Maminka.czZdraví žen

Nitroděložní tělíska: Jak fungují a pro koho jsou vhodná?

Simona Procházková 18.  3.  2021
​Nitroděložní tělíska patří mezi stále oblíbenější antikoncepční metody. Jsou spolehlivá, cenově dostupná a pohodlná, protože ženu nijak nezatěžují a nemusí na jejich užívání myslet. Nemusejí však být vhodná pro všechny. Tělíska se používají rovněž k léčbě silné menstruace, poruch cyklu nebo endometriózy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Princip fungování nitroděložních tělísek je poměrně jednoduchý. Lékař přes děložní hrdlo zavede do dutiny děložní tělísko, které následně svou přítomností zabrání spojení spermie s vajíčkem. Tělísek je několik druhů a liší se od sebe tvarem, materiálem i cenou. To, v čem se tělíska od sebe zásadně odlišují, je, zda obsahují hormony, nebo ne. Podíváme se na oba druhy podrobněji.

Nitroděložní tělísko bez hormonu

Nehormonální nitroděložní tělíska fungují na principu chronického aseptického zánětu, který znemožňuje oplodnění a uhnízdění vajíčka. Antikoncepční účinek zesiluje měděný drátek, který působí spermicidně (hubí spermie). Jsou vhodnou volbou pro ženy, které nemohou nebo nechtějí užívat hormonální antikoncepci. Zejména jde o ženy, které prodělaly trombózu či embolii, zhoubné onemocnění prsu, mají genetickou vlohu k tvorbě krevních sraženin, ženy trpící na migrény a také kuřačky,“ přibližuje MUDr. Radka Gregorová, gynekoložka z Lékařského Domu v Praze 7.

Antikoncepce: Který typ je pro vás vhodný a jaké jsou možnosti?

Tento typ využívá ke svému antikoncepčnímu účinku imunitní reakce organismu, který se brání cizímu tělesu, v tomto případě nitroděložnímu tělísku. „Místní reakcí je zvýšená produkce bílých krvinek, které spermie jednak pohlcují a jednak vytvářejí prostředí nevhodné pro přežití spermií. Nevýhoda nehormonálního tělíska je v tom, že může zesílit menstruaci, což ženám nemusí zcela vyhovovat. Z toho důvodu jsou i nevhodná u žen se silnějším menstruačním krvácením či u těch, které mají děložní myomy,“ vysvětlil Pavel Calda, gynekolog Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Tělíska bez hormonu jsou spolehlivá, ale ne tolik jako tělíska s hormonem a v těle mohou působit až pět let.

Jak a kdy se tělísko zavádí?

Hlavní výhodou nitroděložních tělísek je, že působí jen lokálně v děloze, bez jakýchkoli dalších vedlejších účinků na organismus. Tělísko se zavádí během posledních dnů menstruace nebo těsně po jejím skončení. Kromě toho je možné tělísko zavést i bezprostředně po potratu či po šestinedělí. 

Zavedení tělíska je nenáročný ambulantní zákrok, který zvládne gynekolog ve své ordinaci. Jde o zákrok sice trochu nepříjemný, ale nikoli bolestivý. „Zavedení tělíska vnímají ženy různě. Velmi záleží na tom, jaký práh bolesti která žena má, na tuhosti děložního hrdla a jistě i zručnosti lékaře. Většina žen vnímá zavedení tělíska spíše jako nepříjemný tlak. Celý proces je ale obvykle do pěti minut hotový. Pokud má pacientka ze zavedení velké obavy, můžeme použít i analgetikum,“ říká gynekoložka Radka Gregorová.

„Bezprostředně po zavedení nehormonálního tělíska můžete několik cyklů nepravidelně špinit nebo slabě krvácet. Tento stav by se měl brzy upravit. Menstruační cyklus by poté měl být stejně dlouhý jako před zavedením tělíska, ale intenzita krvácení může být silnější. Na tuto informaci byste měla být lékařem upozorněna,“ dodává Radka Gregorová.

Co vás čeká na mamografickém vyšetření prsu? Podívejte se na video.

Nitroděložní tělísko s hormony

Tato tělíska obsahují hormon žlutého tělíska. Princip antikoncepčního účinku hormonálních nitroděložních tělísek je v podstatě kombinace přítomnosti tělíska v děloze jako cizího tělesa a lokálního působení hormonu levonorgestrelu v děloze, díky kterému vzniká hustější hlen v děložním hrdle, který brání prostoupení spermií z pochvy do dělohy na cestě k vajíčku. Hustější hlen brání i prostupu bakterií do dělohy, takže hormon v tělísku snižuje výskyt infekcí dělohy.

Umístění hormonálního tělíska přímo v děloze umožňuje, aby se z něj uvolňovalo jen minimální množství hormonu, který potom působí přímo tam, kde je potřeba, to znamená v děloze.

