Maminka.czČasopis Maminka

Nohy jako konve: Problém, který dobře znají téměř všechny těhotné

Regina Rothová 16.  12.  2013
Nohy jako konve: Problém, který dobře znají téměř všechny těhotné
Rozšíření cév, větší objem krve v těle, zvětšující se děloha, která tlačí na dolní dutou žílu (ta odvádí krev z nohou zpátky k srdci, takže se jí mechanicky zužuje průsvit), ztráta bílkoviny močí. To všechno jsou důvody, proč vznikají v průběhu gravidity otoky…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když přidáte běžné činnosti, jako je dlouhé stání, horko, nevhodné oblečení, které vám zaškrtí nohy nad kotníky, celková nepohoda, při níž miminko v děloze utlačuje orgány v těle budoucí maminky, nedivte se, že vznikají edémy.

Jedná se o nahromaděnou tekutinu v podkoží, která napíná kůži, a ta svědí, je citlivá a roztažením v místech otoků světlá. Běžné otoky končetin zjistíme pouhým pohledem (nejčastěji bývají kolem kotníků, na prstech, ale i lýtkách) nebo zmáčknutím postiženého místa prsty, kde se vytvoří dolíček. Pokud nemáte další obtíže, informujte o otocích gynekologa při běžné preventivní prohlídce.

Určitě neuškodí úprava životního stylu: zvýšený příjem minerálů (hořčík a vápník). Dopřejte si banány, minerálky, kakao či kvalitní čokoládu. Nezapomínejte na procházky (denně) a přidejte cvičení.

ABYSTE NEZAPOMNĚLA NA NIC DŮLEŽITÉHO: Praktický přehled všech vyšetření v těhotenství

V těhotenství se doporučuje plavání, voda nadnáší rostoucí bříško a protáhnete si přirozeně celé tělo, nezatěžujete jednostranně právě končetiny. Navíc tlak vody zmenšuje otoky a působí blahodárně na průtok krve organismem. To platí i pro aquaaerobik, klidně můžete cvičit i několikrát týdně, pokud se cítíte fit a těhotenství probíhá fyziologicky. Odpočinek a spánek je vhodnější na levém boku, usnadní se oběh krve, dolní dutá žíla je totiž umístěná napravo od páteře, takže nehrozí její utlačování a zaškrcení.

Šetřete nožky: oželte na několik měsíců vysoké podpatky, silonové punčochy, podvazky a další „utlačovadla“ žil. Možná vám gynekolog doporučí kompresní punčochy, neváhejte. Dnes jsou k dostání i ve velmi módních slušivých odstínech a vzorech, nijak hyzdit vás tudíž nebudou. Nešvar sezení s nohou přes nohu byste neměla používat ani mimo těhotné období, podporuje vznik křečových žil, a v graviditě už vůbec ne. Dodržujte pitný režim: předejdete trombóze, ředíte si krev a předcházíte otokům. Navíc doplníte (zvlášť vhodnou skladbou nápojů) vodní hospodářství vašeho těla, minerály i vitaminy.

Znamení, že je zle

V případě, že vám otekla výrazně jenom jedna noha, je jisté, že se nejedná o těhotenské otoky. Otok nemizí, postižené místo je horké, tvrdé a bolestivé? Máte zánět. Urychleně v takovém případě vyhledejte lékaře. Může dojít ke krevní sraženině, která ucpe žílu dolní končetiny, kousky sraženiny, jež se z místa mohou uvolnit, putují tělem a mohou skončit v plicích nebo v mozku a způsobit embolii. Ta je život ohrožující.

Když se těhotné zvyšuje krevní tlak (lékař ho měří při každé pravidelné prohlídce) a nedaří se ho udržovat v přijatelné výši, zároveň se objevují otoky končetin, ale rovněž prstů na rukou, v obličeji, různě po těle, hrozí velmi závažný stav zvaný preeklampsie. Ledvinami se ztrácí víc bílkovin, ty pak chybějí v krvi a voda uniká mimo cévy do tkání. Tam je bílkovin dostatek a otoky se postupně stále zvětšují. V případě, že se včas stav nediagnostikuje a nezačne řešit, může dojít k poškození buněk jater, mozku a dalších orgánů. To ohrožuje matku i nenarozené dítě, proto se obvykle ukončuje těhotenství a ženě se vyvolá porod (i předčasně).

Nepodléhejte panice: Patříte mezi 80 % všech těhotných

Tak vysoké číslo se udává v souvislosti s otoky horních a dolních končetin v graviditě. Nejčastějšími partiemi jsou kotníky a bérce. Po spánku obvykle mizí. Otoky se objevují v průběhu dne, se zvyšující se námahou, v teplém počasí.

Co uleví?

* Aromaterapie: Éterické oleje ze smrku, borovice či jalovce. Samozřejmě se musíte cítit dobře, nemít žádné zdravotní potíže ani rizikové těhotenství. S aromaterapií se obecně začíná až od 4. měsíce gravidity, kdy už je jasné, že citlivé počáteční období prvního trimestru máte za sebou.

* Masáže: Ulevují namáhaným partiím těla, musí je však provádět odborník na těhotenské masáže a velmi opatrně a citlivě. Vyzkoušet můžete základní masážní olej s citronem, mátou, cypřišem a grepem.

* Cvičení: Konkrétně tlakové masáže, které by mohly pomoci vytlačit otok. Oteklá místa na těle stlačujte jen tolik, abyste si nepůsobila bolest. Lékař vám poradí jednoduché cviky na lepší prokrvení a úlevu končetin.

* Lymfodrenáž (po konzultaci s lékařem):Podporuje odtok lymfy, neposiluje přitom přítok krve. Provádí se kruhovými hmaty prsty nebo dlaněmi jemně a šetrně.

* Voda:Na otoky přikládejte studené obklady, místa můžete ledovat, ale opatrně, abyste si nezpůsobila omrzliny. Zkuste sprchu – střídavě teplou a studenou vodou. Zlepší se vám prokrvení pokožky a průtok krve končetinami.

Článek vyšel v časopisu Maminka 11/2013

Témata: Časopis Maminka, Vysoké číslo, Nevhodné oblečení, Problém, Jak, Zvýšený příjem, Ledvina, Pouhý pohled, Dlouhé stání, Edém, Závažný stav