že jméno někde ve světě existuje a patří nebo patřilo nějaké reálné osobě. Z toho tedy vyplývá, že jméno Popelka či Rákosníček vám asi nepovolí. Posudky na schválení nových jmen v České republice píše již zmíněná doktorka Knappová. I pokud Vám však pozitivní posudek nedala, konečné rozhodnutí je na matričním úřadě.

INSPIRUJTE SE V CIZÍCH KRAJÍCH: Jaká dětská jména frčí za hranicemi?

Matriční zákon také ukládá, že nemůžete dát jméno opačného pohlaví. Pokud tedy toužíte pojmenovat své dítě Alžběta a zjistíte, že čekáte chlapečka, bude nutné změnit plány. Zakázané je i použití názvu předmětů jako jmen, v případě, že jste tedy měli zálusk na Konvici či Lampičku, budete si muset nechat zajít chuť. Nová jména vytvářet tedy nemůžeme, ale máme možnost oživovat již nepoužívaná nebo zalovit v zahraničních zdrojích. Můžete však oficiálně zapsat dvě jména, ta však nesmí být stejná. Stejně tak není možno pojmenovat stejně sourozence.

Velmi dobře se dovedu vcítit do rodičů, kteří investují spoustu energie do vymýšlení a zařizování nějakého exotického a velmi neotřelého jména. Ocení to však dítě? Jak je známo, zejména malé děti bývají dosti kruté a každá odlišnost může být tvrdě potrestána.

Nikdo Vám dopředu neřekne, zda bude dítě na své jméno hrdé nebo naopak bude kvůli němu terčem posměchu. Tím v žádném případě nechci rodiče od netradičních jmen odrazovat, jen je třeba si toto riziko předem uvědomit a zvážit. Více než vhodné je také zamyslet se nad tím, jak křestní jméno koresponduje s příjmením. Možná vám to připadá jako banalita, kterou zná přece každý, přesto stále mezi námi žijí lidi se jmény jako Ferdinand Krupička či Jessika Vomáčková. U holčiček je vymýšlení jména náročnější o to, že předem nikdy nevíte, jak se bude jmenovat po svatbě.

Kým z celebrit se můžete inspirovat? Například brankář Petr Čech má chlapečka Damiána, Aňa Geislerová pojmenovala své děti Bruno Fidelius s Stella a Tomáš Řepka má dítko jménem Tomasso. Zvláštní jméno zvolil pro dceru i Karel Gott, který ji s manželkou pojmenoval Nelly Sofie a poněkud netypické jméno má i nejmladší dcera Veroniky Žilkové Kordula. U zahraničních celebrit jsou neobvyklá jména na denním pořádku, za všechny uvedeme například dceru Nicole Kidmanové, která se jmenuje Sunday Rose nebo Apple (jablko) Gwyneth Paltrowové.

Inspirovat se můžete také v naší databázi jmen zde na webu Maminka.cz, která je jednou z nejrozsáhlejších databází jmen na internetu vůbec. Kromě toho, že zde můžete vyhledávat jména podle abecedy, původu, počtu slabik, četnosti užití, měsíce v roce atd., naleznete u každého jednotlivého jména také informace o původu, významu, jeho domácí podobě a datu jmenin.

Témata: Děti, Netradiční jména, Jména, Damian, Damián, Jessika, Zahraniční zdroj, Krupička, Matriční úřad, Rákosníček, Vomáčková, Knappová, Sunday Rose, Petr Čech

Video