Maminka.czZdraví

Nos není zbytečný. Chrání naše zdraví

Ulekare.cz Ulekare.cz 25.  11.  2015
Nosní dutiny nejsou jen dvě rourky, které vedou vzduch. Mají složitou strukturu a mnoho funkcí. Když dojde k nějaké poruše tohoto systému, může se to velmi výrazně odrazit na celkovém zdraví člověka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hlavní funkcí dutiny nosní je dýchání. Díky vlhké a teplé sliznici je zde vzduch také zvlhčován, ohříván a filtrován. Jedná se tedy o část těla, kterou potřebujeme každý den a každý okamžik svého života. Zatímco o zuby nebo vlasy jsme zvyklí pečovat pravidelně, o dutinu nosní se začínáme starat, až když nastane nějaký problém. Přitom její stála „údržba“ může pomoci k tomu, abychom se případným potížím úplně vyhnuli.

Dutina nosní je uvnitř členěna nosní přepážkou na levou a pravou polovinu a nosními skořepami každá polovina na horní, střední a dolní nosní prostor. Vzniká tak nejen větší plocha, která snáze plní zmíněné funkce, ale také mnoho koutů a záhybů, ve kterých se může snadno hromadit hlen a nečistoty. Sliznice v nich lehce oteče a prostor zcela uzavře. Pak dochází ke komplikacím – příkladem může být bakteriální superinfekce virového nachlazení, kdy se v nosním sekretu pomnoží patogenní bakterie, anebo také zánět vedlejších dutin nosních. Nosní dutiny vzadu ústí do nosohltanu takzvanými vnitřními nozdrami. V celé své délce jsou odděleny přepážkou a spojují se pouze v oblasti nosních dírek nebo zadních nozder.

Nebezpečí zánětu

  • Vedlejší dutiny nosní se nacházejí jednak v horní čelisti, jednak v kostech čelních.
  • Jsou též v kosti čichové a klínové.
  • Jde o duté prostory, které jsou u zdravého člověka vyplněny vzduchem.
  • Drobnými otvůrky jsou spojeny s dutinou nosní, do které se neustále vyprazdňují.

Pokud otok nebo nashromážděný sekret tyto otvory ucpou, může nastat zánět vedlejších nosních dutin. Ten se projevuje bolestí hlavy nebo ucha, horečkou a alespoň mírně hnisavým sekretem odtékajícím z dutiny nosní. Nastává právě při nachlazení nebo alergické rýmě.

Nepodceňujte očistu!

Výplachy pomáhají předcházet a tlumit příznaky alergie a nachlazení a také uvolňovat nos. Když jsou prostory vyčištěny, mohou být plně zapojeny řasinky, které jsou přítomny na výstelce celých dýchacích cest, tedy i v nose. Posouvají sekret směrem ven a významně tak přispívají k udržení zdraví. Použití výplachů při rýmě je výhodné i proto, že jsou účinné a na rozdíl od běžných nosních kapek na nich nevzniká závislost. 

Témata: Zdraví, Web Ulékaře.cz, Patogenní bakterie, Náš, Dutina, Nos, Ula, Zdraví na Heureka.cz