Maminka.czDvojčata

Byl to šok! Bála jsem se, že mi dítě vyměnili, říká máma dvojčat s odlišnou barvou pleti

kog 10.  7.  2019
Když se fotografce Judith Nwokocha před třemi lety narodila dvojčata, nevěřila vlastním očím. Jedno dítě bylo černošské, stejně jako ona a manžel, druhé mělo úplně bílou barvu pleti. Matka si chvíli myslela, že jí dvojče někdo vyměnil. Jenže později se dozvěděla, že holčička je albínka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Osm let nemohla kanadská fotografka pocházející z Nigérie otěhotnět, když pak podstoupila umělé oplodnění, dozvěděla se, že čeká dvojčata. Na tom by nebylo nic tak zvláštního. Ovšem jedno z dvojčat  se vyvíjelo pomaleji a lékaři se obávali, nejhoršího. "Byla velmi malinká, doktoři se báli, aby vůbec přežila. Jsem moc šťastná, že to nakonec zvládla," vzpomíná osmatřicetiletá Judith Nwokocha. Doktoři také tvrdili, že je možné, že se narodí s Downovým syndromem.

Má rozštěp, řekl lékař a navrhl potrat. Dítě si nechala, je z něj krásný kluk

V roce 2016 přivedla Judith na svět dvojčata, chlapce Kamsiho a holčičku Kachi. Přes všechny nepříznivé prognózy se dvojčata narodila zdravá. Ovšem zatímco Kamsi je černošského vzhledu, Kachi má bílou barvu pleti. Je albínka. 

Sama jejich matka přiznává, že byla šokovaná: "Myslela jsem, že mi přinesli dítě někoho jiného, nevěřila jsem, že je moje," vzpomíná. "Nikdy jsem netušila, že budu mít albínské dítě. Nemáme žádné v rodině, ani můj manžel ne," dodává.

Dodnes se musí vypořádávat s údivem lidí: "Často se mě ptají, kde jsou její rodiče. Když odpovím, že já jsem její máma, vidím v jejich tváři nepochopení," vysvětluje. S negativní reakcí se však nikdy nesetkala: "Většinou říkají, že je nádherná! Kromě toho, že má jinou barvu kůže, vypadá stejně jako já," směje se Judith, která díky své profesi fotografky fotí se svými dětmi nádherné snímky.

Tyhle mámy čekaly dvojčata. Přežilo vždy jen jedno dítě. I díky operaci

I tak se ale obávala, jak budou lidé na dceru reagovat. Sama pochází z Nigérie a tam kolují o albínech nepěkné pověry. V některých afrických kmenech, zejména v Tanzánii, jsou dokonce ženy, které porodí dítě bez pigmentu, tlačeny k tomu, aby ho zabily. V albínech vidí jejich rodiny prokletí. A věří, že jejich zabití přinese naopak rodině štěstí a bohatství. 

ČTĚTE TAKÉ: Albíni jsou prý zlo, v Tanzanii je zabíjejí. Tyto úchvatné snímky proti tomu bojují

"Chvíli mi trvalo, než jsem si uvědomila, že budu vychovávat albína. Řešila jsem, co řeknou lidé. Není to obvyklá věc mít albína a černé dítě. Byla jsem smutná, bála jsem se, že ji společnost nepřijme," říká jejich matka a přiznává, že je ráda, že žije v západní zemi, kde tyto předsudky nejsou. "Samozřejmě, že barva kůže nemění nic na mé lásce k mým dětem," dodává.

Albinismus je vada, při níž člověk trpí absencí pigmentu melaninu. Postihuje nejen pokožku, ale i vlasy a oční duhovku. Albíni trpí kvůli nedostatku melaninu zvýšenou citlivostí na UV záření a jsou náchylní ke spálení pokožky i zvýšenému riziku vzniku kožních nádorů.

Syn se narodil s jinou barvou pleti, než má jeho táta. Podezírali mě z nevěry

 

Témata: Děti, Vaše příběhy, Rodina a vy, Dvojčata, pleť, Dvojča, albinismus, albínka, šok, Nigérie, prokletí, Judith, Bílá barva, Barva pleti, Fotografka, Holčička, Mama, Matka, Barva, Melanin, Bílo, Albina, Bár