Maminka.czNoční pomočování

Noční pomočování je problém, který je třeba řešit. Pomůžou režimová opatření, speciální alarmy či léky

Ivana Ašenbrenerová 25.  5.  2023
Noční pomočování neboli enuréza je zejména u chlapečků dlouho běžná. Občas se může počurat i pětiletý kluk a není to tragédie. Spousta dětí se čas od času v batolecím i předškolním věku pomočí a nejde o závažný zdravotní problém.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

O tom, zda jde o zdravotní problém, nebo ne, by měl ale vždy rozhodnout lékař. Občasné „nehody“ jsou u dětí v batolecím věku běžné a podle statistiky má zhruba 20 procent dětí nějaký problém s nočním pomočováním ještě ve věku pěti let. A v sedmi letech se s mokrým pyžamkem občas probudí až 10 procent dětí.

VIDEO:  Jaká je hlavní příčina opožděného vývoje řeči u dětí? Budete se divit!

Kdy je pomočování „v pořádku“?

Existují dva typy enurézy. Nejčastější je primární enuréza, kdy dítě nikdy nemělo v noci kontrolu nad močovým měchýřem a vždy se v noci pomočilo. Sekundární enuréza znamená, že dítě mělo v noci kontrolu nad močovým měchýřem po dobu nejméně 6 měsíců, ale tuhle kontrolu ztratilo a znova se v noci pomočilo. Zda jde o zdravotní problém, nebo o problém v hlavě, o tom musí rozhodnout lékař. V pěti letech by dítě už mělo dojít na toaletu samo a zvládnout by mělo všechny úkony týkající se svlékání, oblékání a utírání se. Pokud je ale nachlazené, nějaká nehoda se samozřejmě stát může a není třeba se děsit. V takovém případě noční pomočování vymizí samovolně, nebo po vyléčení.

Příčiny nočního pomočování

K nočnímu pomočování obvykle dochází, protože dítě má nadměrně hluboký spánek a mozek mu nedovolí, aby se během spánku kvůli močení probudilo. U kojenců a batolat se spojení mezi mozkem a močovým měchýřem plně nevytvořilo, proto močový měchýř moč pustí, kdykoli se cítí plný. Jak děti rostou, spojení mezi mozkem a močovým měchýřem je již takové, že umožňuje dítěti kontrolovat, kdy se vyprázdní. Tahle kontrola se obvykle rozvíjí nejprve během dne, teprve pak v noci. Není tedy nic zvláštního na tom, když se batole ve dne zvládne vymočit do nočníku nebo záchodu, ale v noci se ještě pomočí.

Genetika, stres i onemocnění ledvin

Kromě hlubokého spánku se děti mohou v noci pomočovat i z jiných důvodů. Patří k nim genetika (pokud se jeden z rodičů po 5. roce života v noci pomočil, je asi 40procentní riziko, že se to bude týkat i dítěte), ucpané dýchací cesty a chrápání, zácpa (při zácpě může střevo tlačit na močový měchýř a způsobit, že dítě ztratí kontrolu nad močovým měchýřem), onemocnění ledvin nebo močového měchýře či neurologické onemocnění. V těchto případech je často prvním krokem léčba těchto konkrétních onemocnění. „Při pomočování hrají svou roli i psychické vlivy. Pomočování může signalizovat, že vnitřní svět dítěte není v pohodě a že dítě není spokojené. Najevo to dá právě tím, že se počurá. Může to být hádka mezi rodiči, problémy ve školce, cokoli,“ říká dětská lékařka Alexandra Vidnerová.

Bolesti bříška, průjmy i únava. Pětiletý Teodor žije s celiakií už tři roky

Když je viníkem psychika

Noční pomočování může mít emocionální dopad nejen na děti, ale i na ostatní členy rodiny. Děti se mohou stydět, pociťovat úzkost nebo začnou ztrácet sebevědomí. To může ovlivnit jejich vztahy i kvalitu života. Pokud lékař vyloučí organické příčiny (zácpu, infekce močového měchýře, onemocnění ledvin a podobně), je nutné hledat příčiny v psychice. Nehádáte se doma často? Nemá dítě nějaký problém, o němž nechce mluvit? Pokud tedy lékař vyloučí nemoc, je na místě hledat pomoc u dětského psychologa.

Prvním krokem jsou režimová opatření

Nejprve se přistupuje k režimovým opatřením, která jsou jednoduchá, ale musíte je skutečně dodržovat. Vhodná je motivační konzultace, kdy dítě přijímá aktivní roli například tím, že se jde před spaním samo vymočit, a když se pomočí, samo si převlékne postýlku. „Dítě nesmíte trestat a nekřičte. Motivujte ho za suché noci,“ radí lékařka. Skvělou pomůckou je pitná a mikční kartička – takový deníček, kam rodiče zapisují, kdy a kolik tekutin dítě vypilo, kolik moči vymočilo. Pak se do něj zapisují další informace jako třeba únik moči, silné nucení na močení a podobně. Měli byste ho vyplňovat po dobu alespoň dvou po sobě následujících dnů. Rozhodně se nesmíte snažit dítěti zakazovat vymočit se, tím se určitě „nevytrénuje“. Naopak je potřeba, aby se dítě vyčuralo vždy, kdy potřebuje, a předešlo se tak náhlému nucení na močení.

Léky či alarmy

Existují léky, které snižují tvorbu moči (například Desmopresin). Tento lék po určitou dobu snižuje tvorbu moči, díky čemuž se snadno a rychle dosáhne toho, že se dítě přestane pomočovat. Podle urologa Petra Holého z České urologické společnosti je úspěšnost léčby 7 z 10 případů. Ovšem má to jeden háček. Po vysazení se noční pomočování může vrátit. Proto se tyto léky používají spíše pro nějaké přechodné či rizikové období, třeba když dítě jede na noc do cizího prostředí a podobně. „Lze použít i elektrický alarm, který patří k nejúčinnějším metodám léčby,“ říká dětská lékařka Alexandra Vidnerová.

Instalace je jednoduchá a funguje tak, že senzor je pevně přilepený k prádlu a zachycuje okamžitě první kapky moči. Alarm vibruje a vydává zvuky, které dítě vzbudí. Kromě toho vyzařují enuretické alarmy světlo, které pomáhá dítěti k orientaci v noci.

A jaká další opatření můžete zavést?

Dbejte na pravidelný příjem tekutin během dne, omezte konzumaci sladkých, dráždivých a kofein obsahujících potravin. Dítěti nedávejte plenku, to by vedlo k tomu, že by nemělo potřebu se vzbudit. Rozhodně ale dítě v noci záměrně nebuďte, aby se došlo vyčurat, tím byste enurézu zhoršili. Pokud si nevíte rady, zajděte k dětskému lékaři, který vás případně pošle k neurologovi, urologovi či psychologovi.

Tajemství zdravého dítěte. Otužování zlepšuje spánek, pozornost, pomáhá při nechutenství. Jak s ním začít?
Témata: Výchova, Psychika, Děti a nemoci, Spánek, Dětské nemoci, Noční pomočování, Lékař, Alexandra Vidnerová, Alarm, Desmopresin, SVL, Lék, Děti, Enuréza, Zdravotní problémy, Močový měchýř, Moč, Předškolní věk