Nízký věkový rozdíl mezi sourozenci: Výhody či nevýhody?

Jana 9. 3. 2014 21:03
Já tedy nevím, ale všechny kamarádky které mají staršího nebo mladšího sourozence s rozdílem kolem roku se většinou NESNÁŠÍ. Nevím tedy čím to je ale ten malý věkový rozdíl mi nepřipadá jako výhoda.
Šárka 10. 3. 2014 12:09
Paní to popisuje jako děsnou idylku, já mám kamarádky, které plynule navázaly jednou mateřskou na druhou a všechny do jedné byly vyřízené a nešťastné, jak je to náročné.. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že i když si spolu hrají stejně staré kamarádky holčičky mající stejné zájmy, do hodiny se rvou o hračku a rodiče musí zasahovat. Nehledě na to, že je plný dům dětí a celkově si člověk neodpočine, pak mi stačí jeden pohled na nervní matku se třemi dětmi na pískovišti a jsem ráda, že jsem v klidu se svým jedním. Když se na to podíváte z druhé stránky tak věnovat se dítěti naplno a užívat si to je taky to nejlepší co mu můžete dát. Osobně si myslím že je to zkrátka jedno, rodina je rodina a buď funguje nebo ne.
??? 10. 3. 2014 12:32
Měla jsem děti s odstupem 17 měsíců,byli a jsou Ti největší kamarádi,mají se rádi dodnes a to je jim 37 a 35,5
10. 3. 2014 14:22
... ale článek je opravdu pojatý jen z jednoho hlediska. Například by mě zajímalo, jestli ta maminka s jedním dítetem + dvojčaty blízko po sobě šla někdy s dětmi(když už je měla všechny tři) na procházku s kočárkem a jak to udělala, jestli levou zadní, nebo s jazykem na vestě. Jaké to bylo, oblíknout dva novorozence + jedno batole, jestli si opravdu ani jednou neřekla, že to nedá ....
H. 10. 3. 2014 17:21
Moje děti jsou od sebe 15 měsíců, přišla jsem k nim velmi podobně jako paní v článku.. vždycky jsem si to tak přála a ani nedoufala, že se to podaří... Nevím, proč bych se nemohla věnovat naplno dvěma místo jednoho... Je to práce, občas hodně náročná - třeba když oba onemocní, často já s nimi také.. pak hlídání teplot po nocích opravdu stojí za to... ale nikdy bych to nevyměnila.. Je jim 2,5 a 1a 1/4 roku a už teď si spolu dokáží krásně hrát... a ano, tahají se o hračky, někdy se i perou, ale to prostě dělají všechny děti a určitě to není důvod mít jen jedno a nebo čekat X let s dalším, aby to "nebyla taková práce"...
Vendiška 10. 3. 2014 19:29
Mám také dva syny s rozdílem šestnácti měsíců a teď mají šest a téměř pět let. Idylka to nebyla, nebudu to skrývat. Dokonce mi přišlo, že pokud bych měla dvojčata, byla bych na tom lépe. Mladší nebyl plánovaný takhle krátce po prvním porodu, takže jsem z toho byla trochu zaskočená, rodina mě odsuzovala, že nemáme rozum, proč jsme si nedávali pozor, doktoři mi vynadali, že jsem po prvním porodu akutním císařem měla s těhotenstvím přece minimálně 2 roky počkat. Těhotenství bylo s miminkem náročné a přiznávám, že první rok s mrňousky jsem občas všeho měla plné kecky-manžel mi nepomáhal, babičky také ne. Měla jsem je pernamentně na krku a na sebe jsem teda čas vůbec neměla. Někdy se mi večer stalo, že děti usnuly a já jsem jen tak ležela a zjistila jsem, že jsem od odpoledne nic nejedla a už se mi nechtělo ani se zvedat, neměla jsem sílu. Před druhým rokem mladšího jsem se vrátila do práce- kvůli financím, které nebylo možné jinak řešit, takže ve chvíli, kdy už to bylo celkem fajn, jsem si zase naložila další úkoly. Naši kluci si spolu úžasně rozumí, samozřejmě se někdy perou nebo se zlobí, ale to je i u těch sourozenců, co mají rozdíl 10let. Kolikrát se dnes už stane, že ten mladší vysvětluje něco staršímu, což je úžasné pozorovat. Jsem ráda, že je mám a že jsou právě takoví. Jako ideální to nevidim, protože pokud vám nikdo nepomáhá, tak jdete až na hranici svých sil. Ale vzpomínám na vše s láskou, vlastně to rychle uteklo. Ale vážně žiju v iluzi, že s dvojčaty by to bylo snazší. Teď nás např. čeká první třída a za rok zase :) Mohli se učit spolu :) Co je ideální nevím, ale rozhodně jsem ráda, že nemám jedináčka :)
