Maminka.czPsychomotorický vývoj

Novorozence nenoste ve svislé poloze, vyjma odříhnutí. Jaké polohy jsou ideální?

Michaela Láchová 8.  1.  2020
Správný motorický vývoj kojence ovlivňujeme i my. Rodiče se často dopouštějí chyb, o kterých ani nevědí. Jak tedy správně manipulovat s miminkem? A čeho se vyvarovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

  • Při zvedání novorozenci nejprve opatrně podložte hlavičku svou rukou, druhou ruku vsuňte pod jeho zadeček. Poté jej můžete opatrně zvednout a přiložit k hrudníku do klubíčka.
  • Zkuste klokánkování. Dítě si opřete zády o svou hruď, která je zároveň oporou pro jeho hlavičku. Jednou rukou mu přidržujte hrudník a druhou podpírejte zadeček. V této poloze může dítě krásně sledovat okolí. 
Jak správně držet miminko? Nenoste ho pořád na rukou, musí také pást koníčky
  • Při chování v klubíčku na straně je miminko bokem opřené o vaši hruď a hlavičku má ve vašem loketním ohbí. Rukou, v jejímž loketním ohbí spočívá hlavička, podepřete lehce ohnutá stehna miminka, druhou rukou podložte jeho zádíčka. 
  • Novorozence nenoste ve svislé poloze, vyjma odříhnutí. Nepřipravená páteř je totiž přetěžována tlakem těžké hlavičky. Pokud mu navíc hlavičku nejistíte, přepadává do záklonu a dochází k nepříjemnému dráždění nervové soustavy. 
  • V bdělém stavu se snažte svou ratolest dávat co nejčastěji na bříško. Takzvaným „pasením koníčků“ posiluje krční a zádové svalstvo. 
  • První dva až tři měsíce miminko važte do zavinovačky. Bude se vám lépe nosit a drobeček se v ní bude cítit bezpečněji. Evokuje mu totiž prostředí, na které byl zvyklý z vašeho bříška. 
Zavinovačka je skoro nutnost! Jak správně miminko zavinout?
  • Při krmení použijte kojicí polštář, díky kterému snadněji naleznete pohodlí pro vás oba. Dítě by mělo mít každopádně hlavičku výš než tělo. 
  • Pokud již miminko dokáže udržet hlavičku samo, bude se mu líbit i poloha přes rameno. Tvářičkou k sobě ve svislé poloze ho můžete nosit od věku čtyři a půl měsíce. 
  • Miminka si ráda hoví v poloze na tygříka, kterou můžete používat už od narození, ocení ji ale i větší kojenci. Spočívá v držení dítěte na jedné ruce, na které miminko leží, a hlavičkou se opírá do vašeho lokte. Horní i dolní končetiny mu tak pohodlně směřují k zemi. Prcek tak může spokojeně pozorovat svět. 
  • Nechte mu volnost. V mámině permanentní náruči nebo upoutané v šátku se novým pohybům nenaučí. 

Co dělat, aby miminka lépe spala? Zkuste následující triky:

FYZIOTERAPEUTKA RADÍ: 

Dítě ve druhém měsíci by mělo vydržet na břiše minimálně 5 minut, alespoň 6x denně a ve třetím měsíci 10–15 minut 4–5x denně. Pokud tomu tak není, poraďte se pro jistotu s odborníkem.

PhDr. Ingrid Palaščáková Špringrová, PhD. 

 

Témata: Psychomotorický vývoj (poradna), Děti, Novorozenec, Miminko, Kojenec, Miminko, Vývoj, Psychomotorický vývoj, Třetí měsíc, Tygr, Loket, Ruka, Bříško, Rameno, Pól, První měsíc, Poloha, Svislá poloha, Ingrid Palaščáková, Druhý měsíc, Druhá ruka, Hlavička, Bdělý stav, PhDr, Následující trik