„Do těla se z dělohy dostává jen velmi malé množství hormonu, a to hormonu žlutého tělíska, tzv. gestagenu. Estrogen, obvykle přítomný v antikoncepčních pilulkách, hormonální tělísko neobsahuje, takže je vhodné pro ženy, které estrogen nesmějí užívat. Výhodou metody je, že přítomnost hormonu v tělísku brání růstu děložní sliznice a díky tomu dochází ke zmírnění menstruace, některé ženy dokonce nemenstruují vůbec,“ objasňuje profesor Calda.

Nitroděložní tělíska s hormonem levonorgestrelem se zavádějí podle typu na 3 až 5 let a k jejich aplikaci dochází během prvních sedmi dnů od počátku menstruace. Hlavní výhodou je snížení intenzity menstruačního krvácení a nejvyšší úroveň antikoncepční spolehlivosti, která je až na úrovni sterilizace.

Kdy je čas na změnu antikoncepce? A je změna nutná?

Během užití hormonálních nitroděložních tělísek hrozí také řada prokázaných vedlejších účinků. Mezi nejčastější z nich patří:

- Výkyvy nálad. Vaše reakce mohou být podobné jako v období těhotenství. Může se projevit podráždění, přecitlivělost, plačtivost nebo dokonce agresivita. 

- Nárůst tělesné hmotnosti a usazování tuku v problémových partiích.

- Ztráta chuti na sex.

- Nadměrné krvácení i mimo menstruační cyklus.

Tělísko jako léčba poruch menstruace

Hormonální tělísko na pět let lze použít i k léčbě silného menstruačního krvácení a také jako ochrana sliznice dělohy u žen v menopauze v rámci tzv. hormonální substituční léčby. „Pokud je nutné následně tělísko vyměnit, je možné tuto výměnu provést kdykoli během cyklu.  Zavedení je také možné ihned po potratu či po spontánním porodu, ale v tom případě se čeká na ukončení šestinedělí. Ženy by měly být upozorněny na to, že po zavedení hormonálního tělíska dochází pod vlivem hormonu k přestavbě sliznice dělohy, což je provázeno špiněním až mírným krvácením,“ upřesnil profesor Calda.

Častá otázka zní, zda bude tělísko držet na místě? „K posunutí či vypuzení tělíska dochází jen zřídkakdy, je to vzácná komplikace a žena tuto situaci nemůže nijak ovlivnit,“ uvádí profesor Calda a pokračuje: „Ověření, zda je tělísko na správném místě, zkontroluje lékař ideálně hned po zavedení ultrazvukem, další kontrola je za čtyři až šest týdnů a následně vždy během gynekologických prohlídek.“

Jsou tělíska vhodná pro všechny ženy?

Nitroděložní tělíska jsou obecně vhodná pro ženy, které hledají dlouhodobou antikoncepční metodu, na kterou nemusí myslet. Jsou vhodná pro ženy po porodu, ale i pro ty, které ještě nerodily. Vhodná jsou pro ženy, které nesmějí ze zdravotních důvodů užívat estrogeny.

Tělíska obecně se nehodí pro ženy, které opakovaně trpí na vaginální záněty či jsou promiskuitní. „Vhodná nejsou ani u žen po onkologickém onemocnění a u žen s abnormálním tvarem dělohy,“ doplnil profesor Calda.

Za jak dlouho po odstranění nitroděložního tělíska se začít pokoušet otěhotnět?

Jaké komplikace může nitroděložní tělísko způsobit

  • selhání metody (vznik těhotenství) je velmi vzácné
  • vzácně selhání a vznik mimoděložního těhotenství
  • vzácně může dojít k poranění dělohy při zavádění či odstranění tělíska
  • posunutí či vypuzení tělíska během menstruace
  • bolesti v podbřišku
  • opakování poševních infekcí (neplatí pro hormonální tělíska)
  • zadržení tělíska či jeho části v děloze tak, že nelze odstranit 
Špinění po zavedení nitroděložního tělíska
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Špinění po zavedení nitroděložního tělíska

Endometrióza: Nemoc, která způsobuje bolesti, silnou menstruaci i neplodnost! Netýká se i vás?
Vývojové vady dělohy: Možná kvůli některé z nich nemůžete otěhotnět. A nemusíte o ní vědět
Témata: Zdraví, Než otěhotníte, Zdraví žen, Menstruace, Plodnost, Antikoncepce, nitroděložní tělísko, Ovulace, Mamografické vyšetření, Pavel Calda, Selhání, Děloha, Tělísko, LF UK, Posun, Léčba, Imunitní reakce, Minimální množství, Praha, Abnormální tvar, Hormon, Antikoncepční pilulka, Pilulka, Levon, Zavedení, Menstruační kalhotky na Heureka.cz