Maminka.czŠkolák

O čem se příliš nemluví: Modelace ženského genitálu

Svatopluk Svoboda 6.  3.  2012
O čem se příliš nemluví: Modelace ženského genitálu
Současný trend – snaha po dokonalosti těla – nutí ženy, aby věnovaly větší pozornost i těm částem svého těla, které bývají v převážné většině zcela skryty před zraky veřejnosti. V posledních letech tak plastičtí chirurgové přistupují k estetickým úpravám i těch nejintimnějších míst – zevních oblastí ženského pohlavního ústrojí. Ve svém výsledku vedou ke zlepšení v oblasti sexuálního života.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V čem spočívá modelace ženského genitálu

Zevní ženské pohlavní ústrojí je tvořeno poševním vchodem, vyústěním trubice močové a výběžkem s mnoha citlivými nervovými zakončeními – poštěváčkem (klitoris). Celá tato oblast je po stranách kryta jemnými kožními řasami – malými stydkými pysky, které se stýkají právě v oblasti poštěváčku. Zevní ženské pohlavní ústrojí je ze stran kryto mohutnějšími kožními valy s tukovými polštářky – velkými stydkými pysky.

Velké stydké pysky běžně zevní pohlavní ústrojí zcela zakrývají a uzavírají. Někdy se ale stává, že malé stydké pysky vyrostou do větší velikosti či délky a pak mohou mezi velkými pysky stydkými vyčnívat. Většinou tento přesah není příliš veliký a tak nijak nevadí ani esteticky, ani funkčně. Vyčnívají-li však malé stydké pysky příliš, mohou vadit jak z hlediska estetického, tak i v praktickém životě. Někdy je obtížné vtěsnat tento přesah do menších dámských kalhotek či plavek, o kalhotkách typu „tanga“ ani nemluvě, někdy dokonce překáží při sportovní činnosti - například při jízdě na kole. Také intimní hygiena bývá v těchto případech složitější a tato „vada“ může být i psychickou překážkou v pohlavním životě. Úprava plastickým chirurgem je pak zcela na místě a má velmi dobré výsledky.

Občas se plastický chirurg setká i se žádostí o modelaci či zvětšení stydkých pysků velkých, tyto operace se však provádějí poměrně zřídka. Někdy se setkáme i se žádostí o obnovení hymenu (panenské blány) a i tato operace je proveditelná.
Poměrně častá žádost o úpravu či zmenšení pochvy patří ale již do oblasti operačních výkonů gynekologických.

Příprava k operaci

Nezbytně nutnou podmínkou k výkonu je plnoletost pacientky. Další nezbytností je dobré konzultační vyšetření plastickým chirurgem, kdy se pacientce kromě vyšetření dostane podrobného poučení, jakým způsobem bude operace provedena a co lze od operace očekávat. Ve většině případů se pacientka může domluvit s plastickým chirurgem na svých požadavcích ohledně velikosti či tvaru operované oblasti. Termín operace by pak měl být domluven tak, aby pacientka byla operována krátce po skončené menstruaci. Plastický chirurg také musí pacientku správně poučit o nutnosti správné intimní hygieny v pooperačním období.

Vlastní operace

Operace se provádí téměř vždy v celkové anestezii (narkoze), na operačním stole v gynekologické poloze. Operatér si před operací přesně vyměří vedení chirurgických řezů tak, aby výsledné jizvy nebyly nijak patrné, a především aby pacientce nijak nevadily. Velkou pozornost při operaci je třeba věnovat zejména oblasti kolem poštěváčku, aby nebyly nijak narušeny jemné nervy, které dávají této oblasti speciální citlivost.

Při operaci je kromě velmi jemné a pečlivé práce nezbytně nutné dokonalé stavění operačního krvácení. Po úpravě je nutná pevné, ale přitom jemné sešití operačních ran. Operace trvá podle rozsahu výkonu asi jednu hodinu a není pro pacientku nijak zvlášť náročná. Také bolestivost po výkonu nebývá velká, pacientky udávají pouze nepříjemné, ale nijak silné pálení v této oblasti.

Pooperační péče

Pacientky po labioplastice obvykle odcházejí domů druhý den po operaci. Je dobré, aby v dalším období asi tak po dobu jednoho týdne zachovávaly klidový režim, vyvarovaly se dlouhého sezení, včetně delších jízd autem a měly možnost perfektní hygieny několikrát denně.

Poměrně často operovaná místa dosti otečou, běžně se ale otok ztratí za několik málo dní. Ke zhojení dojde nejdříve za deset, většinou ale až za 14 i více dní.
Menší otoky mohou přetrvávat i delší dobu a definitivní tvar získá operované místo až tak za 6 týdnů, po této době pak může pacientka začít opět žít pohlavním životem.

Výsledky

Kosmetické operace genitálu – labioplastika – přináší pacientkám téměř vždy velmi uspokojivé výsledky. Velmi záleží na spolupráci a disciplíně pacientky, aby dokázala plnit všechna doporučení v pooperačním období. Někteří lékaři – sexuologové – nemají tyto operace příliš v oblibě, obávají se možného snížení sexuální citlivosti u operovaných žen. Zkušenosti posledních let, kdy se u nás labioplastiky provádějí, hovoří ale spíše o opaku. Ženy, které operaci podstoupily, uvádějí většinou spíše zlepšení citlivosti při pohlavním styku. Také to, že je operací odstraněn jejich psychický problém ze vzhledu pohlavního ústrojí, přispívá vždy k jejich psychickému uvolnění a zlepšení prožitků v sexuálním životě.

MUDr.Svatopluk Svoboda, plastický chirurg, www.svatopluksvoboda.cz

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Jen pro maminku, Zen, Svatopluk Svoboda, Gen, Mód, Intimní hygiena, Model, Plnoletost