Maminka.czŠkolák

Netrýzněte v létě děti učením. Když procvičovat, tak jedině hrou

redakce 23.  7.  2019
Prázdniny jsou v plném proudu a váš školák si je prostě užívá. Jenže vy jste možná na pochybách, zda už nezačít opakovat násobilku a trénovat psaní, aby všechno nezapomněl.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tak tentokrát vás musíme ujistit, že obavy nejsou na místě. Vaše dítko nejenže nic přes prázdniny nezapomene, ale podle odborníků jak z řad psychologie, tak pedagogů má prázdniny skutečně k odpočinku a hrám.

Vzácná shoda odborníků

„Učení o prázdninách v žádném případě nedoporučuji. Především tedy ve formě biflování fakt, doplňování pravopisných jevů nebo počítání sloupečků příkladů v sešitě. Děti o prázdninách chtějí dělat to, co po zbytek roku nemohou. Chtějí běhat venku s kamarády a vůbec si prázdniny užít, tak proč jim to nedopřát,“ myslí si dětský psycholog Radim Opatrný.
 
A přidává se i pedagožka Martina Veselovská: „Dva měsíce prázdnin mají děti na regeneraci, odpočinek a také to, že se pomalu učí oddělovat práci – v jejich případě učení a klid, tedy hry a zábavu. Takže já rodičům říkám žádné diktáty, žádné početní příklady. Otrávit jim léto ovšem můžete i tím, že budete neustále mluvit o škole, připomínat blížící se návrat do lavic nebo ne úplně skvělé vysvědčení. Takže o škole do posledních dní před návratem do školy vážně nemluvte,“ míní.

Když už učení, tak hrou

Jestli patříte k rodičům, kteří se přesto bojí nechat své potomky celé léto „ladem“, tak si s nimi učení opakujte. Dělejte to ale vždy nenásilně, aniž by děti vlastně věděly, že si opakují látku ze školních lavic. Jde to, stačí jen trochu napnout fantazii. Nebo vyzkoušet některý z našich tipů:
 
Slovní zásobu můžete procvičovat nejrůznějšími hrami. Hrajte slovní kopanou, zkuste si společně vzpomenout na co nejvíc států, ptáků nebo třeba sportů.
 
Jistě si pamatujete bezpočet her ze školních let. Zahrajte si lodě nebo piškvorky, děti tak procvičí soustředění i logické uvažování.
 
Psaní si školáci procvičí na pohlednicích pro babičku, číst si můžou klidně obrázkové časopisy, které je budou bavit. A když jim na společném výletě ukážete, jak se čte v mapě, budou v září mezi spolužáky vynikat neobvyklou dovedností.
 

Těsně před začátkem školního roku

Poslední týden před prvním školním dnem je naopak správný čas své děti na školu začít připravovat. Ne že byste je najednou měli začít zkoušet z vyjmenovaných slov, spíš jde o navyknutí režimu. Zažeňte děti do postele brzy a ráno je naopak zpátky navykejte na ranní vstávání tak, aby pro ně začínající školní režim nebyl příliš velkým šokem.
 
Učíte se s dětmi o prázdninách?
Témata: Děti, Školák, Školák, Dítě je na světě, Prázdniny, učení, Dětský psycholog, Násobilka, Nejrůznější hry, Zbytek, Loď, Jed, Školní rok, Velký šok, Vstávání, Ranní vstávání, Bezpočet, Plný proud, Logické uvažování, Pták, Tonutí, Let, Odpočinek, Jedi, Zánět uší