Maminka.czZdraví

BLW: Nový trend ve stravování kojenců. Žádné kaše, ale jídlo rovnou do ruky

Veronika Vlachová 2.  12.  2016
Když váš kojenec už horlivě dychtí po tom, co jíte vy, neodpírejte mu to. Nová metoda „dítětem vedené odstavování“ mu rozšíří obzory i dovednosti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zkušenosti s BLW

Začalo to vlastně kvůli mé lenosti,“ vzpomíná třiatřicetiletá Monika, trojnásobná matka, na své první setkání s metodou Baby Led Weaning. Ta se do češtiny překládá jako „dítětem vedené odstavování“.

U třetího dítěte už Monika neměla čas ani náladu na nějaké mixování, pasírování nebo sestavování jídelního plánu, kdy a jakou zeleninu by dítě mělo ochutnat.

Příkrmy: Maso, mléko, sýr. Ale kdy?

„Prostě jsem začala dávat to, co jsme jedli my,“ vypráví Monika. Baby Led Weaning, zkráceně jako BLW, totiž oproti tradičním příkrmům nabízí dítěti od začátku skutečné kousky jídla, které dítě samo ohmatá, ožužlá, rozmělní a spolkne.

Taky jste měli za to, že dětská strava musí nekompromisně začít kašemi nebo mixovanými příkrmy? Podle laktační poradkyně Gill Rapley tomu tak být nemusí. Vyvinula metodu, která dává dítěti vlastní přehled o tom, co a jak sní.

„BLW podporuje přirozený proces: dítě se učí nejprve jídlo rozkousat a poté spolknout. Naopak při krmení lžičkou se dítě učí proces obráceně – nejprve se učí polykat, potom kousat,“ upozorňuje na rozdíly propagátorka této metody v Česku Dita Vlčková (jidlodotlapky.cz).

Jak zavádět první příkrmy?

Je nemixovaná strava pro každého?

Zatímco spousta maminek své první rozmixované příkrmy plánuje zhruba od čtyř pěti měsíců věku svého dítěte, první kousky se podle metody BLW doporučují až kolem půl roku.

Přičemž by mělo dítě mít pořád příjem mateřského či umělého mléka jako hlavní zdroj důležitých živin a vitaminů.

„Dítětem vedené odstavování je v zásadě vhodné pro každé dítě, ať už kojené, nekojené, či dokonce nedonošené. V každém případě je potřeba dbát na to, aby na to bylo dostatečně připravené,“ upozorňuje Dita Vlčková. A jak se to pozná?

„Hlavní je psychomotorická připravenost: dítě umí vzít předměty do rukou a dát si je do pusy. Jídlo ho zajímá a dává najevo, že ho chce taky. A to, že dítě ještě nemá zub, neznačí, že by nebylo na metodu BLW připravené,“ říká Dita Vlčková.

V některých zemích se dokonce čeká, až si dítě samo sedne, ale k tomu může dojít až třeba kolem devátého desátého měsíce. Proto do té doby, než se samo pohodlně uvelebí ve vlastní sedačce u rodinného stolu, si miminko můžete posadit na klín a nabídnout mu něco ze svého talíře. Tedy pokud se o to zajímá.

Pitný režim kojenců: S příkrmy podávejte i vodu

„Trávicí systém dítěte plně dozrává až v době, kdy se dítě začíná vertikalizovat, i proto se hodně děti najednou rozjedí, když se poprvé posadí,“ dodává Vlčková. Má se za to, že kolem roku se dítě konečně naučí jíst tak, aby se zasytilo a mohlo snížit své nároky na mléčnou dávku.

Vyplivni to, vyndej to! První pomoc, když se začne dítě dusit

Nezačne se dusit?

Trochu rezervovaně se na tuto metodu, která se například v Americe, Německu nebo Anglii stala hitem, dívá laktační a výživová poradkyně Simona Lazzari (dula-simona.cz):

„Po letech praxe a zkušeností se držím osvědčených a klasických metod. BLW je trend, který jako mnoho dalších po několika letech pravděpodobně vyvane jako jiné revolučně se tvářící trendy,“ říká poradkyně.

„V žádném případě neodrazuji maminky od vyzkoušení této metody, ale velmi rezervovaně připouštím oslnivé výsledky u všech dětí,“ doplňuje Lazzari. Ostatně ne všichni jsou k metodě BLW tak otevření.

Jídla nebezpečná pro miminka

A jeden z hlavních protiargumentů je ten, že dítěti může jídlo zaskočit. „Nebo se může oddálit funkční přijímání příkrmů, preference určitých potravin se natolik upevní, že dítě nebude ochotné konzumovat jinou stravu,“ vyjmenovává možná úskalí BLW Simona Lazzari.

