Maminka.czDěti

Noste své děti, budou šťastnější! Nezapomínejte ale na zdravé polohy

Tereza Víchová 22.  8.  2017
Nosit děti je dnes IN. Budou šťastné a odmalička se na sebe vzájemně naladíte. Fyzioterapeuti radí: Noste. Ale zdravě, ve zdravých polohách a „zdravé“ množství času.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bez nošení to nejde

Být si co nejblíž, stát se kontaktním rodičem, vzít si příklad z říše zvířat, kde se mláďata první měsíce svého života „pronosí“ až k odpoutání se od maminky. Ale všeho moc škodí. Vy budete nejkontaktnějším rodičem v širokém okolí, ale miminko z toho může mít zdravotní potíže.

„Raději ho z toho kočárku nevyndávej, ať ho zbytečně nerozmazlíš,“ velela babička, když jsem před deseti lety coby rozklepaná prvomatka chovala ječícího prvorozence během procházky a kočárek kopala před sebou.

„Ty nemáš šátek?“ protočila panenky sousedka, když jsem o devět let později vozila kolem domu spokojeně rozvaleného třetího syna, který si zadudlal a zavřel oči na tři hodiny. Pár let a co byla dříve podivnost, je dnes standard.

„V prvních třech měsících života bychom měli dítě nosit ve dvou polohách,“ říká poradkyně psychomotorického vývoje a fyzioterapeutka Lucie Hladká.

„Je to v klubíčku a na tygříka. Poloha na klokánka se zatím využívá jen jako přechod mezi těmi dvěma.“ Prvně jmenovaná je vlastně klasické miminko v náruči, jak ho automaticky chováme hned od narození. Pomáhá nám i zavinovačka, drobeček je v ní pěkně zachumlaný, lépe se nosí a „drží pohromadě“.

Ale i tahle klasika se dá pokazit a chyby v ní děláme docela často. „V poloze klubíčka by měla být hlavička dítěte v loketní jamce maminky, dítě by mělo být ve sklonu 45 stupňů,“ doporučuje Lucie Hladká.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Miminko, Šátkování, Nosítko, Internetová diskuse, Podivnost, Psychomotorický vývoj, Známý, Klasika, Ručka, Fyzioterapeutka, Poslední rok, YouTube, Příklad, Zodpovědná matka, První pohled, Lucie Hladká, Poradkyně, Třetí měsíc, Říše, Hrana, Kočárek, Loketní jamka, Náruč, Vaky a nosiče dětí na Heureka.cz