Maminka.czNeplodnost a IVF

Nevědomé příčiny neplodnosti aneb když je problém v hlavě. Co s tím?

Markéta Novák Matějková 24.  7.  2017
Neobjasněné příčiny neplodnosti. I s takovou diagnózou odchází až třetina párů z center asistované reprodukce. Víte, co si přesně pod tímto pojmem představit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Představte si, že oba partneři jsou po zdravotní stránce naprosto v pořádku, případně za pomoci lékařů úspěšně překonávají fyzické překážky. Na miminko se oba na první pohled těší a dělají všechno možné i nemožné pro to, aby vytoužený potomek přišel co nejdříve na svět. V podstatě neexistuje žádný objektivní důvod, proč se ženě nedaří otěhotnět, jenže miminko si dává načas. Pokusy o umělé oplodnění jeden za druhým selhávají.  V čem je problém?

Moderní doba s sebou nese spoustu skvělých vymožeností, ale také spoustu úskalí. „V mašinérii hormonální antikoncepce, všemožných vyšetření a lékařských zákroků často zapomínáme, že vznik nového lidského života není jen pouhou fyzickou záležitostí. Pouhým spojením dvou buněk.

Když druhé dítě stále nepřichází. Sekundární neplodnost je čím dál častější

Aby přišel na svět zdravý člověk, který bude schopen prožít plnohodnotný život, musí se potkat několik důležitých faktorů. Je potřeba pečovat nejen o fyzickou stránku, ale také o tu emocionální, duševní. A na to se bohužel zapomíná. Jenže právě psychická rovina sehrává v touze po miminku zásadní roli,“ upozorňuje Soňa Uhrová, autorka projektu Když miminko nepřichází. Jako fertility kouč se věnuje práci se ženami, které čekají na vytoužené miminko déle, než by si přály.

Odhalte neplodnost! Osm otázek napoví

Psychika hraje v touze po miminku naprosto zásadní roli

Příčin, proč se nedaří, může být nekonečně mnoho. Proces rozmnožování je ovlivněn řadou nevědomých vzorců chování, které hrají rozhodující úlohu v tom, zda se nakonec rodiči staneme, či ne.

Třeba neošetřená emoční zranění z dětství, neodtruchlená traumata, pocity ohrožení nebo nevědomé vzorce chování, které si neseme celým životem. To vše může dávat hlavě signál, že příchod dítěte na svět může pro jednoho z partnerů znamenat ohrožení.

Neplodnost sedává především v hlavě
Od těhotenství k porodu

Neplodnost sedává především v hlavě

Přesto, že si miminko oba z celého srdce přejí. Pokud se ale jeden z partnerů nevědomě rodičovské roli brání, k početí obvykle nedojde.

Pokaždé je potřeba promluvit s oběma z partnerů, pokud se jeden z nich ač nevědomě rodičovské roli brání, k početí většinou nedojde. Důvodem může být dlouhá rodová historie nebo nevyjasněný vztah k jednomu z rodičů. Příchod miminka může pro jednoho z partnerů představovat určité ohrožení v partnerském vztahu nebo jsme prostě po dítěti nikdy upřímně netoužili a bojíme se tuto skutečnost si přiznat. Příčin může být nekonečně mnoho. Důležité je nefunkční vzorce nevědomého chování odhalit a pod odborným dohledem zpracovat,“ doplňuje Soňa Uhrová.

S návštěvou centra asistované reprodukce tlak sílí

Další velkou psychickou zátěží je zahájení léčby v centru asistované reprodukce. Dostáváme se do mašinérie nepříjemných vyšetření, musíme se srovnat s ne vždy příjemnými zprávami o zdravotním stavu, podstupujeme hormonální stimulaci a ne vždy se hned na první pokus zadaří.

Ženy jsou na to často samy, často informace dostávají dost necitlivým způsobem, bojují s neúspěchem, můžou se na svoje tělo zlobit, protože nefunguje, jak má. Nemají se komu svěřit, probrat své pocity. A tlak sílí. Marně hledají bezpečné místo, kde by se mohly v klidu vyplakat.

Takové místo může poskytnout právě fertility kouč, který bez hodnocení a odsuzování ženu podpoří na její cestě, po které se rozhodla jít. Pomáhá vrátit do procesu rozmnožování duši. A to je někdy opravdu hodně. Protože psychika a emoční rovina hrají v touze po miminku naprosto zásadní roli, ať už se snažíte přirozeně nebo za pomoci lékařů.

8 největších mýtů o neplodnosti

Jak fertility kouč pracuje?

Stres a také právě řada emočních zranění a bloků mají tendenci ukládat se u žen právě v oblasti pánve.

Pánevní dno je vlivem stresových faktorů stažené a v podstatě se brání usazení vajíčka v děloze. Je to přirozená obrana organismu. Proto je důležité naučit se s pánevním dnem pracovat.

Pomoci můžou meditace, dechové cvičení, tanec, hormonální yoga, škola pánevního dna nebo koučovací techniky, kdy se žena spojí se svým pánevním dnem, naváže s ním kontakt, poděkuje jednotlivým ženským orgánům za to, jak vše úžasně zvládají. Vítáme vše, co pomůže obnovit a rozproudit ženskou energii,“ popisuje práci se ženami Soňa.

Důležité ale je vybrat si jednu metodu, která vám nejvíce vyhovuje a bude vás bavit! Ženy často vyhledávají všemožné aktivity, dělají je současně, zabřednou do kolotoče všeho možného a výsledek nepřichází. Naopak narůstá napětí a frustrace. Věnujte raději čas samy sobě, potřebujete načerpat sílu pro nadcházející dny.

Pečujte o sebe a dovolte také ostatním, aby se o vás v tomto období mohli postarat. Veškerou energii teď budete potřebovat pro sebe. Uklízení počká, dopřejte si raději bylinkovou koupel!“ doporučuje fertility koučka.

Podívejte se, jak vypadá vyšetření spermatu

Kdy začít řešit problém s neplodností? Záleží na věku páru, rok není pravidlem
Mužská neplodnost: zachrání spermie ochranný plášť?
VELKÝ PŘEHLED: Kolik stojí léčba neplodnosti. IVF není levný špás
Princ George slaví 4 roky. Už nemusí nosit podkolenky, ale na kalhoty si ještě počká
Témata: Video, Než otěhotníte, Miminko, Neplodnost a IVF, Pánevní dno, Umělé oplodnění, Zdravý člověk, Příčina, Úskalí, Hormonální yoga, Bezpečné místo, Autorka, Rodičovská role, Reprodukce, Celý život, Meditace, Asistovaná reprodukce, Škola pánevního dna, Hormonální antikoncepce, Fyzická stránka, Plnohodnotný život, Vytoužený potomek, Moderní doba, Kalhoty, První pohled