Lektorka Dita Vlčková ale oponuje, že taková nebezpečí vůbec nehrozí, pokud se dodržují určitá pravidla:

„Dítě by nemělo jíst v lehátku nebo autosedačce, či dokonce vleže na zádech. Mělo by být ve vzpřímené poloze, aby správně fungoval dávicí reflex. Ze začátku se dítě může zakuckat a dávit se, ale je třeba si to neplést s dušením. Dávení je znamením, že dávicí reflex funguje přesně tak, jak má.

Děti ho mají mnohem více vepředu než my, je to na jejich ochranu. Dítě kousek, který je větší než zvládnou, buď vykuckají, anebo vyblinkají. A pak většinou opět s úsměvem jedí dál,“ obhajuje metodu Dita Vlčková.

Na druhou stranu, dítě se může dávit i u krmení lžičkou, protože se ještě učí správně koordinovat pohyb jazykem a čelistmi. A že by se kvůli metodě BLW naše malé ratolesti nenaučily jíst rozmanitě?

„Naopak. Oproti klasickému krmení, u kterého se začíná s mrkví, je jen na nás, jakou variaci jídla jim nabídneme. Děti chtějí i ochutnávají to, co jim nabídneme. A co jim třeba nechutná dnes, neznamená, že to nebudou jíst nikdy,“ tvrdí Dita Vlčková.

Alergeny na talíři. Jak dlouho kojit a kdy začít s prvními příkrmy?

Alergie a BLW

Velký důraz se při tradičním přikrmování klade na skladbu potravin: aby příliš nenadýmaly, aby nevyvolaly negativní reakce, střevní potíže nebo alergii. V rámci metody, která dává dítěti volnost při výběru potravin, se otázka, co dítěti nabídnout, skoro neřeší.

Tedy až na potraviny s vysokým obsahem soli, cukru, aditiv, medu, nedovařených vajec nebo těžko stravitelné vlákniny.

Alergie na ořechy: když potraviny škodí zdraví

„Je prokázáno, že děti nejí věci, na které jsou alergické nebo jim ještě třeba nedělají dobře na trávení. Většinou je ochutnají a pak už je nechtějí. I z tohoto důvodu bychom je neměli nutit,“ upozorňuje lektorka a propagátorka metody BLW Dita Vlčková.

Zdravé stravování

Například naše dcera se do kategorie strávníků podle metody BLW pasovala sama už v době, kdy jsme ji poprvé přizvali k našemu stolu. Od začátku striktně odmítala večerní kaše, pak i zeleninové příkrmy, a když ukořistila kousek našeho oběda, vrněla blahem. Dítě vás tak nepřímo nutí jíst zdravěji.

Pokud víte, že vaše jídlo bude ochutnávat i milovaný potomek, kterému chcete přirozeně nabízet jen to nejlepší, dáváte si pozor na kvalitu potravin i způsob vaření.

Vaše Adéla: Naučte své dítě milovat ryby, prospěje mu to!

„Dítě kopíruje zvyky rodičů, a pokud se stravujeme zdravě, dítě jídelníček automaticky přebere,“ potvrzuje Dita Vlčková. S tím souhlasí i laktační a výživová poradkyně Lazzari, která se jinak k metodě staví rezervovaně.

„Příklady táhnou, a pokud rodiče konzumují vyváženou stravu, dávají dítěti ideální příklad a není třeba vymýšlet nové metody.“

Zvládněte na jedničku přechod z dudlíků na hrníčky

Výhody BLW pro dítě

Díky metodě BLW nemusíte bojovat se lžičkou před ústy vašeho dítěte či sledovat spolknuté množství, aby dítě netrpělo hladem. Dítě se učí už od začátku jíst samo a určovat si, kolik mu stačí.

„U krmení lžičkou je opravdu hodně tenká hranice, kdy dítě překrmíte. Pokud dítě necháme jíst samo, ví, kdy je už syté,“ tvrdí Dita Vlčková. Velké pozitivum vidí v metodě BLW samotná zakladatelka Gill Rapley v tom, že dítě díky tomu získá spoustu smyslových zkušeností – třeba že banán je měkký, zatímco jablko tvrdé.

Což dokazuje i studie z Univerzity v Nottinghamu, která před čtyřmi lety vyzpovídala více než 150 rodičů ohledně přikrmování jejich dětí a zkoumala dětské chování.

„Výsledky potvrdily, že děti, které se mohly ihned stravovat samostatně, se později stravují uvědoměleji a zdravěji. A také ve školkovém věku jsou otevřenější zdravějšímu stravování než děti krmené kašemi. Mimo jiné proto, že nejsou líné kousat,“ tvrdí Gill Rapley, která společně s Tracey Murkett vydala knihu Vím, co mi chutná.

První lžička: Kdy a co na ni dát?

Jak s BLW začít a které potraviny jsou ideální

Pokud už přistoupíte na režim BLW, nemějte obavu, že bude vaše dítě trpět hladem. Je pravda, že na začátku toho moc nesní a spíš si bude s jídlem hrát a zkoumat ho, ale po pár dnech či týdnech se už naučí víc plnit svůj žaludek a říct si, kdy má dost.

