Maminka.czNovorozenec

Novorozenecké akné umí vyděsit. Pozor na záměnu s potničkami

Martina Machová 26.  3.  2017
Novorozenecké akné sice nebolí ani nesvědí, přesto však může rodiče těch nejmenších kojenců velmi vyděsit. Lokalizuje se totiž v té nejexponovanější části těla – v obličeji.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Změny, které pro organismus novorozence představuje porod a hormonální bouře v těle maminky, se kterou byl několik měsíců pevně spojen, jsou obrovské. Nová situace samozřejmě klade jisté časové nároky na adaptaci na nové prostředí, vjemy i situace.

Se změnou prostředí i hormonálních hladin v organismu se pochopitelně musí vyrovnat i pokožka novorozeného miminka, ta je v tomto věku až o polovinu tenčí než u dospělých!

Dětské potničky: Co je způsobuje a jak jim předejít?

A nejen tenčí, ale i citlivější mnohem prostupnější pro cizorodé látky. Není tedy divu, že se novorozenci i kojenci v prvních týdnech života potýkají s řadou kožních problémů, mnohé se však po čase naštěstí upraví sami.

Mezi tyto problémy patří i tzv. novorozenecké akné (acne neonatorum). Tento typ akné si svým vzhledem nezadá s podobou značně nepopulárních adolescentních pupínků.

Proč, kdy a jak vzniká

„Novorozenecké akné postihuje zejména nos, tvářičky a čelo novorozenců a nejmladších kojenců. Pokožka miminka je totiž v nejranějším období života ovlivněna mateřskými androgeny (pohlavní hormony), které nějaký čas po porodu kolují v těle děťátka a způsobují přechodné zvětšení mazových žláz.

Ty pak mívají větší tendence se ucpávat a zanítit, a to naprosto stejným způsobem, který o mnoho let později vídáme v pubertě,“ vysvětluje dětská sestra Klára Paříková.

Pupínky u miminka podobné akné
Pediatrie (poradna)

Pupínky u miminka podobné akné

První příznaky se na obličeji objevují okolo prvého až druhého týdne života, avšak během několika týdnů, maximálně dvou až tří měsíců, spontánně mizí. A pozor, žádná speciální léčba nebývá nutná, ani vhodná!

Novorozenecké akné se léčí pouze v případě, že se objeví ve větším rozsahu nebo jej komplikuje jiné kožní onemocnění, a pak samozřejmě i tehdy, pokud nějaký pupínek vlivem zanesené infekce zhnisá a nehojí se.

Nakonec se tedy zdá, že novorozenecké akné vadí spíše nám, rodičům, než samotným miminkům, které z něj brzy vyrostou. Vždyť akné nebolí ani nesvědí, jen prostě není hezké…

6 věcí, které je o novorozeneckém akné užitečné vědět

  • Novorozenecké akné se v nějaké formě objeví až u čtvrtiny novorozenců.
  • Stejně jako u „dospělých“ forem je naprosto nevhodné pupínky a černé tečky škrábat a násilím mačkat! Hrozí zanesení infekce a tedy i komplikací. Děťátku proto pečlivě stříhejte nehtíky!
  • Nikdy neošetřujte akné na tvářích kojenců přípravky pro dospělé a dospívající! Může dojít k silnému podráždění pokožky či jejímu poškození.
  • V domácích podmínkách je možné pupínek jemně ošetřit omytím černým čajem, nálevem řepíku lékařského či měsíčku. Neomývejte však celý obličej, čaj i řepík zdravou pokožku zbytečně vysušují! (S dříve doporučovaným heřmánkem zacházejte s rozvahou, jde sice o úžasnou léčivku, avšak v současnosti také o častý alergen.)
  • Nadměrným mytím a nadužíváním kosmetických přípravků stav pleti spíše zhoršíte, než jí prospějete!
  • Novorozenecké akné lze zaměnit s potničkami, které se však vyskytují v typických oblastech časté zapářky (kožní záhyby).

TIP NA VIDEO: Jak poznáte, že je vaše dítě hladové? Takhle! 

Velký lexikon dětských pupínků 3: Pátá nemoc, potníčky, spála, spalničky, šestá nemoc, zarděnky
Taky usnete kdekoliv? Mámy, které jsou z kolotoče kolem dětí vážně unavené!
To je ale tajnůstkářka! Moderátorka Sandra Parmová čeká miminko
Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Kojenec, Atopický ekzém, Alergie, akné, Domácí podmínka, Černý čaj, Dětská sestra, Tajnůstkář, Acne, Moderátorka, Pohlavní hormon, Kožní záhyb, Omytí, Novorozenecké akné, Sandra Parmová, Kožní problém, Celý obličej, První příznaky, Parmová, Stejný způsob, Speciální léčba, Nová situace, Zdraví na Heureka.cz