Zuzu 11. 3. 2014 21:41
Mám 2 holky s rozdielom 17 mesiacov. Teraz má starší-Kája 3 roky a mladší-Nela 19 mesiacov. Nebudem vám mazať med okolo pusy, že prvý rok to bola prechádzka rúžovou záhradou. Nela bola prvé 3 mesiace uječené mimi, ktoré odmietalo dudel a na to som nebola pripravená. Kolko krát som myslela, že už to nedám a utečiem. Musím podotknúť, že cez týždeň nemám k dispozícii žiadnu babičku, za to mám úžasného manžela, ktorý pomáhal čo mu sily stačili. Holky majú pekný vzťah, nezažila som žiarlivostné scény. Momentálne sa spolu pekne vyhrajú, ale aj pobijú o hračky. Ako u všetkých súrodencov. A či by som menila? NIE aj keď to bolo velmi náročné! Preto odkazujem všetkým mamkám, ktoré majú dilema áno či nie, že sa to dá zvládnuť.
ZUZU 20. 3. 2015 21:17
Holky, mam po sobe deti 12 mesicu a 11 dni a zvladli jsme to. Manzel hodne pomaha. Nekdy jsem na narvy ze vsech trech ale de to! Hlavne at jsme vsichni zdravy!
Paja 9. 6. 2016 11:19
Mám děti od sede 3 roky a 3 měsíce... Protože jsem si neuměla představit, že budu mít druhé dítě, byl pro mě šok, že jsem přes antikoncepci otěhotněla. Dnes jim je 7 let a 4 roky a jsou naprosto úžasní a k mému věku jsem naprosto spokojená, že je mám oba dva, kdyby záleželo na mně měla bych jen jedno dítě. Na druhou stranu je to hrozná fuška a matky, které nenašly v mateřství své poslání a měly rády svůj život před dětmi mnoho výhod nenajdou. Dcera ve třech letech na mně velmi visela a žárlila na chlapečka, který byl /a je/ velmi živé a složité dítě a já ještě loni myslela, že vypustím duši..., ale hlavně že je mám!!
Šárka 5. 1. 2018 23:22
Mám děti plánovaně 18 měsíců od sebe. Dnes jim jsou 4,5 a 3 roky. První rok byl hrozný, tak hrozný, že si někdy vyčítám tak krátký rozestup mezi nimi. Po roce začalo být všechno lepší a lepší a dnes je to skvělé. Holčičky jsou skoro jedno tělo, jedna duše. Já jsem po relativně krátké mateřské (4,5roků) zpět v práci taky spokojená. Ale ten první rok jsme nezvládli. Bylo u nás spoustu křiku, slziček. Škoda toho.
Gabriolka 14. 8. 2018 19:07
Pridam se taky. Synovi je 19mes. Dceři 4mes. a za me teda náročný až až. Druhe tehu ocistec..únava neskutečná a do toho neustále nemocná a leky žádné nesmíte, takze náročné, vysilujici, stale unavene období s hyperaktivnim batoletem. Kdyz se mala narodila vypukl kolotoc se dvěma miminy- dvoje pliny, dvoje krmeni, dvoje koupání, oblikani atd.. Synovi navic zacalo obd.vzdoru+zarleni, tak si to vse ted pekne vybiram. Tesim se az pocitim ty výhody a budou si spolu hrat. Jestli je to horsi nez dvojcata, muzu tezko posoudit. Ale je fakt, ze takhle mame vše na dvakrát-učení se chodit, zoubky, vstavani v noci a vlastně i ten porod.. Ale miluju je nade vse a jsem i pres ty sileny kruhy pod ocima a čůrek potu na zádech ráda, ze je mám. Je to mazec, ale jednou na to budeme vzpominat a utesovat jiné novopečené, takto dvojnásobné matky
11