Začněte nejprve jedním či dvěma druhy zeleniny a postupně přidávejte další a měňte textury i konzistence. Pro vašeho potomka to bude velká zábava, ale také práce na plný úvazek, takže se nedivte, že pak bude po jídle třeba ospalý a unavený.

S jakými příkrmy mám začít?
Pediatrie (poradna)

S jakými příkrmy mám začít?

Nejlépe uděláte, když pokrm připravíte tak, aby ho dítě mohlo pohodlně vzít do ručičky: zeleninu nakrájejte na proužky, maso na větší kostky. Tekutější textury zahustěte třeba chlebem nebo rýží a sem tam nabídněte dítěti lžičku, aby se s ní seznámilo a zkoušelo se s ní najíst.

Do ničeho ho nenuťte, a i když budete mít tendence mu pomáhat nebo ho krmit, zabrzděte – tak totiž můžete zastavit jeho chuť zkoumat.

Jídla nebezpečná pro miminka

S nepořádkem musíte počítat

Vaše obědy, večeře či svačiny se časově trochu protáhnou a zbyde po nich na zemi neskutečný nepořádek. Ale tato záležitost se dá chytře vyřešit – rozložte pod židličku noviny nebo omyvatelný ubrus.

„V létě jsem dokonce svého syna nechala jíst jen v plíně a pak ho po jídle strčila pod sprchu,“ prozrazuje pětatřicetiletá Marie. Také se může stát, že dítě bude trochu frustrované.

Jedná se o novou věc, která s sebou přináší spoustu vjemů. Často se vašemu potomkovi stane, že se s pokrmem netrefí do pusy nebo bude kousek jídla dlouho „honit“ po talíři. Své dítě podporujte, a když je potřeba, nabídněte mu svůj klín a pocit bezpečí.

Pak počítejte s tím, že hrozí umazání i vašeho oděvu. Ovšem co byste pro své dítě a jeho zdravý vývoj neudělali, že?

Věčné dilema příkrmů: Kupovat, nebo vařit doma?

Pravidla BLW

Děti se učí pozorováním, proto se sami zamyslete nad kvalitou a způsobem svého stravování. Nejlepší pro dítě bude, když ho přizvete ke stolu, buď na klín, nebo do dětské sedačky, a společně si budete užívat rodinné stolování.

Počítejte s tím, že jídlo bude pro dítě zábava – bude ho zkoumat, ožužlávat, trhat, mačkat a házet na zem. To je součást procesu učení. Ovšem měli byste sami odhadnout, kdy už dítě pokračovat v jedení nebude, a ukončit to.

Jí se rukama, tudíž dbejte na správnou hygienu – před jídlem umýt ruce! Přijde čas, kdy dítě samo bude mít zájem o příbor – klidně mu nabídněte lžičku nebo vidličku, ať se s ní seznámí a napodobí vaše dovednosti.

V žádném případě dítě do ničeho nenuťte. Pokud bojujete s pocitem, že bude hladové, mějte na paměti, že pokud ještě stále vyžaduje mléčnou dávku, nebude strádat. Stejně tak je normální, že jeden den spořádá spoustu jídla a druhý den bude držet hladovku.

Seznamte dítě i s dalšími texturami. Třeba s polévkami, dipy nebo omáčkami. Dítě si do nich může namáčet nakrájenou zeleninu, těstoviny nebo kousky chleba. Dítě by k jídlu nemělo jít příliš hladové. Zvýší se tak jeho frustrace.

Výživa dětí od 0 do 3 let věku: Na co se často ptáte?

V žádném případě dítě nenechávejte bez dozoru nebo jíst v lehátku či v autosedačce. Ke každému jídlu mu dodejte i něco k pití, voda je ideální.

Nedávejte dítěti jídlo v lehátku, autosedačce nebo dokonce vleže. Vždy ve vzpřímené poloze, aby správně fungoval dávicí reflex.

Pokud dítě necháváte jíst samotné, tak pozná, kdy je syté a kolik už mu stačí. U podávání stravy lžičkou je tenká hranice, kdy už dítě můžete překrmit.

Zeleninové příkrmy u nedonošených dětí
Zdá se mi, že dcera moc nepřibírá. Jaké příkrmy podávat?
Rada s příkrmy v šesti měsících
Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Kojenec, jídlo, Příkrmy, Velký důraz, Negativní reakce, Stravování, Tracey, Lenost, Dita Vlčková, Strávník, Baby Led Weaning, Baby-Led Weaning, Kaše, Výběr potravin, Trávicí systém, Nottingham, Úvazek, Zdravé stravování, Simon Lazzari, Stolování, Zdravý vývoj, Zdraví na Heureka.cz