Maminka.czTěhotenství

Nové testy na zjištění pohlaví miminka!

Ivana Ašenbrenerová 13.  4.  2011
Nevíte, zda kupovat výbavičku růžovou, nebo modrou? Pokud chcete znát pohlaví svého dítěte co nejdříve, pak se radujte. Na trhu je nový test, který dokáže odpovědět už od desátého týdne gravidity!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

U prvních dvou dětí mi bylo celkem jedno, co čekáme, ale protože to byli dva kluci, tak jsem si při třetím těhotenství strašně moc přála, aby to byla holčička. Na ultrazvuku mi to řekli až v 18. týdnu. Kdyby to šlo dříve, určitě bych to ocenila,“ říká pětatřicetiletá Jana.

Existuje mnoho způsobů, jak ono „tajemství“ zjistit, a řada z nich pohlaví určí skutečně s velkou pravděpodobností, některé z nich dokonce na 100 % (jako například amniocentéza).

=====Ošklivý obličej = holčička =====

Babské mýty o určení pohlaví byly, jsou a budou. Ovšem věřit na ně? Raději ne. Když jsem čekala první dítě, všichni kolem se shodovali na tom, že to bude holka, protože jsem byla „ošklivější“. Narodil se kluk.

NENECHTE SI UJÍT: Koukej, co už umím aneb Vývoj plodu týden po týdnu

„Měla jsem špičaté bříško, to prý bude určitě kluk, narodila se holčička,“ vzpomíná Jitka z Prahy. Někdo zkouší přiložit visící jehlu s nití nad dlaň – když se prý bude bimbat, narodí se chlapeček, začne-li rotovat, bude to holčička. Jak ale říká gynekoložka MUDr. Martina Hourová, každé těhotenství je jiné a to většinou platí i po sobě jdoucích u stejné maminky.

„Nevypozorovala jsem, že by tvar břicha korespondoval s pohlavím, ani těhotenské zvracení, snad maličko častěji maminky s mužskými plody lépe vyhlížejí, takže holčičky asi opravdu trochu ubírají na kráse. K ovlivnění pohlaví lze říct, že se traduje, že spermie nesoucí chromozom Y jsou rychlejší, ale dříve hynou, takže čím je styk blíže k ovulaci, tím by se spíše mohl narodit chlapec, nicméně tato pomocná metoda je ošidná zejména proto, že pouze málo žen je schopno ovulaci detekovat s přesností několika málo hodin. Navíc většina gynekologů ji, podle mého názoru, neuznává,“ říká lékařka.

Stoprocentní ultrazvuk?

Tímto způsobem jde pohlaví spolehlivě zjistit v 16. týdnu těhotenství, ve 12. týdnu je pohlavní hrbolek holčiček i chlapečků dost podobný, takže k pohlaví se lze vyjádřit spíše předběžně a rozhodně ne stoprocentně. „Existují však situace, kdy je plod opakovaně při ultrazvukovém vyšetření nepříznivě natočen, takže určení pohlaví může být obtížné i ve 20. nebo 30. týdnu gravidity,“ dodává gynekoložka. Obecně je určení pohlaví snazší u kluků, znak tzv. kávového zrna u holčiček nemusí být vždy dobře patrný, zejména v první polovině těhotenství, a určení se spíše opírá o nepřítomnost ryze mužského znaku, kterým je penis. „Takže na výzvy některých tatínků‚ hledejte, hledejte, třeba je tam schovaný… upozorňuji, že holčička je to na 99 % a to jedno procento si ponechávám na možný omyl. V opačném případě dávám chlapečkům 100 %,“ usmívá se lékařka.

Výsledek za deset minut

Bádali vědci, bádali… až vymysleli test, který určí pohlaví už deset týdnů po početí, prý s 80 % spolehlivostí. Jmenuje se IntelliGender a je založen na reakci hormonů v něm obsažených s látkami, které jsou v moči těhulky. Díky tomu se už za deset minut můžete dozvědět, zda nosíte v bříšku holku, nebo kluka. Jak ale říká dr. Griffinová, která se na vývoji testu podílela, výrobek neurčuje diagnózu a stoprocentní úspěšnost není zaručena.

Rodiče by tedy neměli podnikat žádné kroky, dokud nebudou mít jistotu, kterou jim dá ultrazvuk. A jak to funguje?

Vyčuráte se do kelímku, který je součástí balení, moč krouživými pohyby promícháte, a pokud do 10 minut zezelená, čekáte chlapečka. Jestliže je oranžová nebo sytě žlutá, pak se těšte na holčičku. Doporučuje se však, abyste se 48 hodin před testem zdržela pohlavního styku kvůli možnému zkreslení. Jedno balení stojí zhruba 1000 Kč.

„Cena je poměrně vysoká vzhledem k tomu, že většina těhotenských ztrát probíhá právě do 12. týdne gravidity. Připadá mi mnohem lepší znát pohlaví plodu až ve druhém trimestru, cena se pohybuje na pětinové hodnotě a spolehlivost je vyšší. To, že by se maminky měly rozhodovat k eventuální interrupci při zjištění nežádoucího pohlaví před 12. týdnem, mi připadá nejen neetické, ale přímo odstrašující,“ dodává lékařka.

I proto byl tento test zakázán například v Číně. Ve finále tedy teprve porod dá stoprocentní jistotu, zda jste v bříšku devět měsíců nosila děvče, nebo chlapce.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Pohlaví miminka, Griffin, Těhotenské zvracení, Špičaté bříško, Mimi, Hrbolek, Mužský plod, Test, Spermie nesoucí