Maminka.czJen pro maminku

Neviditelní požírači energie

Pavla Millerová 30.  12.  2010
Myslíte si, že za vaši neustálou únavu mohou vaše příliš aktivní ratolesti? Někdy možná ano, většinou jsou v tom ale zcela nevinně. Skutečné viníky zkuste hledat někde jinde. Možná se budete divit...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Více energie pro každodenní fungování by určitě brala každá z nás. Ačkoli se dostatek spánku zdá být nejlepším řešením, denní únava může mít často velmi překvapivé důvody. Který z následujících je tím vašim „požíračem energie“?

Absence snídaně

Pokud ráno vynecháte první jídlo dne, vaše schopnost koncentrace a celková mentální kondice výrazně poklesne. Protože mozek, jehož hnacím motorem je glukóza, jíž je v takovém případě v krvi nedostatek, nefunguje na 100 %. Nedostatek energie ale není jediným minusem lidí, kteří nesnídají. Je také prokázáno, že jejich stravování je méně zdravé a častěji přibírají na váze. Jestliže pociťujete ospalost během dne, na vině může být jak nevhodná strava, tak její nedostatek. Aby mohl mozek řádně fungovat, omezí se ostatní funkce těla a následkem je pocit únavy.
Řešení: Jogurtový nápoj nebo banán vám umožní najíst se „za pochodu“, zaplní žaludek a zásobí vás potřebnou energií.

Stres

Ať jsou to problémy s dětmi či ve vztahu, nedostatek financí nebo jen „banální“ každodenní starosti, to vše má na naši psychiku i tělo negativní vliv. Při jakémkoli napětí náš organismus uvolňuje hormon kortizol, který zvyšuje množství tuků a cukrů v krvi. Ty pak mozek využívá jako rychlý zdroj energie a přirozený obranný systém. Když úzkost opadne, dostane se tělo do normálu. Pokud jsme ale ve stresu neustále, uvolňuje se kortizol nepřetržitě, což vede jak k únavě, tak k celkovému oslabení imunitního systému.
Řešení: Jakmile se ocitnete v nějaké stresové situaci, soustřeďte se na svůj dech. Pomalé prodýchání do břicha zásobí tělo spoustou kyslíku, jenž zpomalí tlukot srdce, sníží krevní tlak, uvolní svaly a zredukuje nepříjemné následky na minimum.

Čtěte také: Domácí tělocvična

Chybějící železo

Jeho nedostatkem trpí především ženy a prvotním příznakem této skutečnosti je právě únava a celkové oslabení. Na první pohled zcela nevinné projevy však mohou vést až k závažným zdravotním problémům. Příjem železa si ohlídejte zejména v těhotenství. Vývoj dítěte je totiž náročný na spotřebu tohoto minerálu, což má za následek jeho deficit u matky. A to může u miminka negativně ovlivnit třeba vývoj některých funkcí mozku.
Řešení:Zda je vaše únava skutečně důsledkem nedostatku železa, prozradí jednoduchý krevní test. V každém případě je vhodné zařadit do jídelníčku potraviny, které jsou jeho přirozeným zdrojem. Jedná se o některé cereálie, čočku, sezamová semínka nebo sardinky. Dobré jsou také švestky, vlašské ořechy, kuřecí maso či tmavá listová zelenina. Zároveň zvyšte příjem vitaminu C, který zlepšuje vstřebávání železa.

Těhotenství

Jste tak vyčerpaná, že máte potřebu spát klidně i během dne? Může se jednat o přirozený projev počátku těhotenství. Pocity absolutní únavy obvykle trvají pouze po dobu prvního trimestru, někdy se ale mohou objevovat i během pěti měsíců.
Řešení: S tímto nic moc nenaděláte. Buďte k sobě shovívavá a dopřejte si odpočinek kdykoli ho budete potřebovat.
V druhém trimestru obvykle příznaky poleví a vy budete zase moci fungovat „normálně“, jak jste byla zvyklá.

Léky

V případě, že užíváte nové medikamenty, zejména proti bolesti, depresi či alergiím, a zároveň zaznamenáváte častější projevy únavy, může se jednat o běžný vedlejší účinek.
A to i bez upozornění v příbalovém letáku. Protože všechny léky, jak na předpis, tak volně prodejné, mají určitý vedlejší efekt, který může mít u každého jinou podobu i intenzitu. Jestliže je zanedbatelný, výrobce na něj nemusí upozornit.
Řešení: Máte-li podezření, že vás o energii ochuzují nové tabletky, poraďte se se svým lékařem či lékárníkem, který vám doporučí jinou, vhodnější alternativu.

