Maminka.czZdraví

O víkendu si dejte pozor na klíšťata! Budou nezvykle aktivní

Iva Endrychová 25.  4.  2014
Pokud se chystáte do přírody, nezapomeňte s sebou přibalit i přípravky proti klíšťatům. Podle předpovědi budou o víkendu klíšťata nezvykle aktivní. Může za to letošní mírná zima.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Riziko, že z vycházky přijdete s přisátým klíštětem, bude o víkendu vysoké. V desetistupňové škále předpovědi aktivity klíšťat je u víkendových dní sedmička. „Po letošní mírné zimě je riziko napadení klíštětem nejen ve volné přírodě, ale i v zastavěných částech obcí a měst i v městských parcích, varoval mluvčí Státní veterinární správy na stránkách webu ceskenoviny.cz.

Pokud se chystáte ven, použijte repelenty, nevstupujte do křovin a po vycházce si prohlédněte celé tělo. Duben také doporučil před těmito parazity chránit i psy a kočky, kteří se pohybují venku.

Jaké si vyberete přípravky, je jen na vás:

„Klíště je pro člověka nebezpečné ve všech svých formách, přičemž ve vývojovém stádiu je na kůži díky své miniaturní velikosti téměř neviditelné. To sebou přináší zvýšené riziko situace, kdy si zakousnutého parazita vůbec nevšimneme, pokud se neprohlížíme vyloženě detailně,“ upozornila primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

Pro ochranu před klíšťaty by měl proto každý udělat maximum. Do přírody choďte jen v oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi, noste vyšší boty a používejte kvalitní repelenty. Přípravky sice nejsou zadarmo, ale vyplatí se. Klíšťata totiž mohou přenášet lymeskou boreliózu a klíšťový zánět mozku, ale i u nás méně známou ehrlichiózu či tularémii.

Zatímco viry encefalitidy klíště přenáší ve svém sacím ústrojí, borrelie se skrývají v jeho zažívacím traktu. Proto je velmi důležité včasné odhalení klíštěte a jeho urychlená likvidace, podle doktorky Roháčové do 24 hodin. Pro odstranění klíšťat můžete použít speciální pinzetu, kterou zakoupíte v lékárnách nebo můžete použít unikátní přípravek Ixoderm, který vymysleli čeští vědci. Tento přípravek totiž klíště okamžitě paralyzuje, desinfikuje a do pár minut vysuší a usmrtí tak, že jej pak můžeme jednoduše vytáhnout a pokud je ještě maličké, společně se zbytkem účinné látky seškrábnout z kůže. Pokud k odstranění klíštěte použijete pinzetu, nepoužívejte při jeho vytahování otáčivý pohyb, nýbrž klíště jen vyviklejte.

Postup, jak bezpečně odstranit klíště najdete TADY.

I po odstranění klíštěte byste měli být opatrní. Pokud v místě zakousnutí klíštěte najdete nějaké zarudnutí, otok, popřípadě je místo více bolestivé, vyhledejte lékaře. Týká se to nejen lidí, ale i zvířat.

Lidé se mohou nechat v zimě očkovat proti klíšťovému zánětu mozku (encefalitidě), avšak proti borelióze očkování není. O možnostech očkování nejen proti encefalitidě, ale i meningokoku si moderátorka Klára Kotábová povídala v pořadu Supermáma vysílaného v TV Metropol s dětskou lékařkou Hanou Cabrnochovou. Podívejte se na video.

U zvířat je tomu naopak. Psy naopak lze očkovat proti borelióze, ale ne proti encefalitidě. Pro ochranu zvířat můžete používat například obojky či přívěsky proti parazitům nebo je lze ošetřit speciálními přípravky, které je chrání proti klíšťatům i blechám. Novinkou je například elektronický přívěsek na obojek Arpalit, který funguje na principu vysílání ultrazvukových impulzů a je bezpečný nejen pro zvířata, ale i lidi. Impulzy totiž ruší a odpuzují parazity v okruhu až 3 metrů od zvířete, tedy pokud máte psa na vodítku, jste tedy chráněni i vy.

Témata: Zdraví, Očkování, Přívěsek, Likvidace, Víkend, Vytahování, Primář kliniky, Tula, Přívěšek, Velké riziko, Blecha, Nemocnice na Bulovce, Borrelie, Roháč, Obojek, Dej, Vik, Supermáma, Zdraví na Heureka.cz