Maminka.czRodina

Nuda, prázdný byt a jídlo jen pro sebe! To vše oceníte, až když jste máma

Simona Procházková 24.  3.  2019
Jistě, život s dětmi je naplňující, plný lásky a přináší spoustu radosti a štěstí. S vlastními potomky zažíváte tolik překvapení, tolik úžasných poprvé a každý den vás obohacují o neuvěřitelné zážitky. Jenže… Je tady ještě další dimenze, kterou jste si možná doteď vůbec neuvědomovala. Najednou zjistíte, že to, co jste považovala za všední a obyčejné, vám najednou připadá jako dokonalá nirvána!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sama v koupelně

Děti spinkají u babičky, případně je tatínek vzal na procházku a vy máte prostor dopřát si tak nedosažitelný luxus, jako je prázdná koupelna a dlouhá horká sprcha. Jaký nezvyk zavřít za sebou dveře a nemuset hlídat, kdy se otevřou, dítko si přivře prstík a ze sprchy vás po pár vteřinách vyžene ohlušující křik. Nemusíte spěchat a zvládnout se namydlit, opláchnout, umýt vlasy a usušit se během dvouminutového intervalu, který vám obvykle ratolesti vyměří (o natření těla krémem nebo vyfénování účesu vůbec nemá smysl se zmiňovat), dokonce možná stihnete i depilaci podpaží. Takový luxus!

ČTĚTE TAKÉ: Spánek lepší než sex, nákup bez dětí coby odpočinek. 20 situací, které pochopí jen rodiče!
 

Prázdný byt

Upřímně, i hodina nebo dvě, které máte možnost strávit doma zcela o samotě, vás obvykle nedonutí v klidu si sednout a přečíst s knížku, uvařit kávu nebo se podívat na film. Na takový, který chcete vidět vy, nikoli na kreslené postavičky a zpívající zvířátka. Možná se o to pokusíte, najednou ale zjistíte, že je potřeba složit prádlo, vyndat nádobí z myčky, uklidit lego nebo nachystat večeři. Místo toho, abyste si užila „svůj“ čas a trochu si odpočinula, honí se vám hlavou, co byste mohla dodělat nebo jak se právě mají vaše ratolesti. A ještě se vám po nich už po chvíli ukrutně stýská! Zakažte si podobné myšlenky a užijte si ten klid a pohodu, nebude trvat dlouho!

Pravda o mateřství? Vypadá přesně takhle, ukazují statečné mámy

Uvařit jen pro sebe

Už dávno jste zapomněla, jaké to je připravit si k večeři jen jednu porci a vybrat si, na co máte právě chuť. Jen vy, nikoli tři či čtyři další lidé! Jste zvyklá vařit každý den několik jídel a podstrojovat každému členovi rodiny to, co si objedná, co má rád? Jsou potomci vybíraví a jen tak něco nespolknou? Ušila jste si na sebe bič a závidíte kamarádkám, které jednoduše nachystají jeden hrnec omáčky pro všechny a dost si tím ušetří práci? Aspoň občas trochu zastávkujte a zkuste to stejně. Naservírujte rodině vaše nejoblíbenější jídlo, a kdo nebude chtít ochutnat, zřejmě nemá zase až takový hlad. A vždycky si může namazat chleba.

Nuda je fajn

Vzpomínáte, jak krásně a bez výčitek jste dokázala celé hodiny prokrastinovat? Jen tak posedávat, hodinu pít kafe, pročítat časopisy, dojímat se u seriálů, projíždět sociální sítě, potulovat se bez cíle městem, sednout si v parku na lavičku a jen se rozhlížet… Hezké snění, že? Jak se „nudíte“ jako máma? Jen hloupý vtip! Samozřejmě ani sekundu, a když se k tomu někdy (výjimečně) přece jen schyluje, necháte si svou příležitost stejně nakonec utéct a vymyslíte, co byste zrovna měla nebo mohla udělat, předělat, opravit, uvařit, vyprat, převléknout nebo vytřít. Pro kolonku „nuda“ není zkrátka v mateřském mozku najednou místo, vytěsnil ji nekonečný seznam úkolů. A to i v případě, že vám to dříve tak pěkně šlo.

Poznáváte se? Kreslířka dokonale vystihuje, jak vypadá život ženy s malými dětmi!

Jedna pračka týdně

Pamatujete ještě, jak bezstarostné bylo prát si výhradně své vlastní prádlo? Jednou týdně vysypat koš, nandat do pračky, zapnout a za hodinu je hotovo. I v případě, že máte extra čistotné ratolesti, pračka frčí téměř každý den, o víkendu i několikrát. Je to nikdy nekončící proces, když každé tričko zůstane čisté zhruba tak hodinu. Takže čas, který jste dříve věnovala dobré knížce nebo dlouhé koupeli, trávíte skládáním a žehlením pestrobarevné hromady ošacení, která z koupelny nebo prádelny nikdy zcela nezmizí. Jen se občas výhružně zbortí, aby na sebe (už zase!) upozornila. Pocity radosti a nekonečného štěstí se patrně v takových okamžicích tak trochu vytrácejí…

Cestování „sólo“

Balada! Nebo nesouhlasíte? Ale ano, minimálně tedy v případě, že jste už měla to štěstí a na vlastní kůži si vyzkoušela několikahodinový let s batoletem nebo poněkud „živějším“ předškolákem. Jak dlouho podle vás vydrží připoutaní v sedačce? A co s nimi pak, jak je zabavit, kam je uklidit? Kolik knížek a hraček vláčet v příručním zavazadle? Jak udržet hlasové projevy v únosné rovině? Uf! Po takovém zážitku si už napříště budete slastně vrnět, až poletíte (nebo pojedete autobusem, na tom už nezáleží) úplně sama. Tajně si budete přát, aby ta cesta trvala ještě o kousek déle! Přečtete celou knížku, dáte si v klidu a tichu kafe, můžete hodiny nerušeně koukat z okýnka a kochat se výhledem, dokonce si i schrupnout.

Všední den očima mámy a jak to vidí děti

Úklid pro potěšení

Věřila byste kdy dříve, že i uklízení může být zábavou nebo relaxační aktivitou? Pochopíte! Děti nejsou doma, manžel není doma, rozhlížíte se po domácnosti a co vás napadne jako první? Chce to uklidit! Nikdo vás neruší, nemluví na vás, nekazí vynaložené úsilí ani nedělá ještě větší nepořádek. Takže vyklízíte skříně, přerovnáváte šatníky, probíráte hračky, třídíte stavebnice a autíčka do krabic, knihovnu zbavíte prachu a přesadíte kytky. Ten pocit, když se nakonec zálibně díváte na výsledek, dokáže být opojný. A navíc jste si úžasně duševně odpočinula, alespoň to potvrzují psychologové.

Témata: Děti, Rodina, Péče o dítě a jeho výchova, jídlo, Připoutání, Podpaží, Mama, Knížka, Máma, Prázdný byt, Sólo, Nuda, Žehlení, Potěšení, Skládání, Snění, Ratolest, Člen rodiny, Vteřina, Koupelna, Pračka, Uklízení, JEN, Tričko, Úsilí