Maminka.czKojenec

Než se jaro zeptá...

Zuzana Labudová 22.  4.  2011
Než se jaro zeptá...
I v teplejší části roku ale na naše potomky čeká řada nástrah. Co s nimi?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na otázky týkající se nejmenších dětí odpovídá dětská lékařka z Vraného nad Vltavou MUDr. Ingrid Šilhánková.

Proti alergii

Já i manžel jsme alergici, oba máme každý rok sennou rýmu a jarem se prokýcháme a prosmrkáme. Máme nějak připravovat naši půlroční dceru? Existuje nějaká prevence předtím, než všechno rozkvete? A může mít už kojenec alergické projevy?

Jistě je nutné upozornit vaši dětskou lékařku na rodinnou anamnézu. Je to důležité i při léčbě jiných nemocí. Pokud je to možné, kojte co nejdéle s rozumnými příkrmy a snažte se o lehce zvýšenou hygienu v domácím prostředí – mám na mysli hlavně prach. Na jaře je vhodné po procházce omýt obličej od případného pylu a dávat dítěti sluneční brýle, aby mu pyl nenapadal do očí.

Malý zavináček

Mám dvouměsíčního syna a zhruba od jednoho měsíce začal být u kojení velice neklidný. Kamarádka mi poradila, abych ho zavinovala tak, aby nemohl šermovat ručičkama. Tím se opravdu zklidnil. Teď už jej zavinuji pouze na poslední kojení před večerním uložením a na noc ho nechávám zavinutého. Syn díky tomu spí tak, jak by si asi každá maminka malého dítěte přála – od devíti do tří čtyř hodin, pak ho nakojím a spí ještě do sedmi. Nemůžu mu nějak uškodit? Dokdy lze zavinovat? A nemůže si na to zvyknout, že pak nezavinutý nebude chtít spát?

Myslím, že to děláte výtečně, a není k tomu co dodat. Zavinovačkou rozhodně nemůžete nic pokazit.

Plenkové potíže

Ráda bych vás požádala o radu. Náš čtyřměsíční syn má už přes měsíc hnědou, někdy i vodnatou stolici, která zapáchá. Není to průjem, vykadí se jen jednou denně, ale tzv. „míchaná vajíčka“ už nemá, i když je plně kojený. Naše lékařka mu dělala výtěr ze zadečku, ale všechno měl v pořádku. Také docela často ublinkává, třeba i hodinu po jídle. Mohla byste mi prosím poradit, co dělat? Může to být třeba mojí nevhodnou stravou?

Doporučuji vyšetření stolice na rotaviry a adenoviry. A samozřejmostí by mělo být kompletní klinické vyšetření dítka, zhodnocení prospívání, tedy růstu a přibývání na hmotnosti. Podle toho lze eventuálně doplnit další laboratorní vyšetření.

Čtěte také: Vaše Adéla: Kdy a jak začít s nočníkem?

Trápení se železem

V poslední době pozoruji u našeho devítiměsíčního syna problémy se stolicí. Po konzultaci s dětskou lékařkou jsem z jeho jídelníčku vysadila rýži a mrkev a přidala naopak švestky, hrušky a vývar z ovesných vloček. Ale ani po týdnu nevidím žádné změny. Stále kříží nožičky a usilovně tlačí. Někdy se mu to podaří, ale musí mu být hrozně. Mám mu dávat nějaké léky?

Pokud máte na mysli obtížné vyprázdnění nebo tuhou stolici, mohou takové potíže souviset i s podáváním železa. Proto musíte stav chlapečka zkonzultovat s vaší dětskou lékařkou, jiné léky bych nezkoušela, spíš zajistěte synkovi dostatek tekutin, tedy opakovaně nabízejte kojeneckou vodu a neslazené ovocné či bylinkové čaje.

Mimino a neštovice

Nevíme si doma rady s následující situací, proto bych se ráda zeptala na váš názor. Naše tříletá dcera dostala v mateřské školce neštovice. Máme ještě desetiměsíčního synka, kterému se po dvou týdnech objevilo pár puchýřků na dlaních a na chodidlech. Mohly by to být také neštovice? Máme lékaře požádat o nějaké vyšetření?

Pokud vašeho chlapečka a jeho puchýřky viděla dětská lékařka a potvrdila vám, že se jedná o neštovice, považujte průběh nemoci za normální. Samozřejmě je nutné vyloučit jiný původ puchýřků. Laboratorní vyšetření nedoporučuji, ale do budoucna není vyloučeno, že chlapeček neštovice ještě jednou prodělá, měl by to být ale klidný a slabší průběh nemoci.

Musí to jít bez mlíčka

Naše osmiměsíční dcerka dostala zánět střeva, paní doktorka nařídila bezmléčnou dietu. Vůbec si s tím nevím rady – dostává jablko, banán, piškoty, mrkev, brambory a rýži. K večeři chce mléko, cokoli jiného odmítá. Už tak mi přijde hubená. Co dělat?

V nutných případech můžete použít mléko s nižším obsahem laktózy, například Nutrilon Low Lactose. Nebuďte z krátkodobé diety smutná, tato opatření je nutné dodržovat jen několik dní, zhruba tři až sedm. Bohužel musíte počítat s váhovým úbytkem, po úspěšné léčbě se ale hmotnost dítěte opět upraví.

Co s vyrážkou?

Můj syn trpí ichtyózou. Paní doktorka doporučila pouze promazávání indulonou, ale vyrážka vůbec neustoupila, naopak putuje po celém tělíčku. Syn je kojený, dostává hypoalergenní příkrmy. Opravdu se s tím nedá nic dělat?

Bohužel, tady bude písemná konzultace nedostatečná. Je nezbytné, aby stav vašeho dítěte posoudil zkušený dětský kožní lékař, který podle aktuálního stavu navrhne léčbu.

Může sedět?

Myslíte, že je možné nechat čtyřměsíční miminko sedět v kočárku? Moje holčička se při projížďce vleže hrozně vzteká. Když ji posadím a podepřu polštářkem, je v klidu.

Sed ve čtyřech měsících není vhodný, nejedná se vlastně ani o sed, ale o podepření. Dívenku více než sezení baví to, že má rozhled. V kočárku bych opravdu trvala na poloze vleže, doma bych volila pozici na bříšku a v sezení bych ji zatím nepodporovala. Děti se přitahují do sedu, ale to je pouze reflexivní jev.

Loupání v kloubech

Když našeho malého synka přebaluji, cvičím mu opatrně s kyčlemi, jak mi to poradil náš ortoped při pravidelné kontrole správného vývoje nožiček. V kloubech mu při tom ale poměrně hodně praská a loupe. Je to normální?

Nevím, jaké cvičení s kyčlemi vám lékař poradil, proto je asi budete muset předvést svému ortopedovi. Obecně si myslím, že by při normálním cvičení dítěti v kloubech praskat nemělo.

Studené ručičky

Všimla jsem si, že si naše holčička ve spánku pokládá ručičky za hlavičku a má je tak pořád ledové. Spí v zavinovačce, v ložnici máme 18 oC a já bych nerada teplotu zvyšovala. Pokud jí jinak není zima, jsou studené ručičky nebezpečné?

Jestliže je vaše holčička jinak teplá a ostatním členům rodiny tato teplota vyhovuje, nepovažuji to za problém.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, JAR, jaro, Klinické vyšetření, Devítiměsíční syn, Tříletá dcera, Nutný případ, Desetiměsíční syn, Poslední kojení, Vrané, Dvouměsíční syn