Maminka.czŠkolák

Perličky ze žákovských knížek: Tyhle poznámky vás zaručeně pobaví, máte nějakou podobnou?

kog sim 24.  6.  2022
Konec školního roku klepe na dveře. I letos děti nasbíraly různé poznámky, kterými doma "potěšily" své rodiče. Zasmějte se společně s námi nad těmi nejvtipnějšími ve velké fotogalerii!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Některé poznámky od učitelů jsou tak kuriózní, že zlidoví a  vyprávějí se jako vtipy. Z mnohých se staly doslova legendy, které kolují sociálními sítěmi. Třeba napomenutí: "Dívá se na mě přes pravítko a směje se mi, že jsem zelená." Kdo ví, možná ji kdysi opravdu někdo přinesl v žákovské knížce domů. A schválně, jaká byla "ta vaše"?

VIDEO: Podcast Maminka: Vysvědčení - jak poznat, že má dítě psychický problém?

Výsledkem snahy učitelů děti usměrnit jsou občas bizarní a úsměvné stížnosti rodičům. Sesbírali jsme ty nejkurióznější poznámky, které jste měli v žákovských knížkách. A je to, panečku, pěkné počtení. Posuďte sami.

Zajímaly nás skutečné poznámky. Zkrátka ty, které jste jako děti přinesli domů nebo které jste museli už jako rodiče svým potomkům podepisovat. A sešlo se jich opravdu spoustu.

Vtipní rodiče jako bonus

Osobně mě nejvíce pobavila poznámka, kterou kdysi dostala moje kamarádka Markéta. V žákovské knížce přinesla napsáno: "Uděluji NTU za nekázeň v NTM." Doma si nad těmito zkratkami zřejmě chvíli lámali hlavu. Když je konečně rozklíčovali a pochopili, že NTU je napomenutí třídního učitele a NTM je zkratka pro Národní technické muzeum, kamarádčin táta napsal do žákovské knížky "BNV" a podepsal se. Asi vám došlo, co ta zkratka znamená. Pokud ne, odpověď se dozvíte v naší galerii.

Vtip rodičů vůbec oceňujeme. Když syn kolegyně přinesl z družiny poznámku "ZlobÝ", neváhala, vzala červenou tužku a hrubku opravila. Pak se teprve mohla s klidným svědomím pod poznámku podepsat. 

Dárek za vysvědčení: Tady je 45 super tipů, čím udělat dětem radost

S humorem na nesmyslnou poznámku také zareagovala další má známá Lenka. U dcery Adély v žákovské knížce našla učitelovu zoufalou stížnost: "Třída při vyučování ruší." Odpověděla tehdy: "S tím bohužel nepomůžu, neboť jsem tou dobou v zaměstnání." Korunu tomu nasadila jiná matka, která kantorovi vzkázala: "A to si představte, že doma nejí nudle!"

Můj táta si dodnes schovává notýsek z první třídy (z roku 1967), který je takových kuriózních poznámek plný. Jedna za všechny: "Míša schválně zlomil spolužačce tužku. Přinese ji zítra ořezanou!"

Nedělám si iluze, že otec byl kdovíjaký svatoušek, ale přesto... Co se musí honit takovému prvňáčkovi hlavou, když téměř obden nosí domů poznámky typu: "Mluví po zvonění. Mluví při vyučování. Mluví stále bez dovolení a neumí se přiznat." Doufejme, že doba se za těch 50 let přece jen trochu změnila.

Úleva pro kantory?

Na druhou stranu trochu chápeme i kantory, kteří to s dětmi nemají vždy lehké. Že by si těmi poznámkami skutečně ulevili? "Musím se vždycky smát, když takové poznámky čtu. Přijde mi to, že učitel žaluje. Měli by si to vyřídit ve třídě sami, a ne psát rodičům. Co s tím mají dělat x hodin poté, co to dítě udělalo?" ptá se v diskusi na Facebooku Maminka.cz Tereza.

Jedno by ale měli učitelé vědět: svými poznámkami dokážou i školáky ranit. Třeba takovým strohým prohlášením: "Podvádí!" "Lže!" Nebo: "Pokusil se o podvod!"
"Pěkně mě to naštvalo, protože jsem se o žádný podvod nepokusil," říká k poznámce třiatřicetiletý Honza z Prahy, který sám učí na gymnáziu. Podle něj máme podobných křivd ze škol všichni mnoho. 

Témata: Galerie, Rodičovství, Rodiče, Školství, Školák, Sociální sítě, Školy, Puberta, Střední škola, Student, Rani, Teenager, iluze, Poznámka, Zář, Knížka, Perlička, Objev, Napomenutí, Školní rok, Covid, Facebook, Honz, Honza, Podvod