Maminka.czPohádky

Nová pohádka Princ Mamánek s neodolatelným Janem Budařem: Vyrazíte s dětmi do kina?

Simona Procházková 26.  10.  2022
Veselá pohádka Jana Budaře je doslova jako ze života. Příběh o princi, který musel dospět v krále, je pro oblíbeného herce Jana Budaře velmi osobním projektem, snímek totiž napsal, režíroval a hraje v něm i titulní postavu prince Ludvíka. Premiéra proběhne již zítra, tedy 27. října. Na co všechno se můžete těšit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Moudrý král s královnou, tak trochu "mimoňský" princ, udatný rytíř, čarodějové i čarodějnice, zkrátka vše, co patří do každé správné pohádky... To vše nabídne filmová novinka pro celou rodinu.

„Díky tomu, že se Princ Mamánek už blíží do kin, zažívám jeden velký splněný sen,“ těší se na uvedení své první filmové pohádky Jan Budař.

Velkou pozornost vzbudilo obsazení přespříliš pečující maminky prince Ludvíka. Po téměř třiceti letech se v roli královny vrátila před kameru představitelka legendární Arabely Jana Nagyová. V dalších rolích se představí Ondřej Vetchý, Veronika Kubařová, Boleslav Polívka, Vladimír Javorský a Martin Huba. Role čarodějnic Gizeldy a Hvizdule pak hrají Kateřina Antošová a Veronika Daušová, které ztvárňují čarodějnice přímo jako součást programu na zámku Dětenice, kde myšlenka na film vznikla a kde se zčásti také natáčel.

„Pro ně je to první zkušenost před kamerou. Ony jsou skvělé v Dětenicích naživo a jsou podle mě skvělé i ve filmu. Vnášejí do něj hodně energie, humoru a takové rozpustilosti. I když bylo jejich obsazení zprvu trochu nečekané, nakonec se ukázalo jako skvělá volba,“ říká Budař k postavám čarodějnic.

„Jako herec jsem zažil převratnou zkušenost, protože jsem režíroval sám sebe, a musím říct, že režisér byl pořádný puntičkář! Nic mi neodpustil, tvrdě jsem makal, žádný karavánek, kafíčko, klábosení s kolegy. Dřel ze mě kůži,” směje se Jan Budař coby herec.

Ondřej Vetchý se v roli rytíře Hudrovala z Dětenic stane princovým průvodcem a společníkem na jeho dobrodružné cestě za dospěním. „Doufám, že například Ondra Vetchý diváky v téhle roli i trochu překvapí. Má ve filmu trochu komickou a zároveň dojemnou polohu a tahle kombinace se mu podle mě hodně povedla,“ přibližuje Budař Ondřeje Vetchého ve filmu.

Super výlety pro všechny Lego fanoušky. Do muzea, hotelu plného kostiček i Legolandu

Oba na cestě potkají hubatou mladou šenkýřku v podání Veroniky Kubařové. „Většina děvčat chce být princeznou, ale Veronika hraje obyčejnou holku Bětu, která princeznou být netouží, a to je na ní nesmírně milé. Je prostořeká a já jsem nadšený, jak ji Veronika ztvárnila,“ říká Budař.

Martin Huba jako král je nespokojený s rozmazleností svého dospělého syna a jako moudrý otec ho "vykopne" ze zámku – vyšle ho na dobrodružnou cestu, aby poznal svět. „Martin Huba je velmi inspirativní člověk, opravdová osobnost a fantastický herec a režisér, je mi ctí, že právě on hraje mého otce krále Radomila,“ dodává Budař.

Postava Boleslava Polívky příběh filmu vypráví a současně do jeho děje zasahuje. „Hraje hrobníka Hroudu, jeho postava nejenže příběhem provází, ale je i trochu šaman a čaroděj a přinese do filmu magii a nadpřirozeno. Bolek Polívka je zkrátka mistr a téhle role se zhostil skvěle,“ popisuje Budař.

Snímek se natáčel během loňského září a října na několika různých místech Česka. Tvůrci vystřídali prostředí Pohanska na jižní Moravě, Lednicko-valtický areál, Žehrovskou oboru v Českém ráji, skály a lesy Kokořínska nebo zámek Dětenice.

O čem pohádka vypráví?

Princ Ludvík Otomar Karel XII., zrozený Vznešený, je velmi spjatý se svou milující maminkou, královnou Ludmilou. Jenže Ludvík je princ už poněkud přerostlý, je mu 39 let. Bojí se skoro všeho, do ženění se nežene a většinou se poflakuje po přepychovém zámku a přilehlých oborách. Moudrý král Radomil mu proto připraví nečekaný dárek – princ se jednoho rána probudí v lese v obyčejných šatech a v doprovodu drsného rytíře Hudrovala se má vydat do světa, aby poznal, co je život, a snad konečně dospěl. Na velké dobrodružné cestě ho čekají věci, o kterých zatím jen četl v knihách. Potká mocného čaroděje, zlé čarodějnice, ducha i samotnou paní Smrt… A možná najde i lásku svého života. Co na to všechno řekne maminka? A bude spokojený otec král? 

Film vznikl v produkci společnosti Budhar film, byl podpořen Státním fondem kinematografie, Jihomoravským filmovým fondem, jeho koproducenty jsou Česká televize a Bedna Films. Distributorem je Bontonfilm.

Témata: Děti, Kam s dětmi, Herec, Ondřej Vetchý, film, Král, pohádka, Pohádky, filmy, Veronika, kino, čarodějnice, Filmová novinka, Premiéra, Česká republika, NAŽIVO, Přepych, Kokořínsko, Bolek Polívka, Představitel, Lednicko-valtický areál, Česká televize, Rozmazlenost, Arabel, Princ