Maminka.czKojenec

Neuspěchejte motorický vývoj dítěte. Každá poloha má svůj čas

Eva Prokůpková 4.  4.  2014
Všichni chceme, aby naše děti byly zdravé, a nic je nebolelo ani v dospělosti. Pomoci tomu můžeme již od narození. Jak bychom měli přistupovat k pohybu našich nejmenších?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I když vás to svádí, nesmíte pohyby vašich nejmenších uspěchat. Každá poloha i první krůčky mají čas a příroda dá dítěti včas najevo, že už nadešel čas, posunout se ve vývoji dál.

Nenahraditelný kočárek

Dítě po narození vlastně jen leží, ale i leh je pro něj důležitý. Pokud je to možné, nenechávejte spát novorozence, ani větší děti v autosedačkách. Zvláště spaní ve vajíčku je pro dětskou páteř zátěží, na kterou může v pozdějším věku doplatit vadným držením těla nebo bolestmi zad. Ze stejného důvodu není vhodné používat jako korbičku kočárku vajíčka, pořiďte si raději klasický kočárek s velkou rovnou korbičkou nebo zvolte kočárek multifunkční.

V šátku nesmí být celý den

Šátkujete? Pro novorozence patří sice kolébka mezi nejvhodnější úvazy, ale dítě by v ní nemělo strávit celý den. Správný úvaz sice snižuje zátěž na páteř, ale pro správný vývoj dítěte jsou důležitá i rovná záda, kterých v kolíbce nedosáhneme. Kříž, kříž s kapsou, koník nebo batoh jsou polohy s rovnými zády, ale vhodné až pro starší děti, přibližně od půl roku věku. Starší děti i novorozenci potřebují prostor pro spontánní pohybovou aktivitu. Noste děti jen pár hodin denně a dopřejte jim předem připravený prostor na zemi pro spontánní hru a objevování okolí.

Jak takový prostor připravit? Můžete využít měkký koberec, pěnové puzzle nebo silnější deku. Dejte pozor, aby v dosahu dítěte nebyly žádné předměty, kterými by se mohlo zranit. Naopak, do toho prostoru patří různé hračky, chrastítka a jiné předměty (dětské knížky), kterými se dítě může samo zabavit. Když bude dítě na zemi, nemusíte mít strach, že odněkud spadne a zároveň má dítě k dispozici velký prostor, který může objevovat. Podněcujete tak jako zvídavost, samostatnost a pohybovou aktivitu – čím víc věcí může dítě objevovat, tím větší snahu se pohybovat má.

Růstový spurt: období nenasytného kojence vás potká několikrát

Prospěšné pasení koníčků

Již od narození může dítě v bdělém stavu ležet na bříšku. I tato poloha je důležitá pro budoucí vývoj miminka. Dítě se postupně začíná opírat o ručičky a zvedat hlavičku. Buduje si tak svalové souhry, které jsou důležité pro správné držení těla. Je možné, že se miminku ze začátku na bříšku nebude líbit, především pokud doteď leželo jen na zádech.

Dítě na tuto polohu postupně zvykejte, nabízejte mu hračky a jiné zajímavé předměty. Dítě brzy zjistí, že v této poloze má jiný rozhled a lepší možnosti pro hru a začne leh na bříšku tolerovat. Pokud i po delší době odmítá ležet na bříšku nebo v lehu na břiše hlavičku nejen zvedá, ale i zaklání, navštivte odborníka, který dítě vyšetří a případně vám doporučí vhodné cvičení.

Nahota nevadí

Pro spontánní pohybovou aktivitu dítěte je přínosné, pokud ho občas necháme, aby si hrálo nahaté – umožníme mu tak objevit chodidla a prsty na nohou. Dítě si při tomto objevování buduje koordinaci noha-ruka-oko-ústa, která je velmi důležitá.

Pozor na předčasný sed

I když je to lákavé, i když se dítě, pokud ho chytíte za ručičky přitahuje do sedu, neposazujte ho. Dítě začíná samo sedět obvykle kolem osmého měsíce a do sedu se nedostává posazením z lehu, ale přetočením z tzv. šikmého sedu.

Při předčasném posazování se přetěžují některé svalové skupiny, dítě nesedí rovně, ale má vyhrbená záda a riskujeme tím opět vadné držení těla a bolesti zad. Ze stejného důvodu bychom děti neměli ani postavovat a dávat do chodítek.

První krůčky naboso

Když dítě začíná chodit, neměli bychom jej ani vodit za ruce, ani mu ze začátku dávat botičky Proč? Vedení za ruce i botičky poskytnou dítěti zevní oporu a umožní mu chodit i v době, kdy už by bez botiček nebo naší pomoci jít nemohlo, protože by bylo unavené. Tato „pomoc“ pak opět vede k přetěžování svalů, vadnému držení těla, tvorbě ploché nohy apod. Je lepší dítě nechat chodit samotné, naboso, v protiskluzových ponožkách nebo capáčkách, umožníte mu tak správný vývoj.

Témata: Děti, Kojenec, Hračky pro děti, Vývoj, Vývoj dítěte, Předčasné posazování, Nahota, Neúspěch, Motorický vývoj, Vhodné cvičení, Spontánní pohyb, Budoucí vývoj, Vadné držení, Pól, Čas, Kaz, Motor, Poloha, Velký prostor, Hračky na Heureka.cz