Maminka.czTěhotenství

Nezletilých matek přibývá

Šárka Stanieczková 24.  7.  2011
Většina budoucích maminek již má srovnané priority a má jasno i v tom, co od života chce. Co když však nastane situace, kdy otěhotní dívka, které ještě nebylo 18, 17, 16 a někdy dokonce ani 15 let?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V České republice ročně přivede na svět dítě hned několik desítek nezletilých matek. Nedá se říci, že by se toto číslo rok od roku zvyšovalo, spíše se nemění, ale s ohledem na nedávnou minulost je statistika počtu takto mladých maminek alarmující.

Nicméně jsme na tom pořád, pokud se to dá takto říci, oproti jiným státům relativně dobře. Ve vyspělejších zemích, jako jsou Spojené státy nebo třeba Velká Británie, je velice slabá úroveň sexuální výchovy ve školách. Je to způsobeno především náboženskými důvody.

Proto se zvyšuje nejen počet nezletilých maminek, ale i interrupcí, a realitou je také časté střídání partnerů. Podceňují se ochranné prostředky proti početí a infekcím. Dřívější počátek pohlavního života rovněž zvyšuje riziko nákazy děložního čípku. Češi sex netabuizují, ve školách se se sexuální výchovou začíná poměrně brzy v porovnání třeba s Británií.

Děti o pohlavním životě slyší z televizí, rádií, ve školách. A možná to má za následek, že se u nás se sexem začíná v průměru okolo osmnáctého roku života. Jednu výhodu však britská maminka nad tou českou mít bude! V Anglii, Walesu a Severním Irsku totiž mají školu, nebo spíše instituci, kde pomáhají těmto mladým rodičkám dokončit si vzdělání.

Toto zařízení není jen pro nezletilé maminky, pomáhají zde třeba i slabším žákům, kteří mají poruchy s učením (dyslexie, dysgrafie), zdravotní postižení nebo jsou třeba po úrazu. Tato mezinárodní instituce se nazývá GCSE (General Certificate of Secondary Education). Připravuje studenty v sekundárním vzdělávání ve věku 13–16 let a maminkám pomáhá s dětmi v době, kdy se učí, personál školy. V ČR zatím nic podobného není, budoucí maminky „ze základek“ bohužel nemohou přerušit školní docházku, mohou však požádat o individuální vzdělávací plán.

Pokud již navštěvují střední školu, tak přerušit docházku mohou, ale pouze na dobu dvou let. U některých vzdělávacích oborů je povinností ředitele školy přerušit vzdělávání na doporučení ošetřujícího lékaře studentky. Co se týká nároku na peněžitou pomoc v mateřství, studentka vyplní příslušný arch a odevzdá jej škole, kde studuje. V případě, že na ni nemá nárok, může požádat alespoň o rodičovský příspěvek. O přídavky na dítě však nemůže žádat sama, ale její rodiče nebo zákonný zástupce.

Kdo je podrží?

Podpora rodičů, prarodičů, popřípadě známých je velice důležitá! Dívky v tomto věku ještě samy nevědí, co si počít se sebou, natož jak se postarat o své dítě. Bez podpory rodičů by jen těžko tuto situaci zvládaly. Problémy mohou začít už v raném stadiu těhotenství, kdy organismus mladé dívky nemusí být ještě dostatečně vyzrálý, aby „ustál“ celou graviditu.

Bohužel se tak zvyšuje riziko potratů nebo předčasných porodů. A to vše má pochopitelně za následek zvýšení náporu na už tak dost rozjitřenou psychiku mladé ženy. Právě v náročných situacích prochází budoucí matka zkouškou stability své zralosti a schopnosti za všech okolností chránit svého potomka i na úkor zájmů vlastních. Je třeba umět obětovat se bez očekávání pochvaly nebo odměny. A právě to je největší obava ze strany okolí, a to jak rodičů, tak lékařů. Některé budoucí mladé maminky si dokonce myslí, že si kouřením „usnadní“ porod, což tedy rozhodně není pravda. I tady je vidět nevyzrálost jejich myšlení.

Maminko, budeš babička

Většina matek se těší, až tuto větu uslyší z úst své dcery. Ale jen málokdo ji očekává od ratolesti ve věku povinné školní docházky nebo připravující se na maturitu. Hlavní a nejdůležitější je v tomto okamžiku zachovat alespoň trochu chladnou hlavu a snažit se celou situaci společně a v klidu vyřešit. Jen málokteří rodiče zajásají nad takovouto zprávou, to je jasné. Většinou jí nejsou nadšeni ani sami budoucí otcové ještě nenarozených dětí.

Náhradní domov, pomocné instituce

V České republice najdeme několik zařízení, která se starají o nezletilé maminky, ale jejich kapacita je bohužel omezená. Jsou to dětské domovy, diagnostické ústavy, střediska výchovné peče, oddělení pro matky s dítětem a podobně. V těchto institucích funguje několik „tet“ pomocnic, které se starají nejen o maminky.

Učí je, jak se mají ke svému dítěti chovat, že miminko není panenka jen na hraní, ale že se mu musejí také věnovat, i když zrovna nechtějí nebo nemají čas. Rovněž jim s dětmi pomáhají. V poslední době vzniklo několik kampaní (například Tvoje tělo, Tvoje volba, Tvůj život) týkajících se plánovaného rodičovství. Mají za účel snížit už tak katastrofické závěry statistik. Každá šestá gravidita končí interrupcí. Ročně přeruší těhotenství zhruba dvacet pět tisíc těhotných Češek.

Je to sice několikanásobně méně než před několika lety, ale v porovnání s jinými evropskými zeměmi jde o stále velmi vysoká čísla. A cílem těchto kampaní je právě snížit tuto statistiku. Jediným řešením, jak regulovat velký počet dětí narozených nezletilým rodičům, je zavádění metod plánovaného rodičovství do škol a pomocných institucí. Informovat o metodách antikoncepce a především říct, že jsou dostupné, účinné a z některých hledisek i neškodné. Hlavní věcí je vysvětlit, že žena si sama plánuje, kolik chce mít dětí a kdy je přivést na svět. Zkrátka nejlepší by bylo, kdyby se děti rodily pouze do rodin, které je opravdu chtějí.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Maminka pomáhá, Náboženský důvod, Matka, Wales, Budoucí matka, Máť, Mladý rodič, Britská maminka, Hlavní věc