Maminka.czZdraví

Zázračná i zrádná nosní mandle. Jaká je její funkce a kdy ji odstranit?

Martina Machová 7.  1.  2020
Jaká je její funkce, proč se časem pozvolna zmenšuje a nakonec zaniká? A jak souvisí kulatá záda či změněný tvar obličeje s „mandlovými problémy“?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Říká se jí sice mandle, nosní mandle, ale mandličce se příliš nepodobá, je to spíš takový minikvětáček na stopce. Přestože je nosní mandle za normálního stavu malá a vcelku nenápadná, stojí spolu s krční mandlí v přední, ne-li první, obranné linii organismu před virovými i bakteriálními infekcemi zvenčí. (Podobně jako hradní stráž u brány do hradu.)

Kde a kdy ji hledat

„Nosní mandle je nahromadění mízní tkáně vysoko v nosohltanu, za nosem, za stropem dutiny ústní. Spolu s krčními mandlemi působí v první linii obrany organismu před infekcí, kterou dítě vdechuje.“ shrnují v praktické publikaci Čekáme děťátko lékaři Martin Gregora a Miloš Velemínský ml. Zajímavé je, že nosní mandle je „orgánem“ dočasným, dítě se s ní sice narodí, ale do dospělosti obvykle zanikne. Svého největšího „rozkvětu“ respektive objemu pak dosahuje v předškolním a mladším školním věku, poté se postupně zmenšuje a zmizí. Ve velmi výjimečných případech přetrvá nosní mandle až do dospělosti.

Nosní mandle: Kdy ji vyndat? Jen v krajním případě! - Mojezdraví.cz

Zázračná i zrádná

Nosní mandle je velice důležitým orgánem imunitní i mechanické obrany proti infekcím v dutině ústní i v hltanu. Jestliže dojde k oslabení imunity, jsou v lymfatické tkáni mandle produkovány specifické buňky, jejichž ústředním úkolem je zamezení vstupu infekce do těla. V případě nosních mandlí tedy hned na samém začátku dýchacích cest. Bohužel se ale může stát, že: „Časté ataky této obranné linie vedou ke zduření a prosáknutí mandle. V takto změněné tkáni se u některých dětí infekce pomnoží, mandle ztratí svou obrannou schopnost a stane se nežádoucím ložiskem bakterií.“ upozorňují lékaři Gregora a Velemínský ml. V takovém případě se zpravidla uvažuje o jejím odstranění, nejčastěji okolo 5 roku života dítěte. V některých případech může mandle znovu dorůst, což ale nemusí být dle některých odborníků vždy špatně! Vždyť jde o obranyschopnost dítěte, a té je potřeba do jisté míry důvěřovat. Odstranění dorostlé mandle by pak nemělo být automatické, vždy je potřeba situaci podrobně a pečlivě vyhodnotit.

Kazí se mu zoubky? Možná za to může zvětšená nosní mandle

7 příznaků zvětšené „mandličky“

  • Zvětšená mandle s sebou přináší opakované záněty nosohltanu, středouší i dutin.
  • Nápadný bývá zastřený huhňavý (nosový) hlas, který spolu se zhoršeným sluchem někdy vede až k logopedickým potížím!
  • Zpravidla je u dítěte patrné také zhoršené dýchání, to se zpravidla projevuje jako dýchání otevřenými ústy a noční chrápání. Tyto problémy mívají za důsledek nekvalitní spánek a mnohdy i dlouhodobou únavu dítěte.
  • Velmi časté jsou potíže se sluchem; neustále zalehlé uši až zhoršený sluch či dokonce nedoslýchavost.
  • Chronické obtíže s mandlemi mohou mít dokonce za následek změny v obličeji, tzv. facies adenoidea (těstovitě odulá, bledá tvář s pootevřenými ústy).
  • Naprosto nevhodná technika dýchání je v krajních případech příčinou rozvoje plochého hrudníku a kulatých zad!
  • Spíše výjimečně se mohou přidružit také psychické potíže spojené s celkovým oslabením dítěte takříkajíc „na všech frontách“ (nevyspání, únava, noční děsy a strachy, sociální vyloučení kvůli vysoké nemocnosti, opožděný duševní vývoj atd.)
Témata: Zdraví, Předškolák, Školák, Děti a nemoci, Nemoci, Nemoc, Kašel, Sluch, Dýchání, Dutina, Miloš Velemínský, Tvar obličeje, Infekce, Tkáň, Gregor, Madla, Mandle, Linie, Martin Gregor, Zdraví na Heureka.cz