Maminka.czZdraví

Změna času ze zimního na letní: Jak na ni obvykle reagují děti?

Už tuto neděli 31. března přejdeme ze zimního času na letní. Hodiny v neděli nad ránem posunou o hodinu vpřed z 2:00 na 3:00 a nás tak bude čekat kratší spánek. Narušení pravidelného režimu bývá pro některé maminky, hlavně menších dětí, doslova noční můrou. Je potřeba se obávat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Noc ze soboty na neděli nám ubere jednu hodinu spánku. Podle odborníků si na tento posun průměrný člověk zvyká asi týden. Dobrou zprávou je, že děti většinou na tuto změnu reagují mnohem lépe než dospělí.

Změna času přináší spíš než dětem komplikace rodičům. Změně režimu dítěte musí totiž přizpůsobit hlavně svůj vlastní. Zásadní bude dostat je večer dříve do postele. Odborníci doporučují zařadit alespoň hodinu před usnutím do programu nějaké klidové aktivity, ideálně bez modrého světla. Například čtení knížky nebo vyprávění pohádek. 

Novorozencům je to jedno

Hodina sem, hodina tam, s tím si maminky novorozenců nemusí příliš lámat hlavu. Režim spánku a bdění si totiž děti budují postupně. Malým miminkům je to úplně jedno.

Kojencům pomohou posuny rituálů

Režim spánku a bdění má u kojenců podobu zavedených rituálů, které jim napovídají, jaký čas se právě blíží – jídla, hygieny nebo spánku. Nemusíte je posunout přesně o hodinu ze dne na den. Psychologové naopak doporučují postupně po pár minutách posouvat jednotlivé činnosti.

VIDEO: Zdají se kojencům sny? A proč se ve spánku smějí?

Batolata spí, jak potřebují

Některé rodiče batolat posun času může potěšit. Alespoň na začátku budou totiž jejich děti spát o chvilku déle. Pravda, večer je pro změnu bude problém zahnat do peřin. To však nemusí být na škodu, protože i my chceme déle pobývat venku.

Přečtěte si také: Přehledně: kolik hodin spánku potřebuje dítě pro zdravý vývoj?

Předškoláky a školáky je důležité odpoledne unavit

Jako rodič musíte teď myslet především na to, aby byl potomek ve svou obvyklou dobu připravený na výuku. Odpoledne se ho snažte „unavit“ pohybem na čerstvém vzduchu tak, aby večer chtěl jít spát v takovém čase, který mu ráno nezpůsobí problémy se vstáváním.

U dospělých pozor na podrážděnost

Nám dospělým hrozí změnou času určité narušení biorytmu. U citlivějších jedinců může dokonce dojít k vážnějším zdravotním komplikacím. Nejčastější jsou psychické problémy, zvýšená nepozornost, migrény a bolesti hlavy. To vše ale patrně primárně souvisí s nedostatečnou dobou, kterou věnujeme spánku.

Změnu času lze brát také pozitivně. Dny budou konečně delší a snad i slunečnější!

Témata: Zdraví, Děti, Spánek, Maminka, Čas, Režim, Ručička, Let, Psychické problémy, Róba, Jak, Změna času, Posun, Noční můra, Zimní čas, Náš, Změna, Letní čas, Noc, Hod, Pandemie, Uzavření škol, Nástup, Pravidelný režim, Narušení, Zdraví na Heureka.cz