Maminka.czPeníze a kariéra

Nové hnízdo? Jak ho ale financovat?

Romana Rybová 5.  8.  2015
Každý by chtěl mít krásné a útulné bydlení. Jak toho ale dosáhnout? Tentokrát se zaměříme na rekonstrukci bytů či domů a její financování.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je jasné, že pokud nepatříte mezi ty šťastlivce, kteří mají naspořené statisíce, bez půjček nebo úvěrů se prostě neobejdete. I pouhá rekonstrukce koupelny se totiž může vyšplhat na částku převyšující sto tisíc korun. 

Jaké tedy existují možnosti financování rekonstrukce a jaký způsob by právě pro vás byl tím skutečně nejvhodnějším? 

Překlenovací úvěr 

Můžeme vybírat z využití neúčelového spotřebitelského úvěru, přes překlenovací úvěr od stavební spořitelny až po hypoteční úvěr. Je na nás posoudit, jaký produkt je nejvhodnější právě pro naše rekonstruování. Musíme zvážit účel úvěru, jeho výši, délku splácení, výši splátek, zda jsme ochotni ručit nemovitostí, nutno je zohlednit i druh nemovitosti, kterou chceme rekonstruovat, jaký bude rozsah rekonstrukce a prací…

Je však potřeba si dávat pozor i na to, kolik za úvěr v závěru zaplatíme.,,Spotřebitelský úvěr získáte relativně snadno, ale ve většině případů za něj zaplatíte až o desítky tisíc korun více než v případě překlenovacího úvěru ze stavebního spoření. Hypotéka je sice lákavá díky aktuálně velmi nízkému úročení, ale neobejdete se bez zajištění úvěru nemovitostí. Tato starost vám v případě překlenovacího úvěru odpadá,“ vysvětlila nám Dagmar Náhlíková, vedoucí úseku Vývoje bankovních produktů finanční skupiny Wüstenrot. Pokud tedy rekon-struujeme byt či dům, mohl by být zmiňovaný překlenovací úvěr správnou volbou.

Dejte si však pozor na to, že u něj musíte doložit skutečné využití peněz výhradně na bydlení. Není to ale nic složitého, tento fakt se dokládá pomocí složenek, faktur a dalších platebních údajů. Nemusíte se bát ani toho, že půjčené peníze budete moct použít pouze na zaplacení kachliček či vany. Účelovost tohoto úvěru je velmi široká a pokryje celou oblast bydlení (od nákupu potřebného materiálu, vybavení až po stavební práce).

Pokud se rozhodnete pro úvěr s nemovitou zástavou, budou vám nabídnuty nižší nominální úrokové sazby, počítejte ale s horší administrací a časovou náročností. Překvapit by vás mohly i vyšší vstupní výdaje za úvěr, odhad nemovitosti, poplatky na katastru a mnoho dalších, proto jsou tyto úvěry vhodnější spíše při potřebě vypůjčení větších částek, například na koupi nemovitosti. Obecně tedy platí, že při menší rekonstrukci není příliš výhodné brát si hypotéku. 

Jak můžete financovat rekonstrukci domova? 

Spotřebitelský úvěr  - Netřeba dokládat faktury a účty prokazující využití úvěru na bydlení. – Vysoký úrok, který vám daný úvěr prodraží klidně až o desítky tisíc korun.

Překlenovací úvěr -  Nízké úrokové sazby již od 3 % ročně. + Půjčka bez zajištění úvěru nemovitostí. – U tohoto způsobu financování je třeba doložit účelovost využití finančních prostředků, to znamená doložit účty a faktury.

Hypoteční úvěr - Nízké úrokové sazby. – Pro poskytnutí hypotéky je nezbytné zajištění úvěru nemovitostí. – Hypotéka není vhodná pro menší rekonstrukce do 200 000 Kč, respektive 300 000 Kč.

(Zdroj: Wüstenrot) 

Spotřebitelský úvěr

Nebudeme zabíhat do zákonů a přesně definovat znění spotřebitelského úvěru. Jednoduše řečeno se termínem,,spotřebitelský úvěr“ obvykle označuje úvěr neúčelový, který lze použít na cokoli, a úvěr nezajištěný, jejž získáme bez zástavy nemovitosti. 

,,Klasické spotřebitelské úvěry mají vyšší úrokové sazby (nad deset procent) a kratší splatnost (do šesti let). Kvůli tomu je splátka úvěru vysoká. Překlenovací úvěry stavebních spořitelen jsou oproti běžným spotřebitelským úvěrům vždy účelové (na bydlení), mají výrazně nižší úrokové sazby a doba splatnosti je delší, odpovídá účelu a ‚životnosti‘ investice. Splátka takového úvěru tedy výrazně méně zatěžuje rodinný rozpočet,“ doplňuje Martin Sikora z Modré pyramidy. 

Čeho si při výběru všímat?  

Rozhodně si berte úvěr od ověřených společností. Dále by mohlo být dobrým ukazatelem, jaké budou náklady úvěru. Zjistěte si, jestli zaplatíte něco navíc, jaké budou poplatky, jaké je třeba dodat doklady, zda nejsou podmínky nevýhodné, jaké je RPSN (roční procentní sazba nákladů).

Pokud si nevíte rady, obraťte se na finančního poradce, kterému věříte nebo vám byl doporučen z ověřených zdrojů, například od kamarádů. Důležité je si vše dobře rozmyslet. Smlouvu si klidně můžete odnést domů, v klidu si ji přečíst a až poté podepsat. Také si dejte pozor na splatnost úvěru.

Měla by být rovná s životností investice.,,Pokud pořizuji novostavbu, není splatnost třicet let zásadní problém. Pokud však jde jen o rekonstrukci třeba kuchyně, měla by splatnost odpovídat životnosti této rekonstrukce. Toto pravidlo platí však obecně. Je například nesmysl financovat každoroční dovolenou spotřebitelským úvěrem se splatností šesti let,“ dodává Martin Sikora. Jestliže se chcete zorientovat v nabídkách a v nezávislém porovnání překlenovacích úvěrů podrobněji, navštivte stránky www.stavebky.cz. 

Témata: Časopis Maminka, Váš domov, Peníze a kariéra, Finanční poradce, Splátka, Zaplacení, Fin, RPSN, Spotřebitel, Rodinný rozpočet, Půjčka, Poskytnutí, Netřeba, Spoření, Úrok, Hnízdo, Jak, Ověřený zdroj, Dobrý ukazatel, Vysoký úrok, Spotřebitelský úvěr, Stavební spoření, Hypotéka

Video