Nedostatek tekutin

Pijete méně než litr a půl vody denně? Není divu, že jste unavená. Dehydratace nutí tělo šetřit energií, což se v první řadě projeví zpomalením cirkulace krve. To následně ochuzuje svaly o kyslík, způsobuje malátnost a zvyšuje potřebu odpočinku.
Řešení: Stejně jako dbáte na pitný režim svých potomků, dohlédněte také sama na sebe. Mějte vždy po ruce láhev s vodou nebo čajem. Pozor na nápoje obsahující kofein, které sice povzbudí, ale ve skutečnosti vám žádnou energii nedodají. A zároveň zvyšují hladinu stresového hormonu v krvi. Kávu a kolu pijte raději jen dopoledne a v omezeném množství. Vhodnou alternativou je zelený čaj, který má podobný efekt.

Špatný postoj

Všimněte si někdy pořádně, jak chodíte. Vzpřímeně, nebo shrbeně? I to může mít na hladinu vaši energie značný vliv. Pokud jste ohnutá, všechny svaly, klouby a vazy musí pracovat mnohem intenzivněji, než když stojíte správně, což vás obírá o sílu.
Navíc, snížením cirkulace krve je omezen přísun kyslíku do mozku, a to značně negativně omezuje vaši výkonnost.

Řešení: Snažte se stát i sedět vždy rovně. Jestliže nesete těžký nákup, rozložte jeho váhu do obou rukou. Ke správnému posedu vás donutí výměna židle za gymnastický míč. Pro celkové zlepšení držení těla je skvělé také cvičení pilates.

Sladkosti

Saháte si v případě pocitu vyčerpání po tabulce čokolády? Chyba! Nejenže tím ohrožujete svu linii, ale i množství energie v těle. Tradiční pamlsky totiž obsahují jednoduché cukry, které vám dodají sílu jen na velmi krátkou dobu. Záhy organismus zaznamená pocit malátnosti a únavy, kterou způsobuje přebytek inzulinu v těle.
Řešení: Potřebujete-li během dne povzbudit, sáhněte po mandlích, celozrnném pečivu či banánu, které udrží hladinu cukru v krvi v rovnováze po delší dobu. Mlsný jazyk zkrotí také mléčné výrobky bohaté na vápník.

Špatné spaní

Nejsou to jen problémy či plačící děti, které nám brání ve zdravém spánku. Mnohdy za probdělou noc může také příliš světla v ložnici. To totiž omezuje produkci melatoninu, hormonu, který je důležitý pro navození hlubokého stadia spánku.
Následkem je vyčerpanost po probuzení. Důvodem takové ranní únavy může být rovněž nepravidelné spaní, které narušuje přirozené biorytmy těla, nebo chrápání, ať už vlastní, nebo partnerovo.
Řešení: Kvalitní odpočinek vám zaručí dobrá postel, polštář i zatemnění místnosti. Snažte se vstávat a usínat ve stejnou dobu. V případě problému s chrápáním vyhledejte odborníka.

Lenost

Může to znít nelogicky, ale i to, že se během dne málo hýbete a pravidelně nesportujete, může být příčinou únavy. Jak nám fyzická námaha dodává energii? Zlepšuje kvalitu spánku i metabolismus, odbourává stres, deprese a také úzkosti, které nás ochuzují o energii, a prokrvuje tělo, čímž zachovává mozek v pozornosti. Sport nám rovněž pomáhá zůstat v kondici, díky čemuž během dne zvládneme více povinností.
Řešení: Nemáte na cvičení moc času? Rychlé procházky s kočárkem, skákání přes švihadlo nebo taneční lekce vám zlepší náladu a zbaví vás problémů.

Čtěte také: Domácí tělocvična

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Jen pro maminku, Jogurtový nápoj, Tělocvična, Obranný systém, Špatné spaní, Těžký nákup, Vedlejší efekt, Energie, Přirozený zdroj, První jídlo, Kvalitní odpočinek, Glukóza, Vedlejší účinek, Nevhodná strava, Každodenní fungování

Video