Maminka.czNovorozenec

Novorozenec vyděsil lékaře. Po porodu vypadal, jak kdyby ho zasáhl blesk

redakce 11.  11.  2018
Tenhle chlapeček pěkně potrápil rodiče i lékaře. Narodil se totiž s purpurově žíhanou kůží a vypadal, jak kdyby ho zasáhl blesk. Nikdo nevěděl, čím to může být. Pak se zjistilo, že je to vzácná kožní nemoc. Nyní už je z chlapce školák a žije normální život. Rodiče mu říkají duhové dítě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Andrea West se se svým manželem seznámila na vysoké škole v Americe. Rok po jejich svatbě přišla radostná zpráva, a to ta, že čekají miminko. V jedenáctém týdnu těhotenství cítila Andrea, že něco není v pořádku, a o milované miminko přišla. Z nešťastné situace se dostávala velmi špatně a definitivně jí pomohlo až další těhotenství.

Matka si nechala na obličej udělat obří znaménko. Stejné, jako má syn

Tentokrát probíhalo vše v pořádku a Andree a jejímu manželovi se narodil syn Adam. Hned po porodu se ale začaly dít divné věci! "Zlato, Adamova nožička není v pořádku," řekl novopečený otec. Adamova noha byla mramorově purpurová a vypadala jako po zásahu bleskem. Hned se k němu seběhlo několik lékařů i sestřiček, ti si ovšem nevěděli rady.

O pár hodin později zjistila zkušená dermatoložka, že se jedná o vzácnou kožní vadu CMTC, kterou trpí méně než pět set pacientů. "Je to moje duhové dítě," říkala Andrea o svém synovi Adamovi, který kvůli CMTC vyžaduje speciální zacházení. Všechny ostatní testy byly v normě a vypadalo to, že Adam bude mít celkem normální život bez větších následků. Má pouze lehce omezenou hybnost jedné nohy, která mu ale nijak výrazně v pohybu nebrání.

Co je to Apgar skóre a kdo ho vymyslel?

Jeho rodiče se báli, že ostatní děti se mu kvůli mramorově purpurové kůži budou smát a nebudou ho mít rády. Opak je ale pravdou a Adam je nyní šťastný chlapec, který miluje matematiku, hraje šachy a má spoustu kamarádů.

Má kuráž! Pět hodin po porodu se vydala na svatbu sestry
Má rozštěp, řekl lékař a navrhl potrat. Dítě si nechala, je z něj krásný kluk
Syn se narodil s jinou barvou pleti, než má jeho táta. Podezírali mě z nevěry
Témata: Zdraví, Porod, Novorozenec, Po porodu, Miminko, Rodiče, Novopečený otec, Kuráž, Zásah, Lékař, Vysoká škola, Ostatní děti, Blesk, Divná věc, Jak, Kůže, Ostatní test, Jedenáctý týden, Radostná zpráva, Zlato, Amerika, Pór, Novorozeně, Omezená hybnost, Normální život, Zdraví na Heureka.cz