Maminka.czTěhotenství

Obávaná amniocentéza: Je skutečně důvod se jí bát?

Michaela Karavarakis 23.  10.  2013
Slovo, které asi žádná nechceme od svého gynekologa v těhotenství slyšet. Amniocentéza neboli odběr plodové vody. Navrhuje se většinou při vyšším věku ženy, či špatných výsledcích triple testu a přirozeně, vyvolává strach a pochybnosti. Jak moc oprávněné?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co to vlastně je?

Amniocentéza je vyšetření, při kterém vám lékař dlouhou tenkou jehlou odebere z dělohy 15-20 ml plodové vody za účelem potvrzení či vyvrácení podezření na chromozomální vadu plodu. Provádí se do 24. týdnu těhotenství - tedy do doby, kdy je ještě podle zákona možnost těhotenství přerušit, nejčastěji ale bývá doporučena mezi 16. a 20. týdnem, jelikož na výsledky se musí 2 až 3 týdny čekat.

Jak probíhá?

Před samotným úkonem zjistí lékař pomocí ultrazvuku přesnou polohu plodu. Pak se může a nemusí vpíchnout do podkoží do místa předpokládaného vpichu znecitlivující injekci a pak už přichází na řadu jehla k odběru plodové vody. Některé ženy to popisují jako velmi bolestivé, jiné hovoří spíše o tupé bolesti či o nepříjemném tlaku, jiné to prakticky necítily. Za stálé kontroly pohybu miminka na obrazovce odebere lékař potřebný vzorek plodové vody a hotovo. Po skončení je ženám doporučen několikadenní klidový režim, prvních pár dnů nejlépe v poloze vleže.

Statistiky

Z odebraného vzorku jsou lékaři s přesností na 99 % schopni zjistit případné vrozené vývojové vady dítěte, například rozštěp páteře, Downům syndrom a jiné. Samozřejmě ale jsou tu i rizika. Uvádí se, že po provedené amniocentéze potratí či onemocní nitroděložní infekcí (která většinou vede k témuž) 1 - 0,5 % žen.

Vaše zkušenosti

Vendy: "Amnio mi byla doporučena kvůli mému vysokému věku - 37 let. Bála jsem se samozřejmě, ale ani ne tak bolesti, jako možnosti, že o mimčo přijdu. Sice se říká, že riziko je jen 1 %, ale stejně. Nakonec bylo všechno v pohodě. Ten den, kdy jsem se dozvěděla výsledky, jsem se podruhé narodila."

Hanča:"Na odběr plodovky jsem šla, protože mi dvakrát vyšly špatně AFP testy (nebo-li triple test). Doktorka mi amnio doporučila s tím, že se nemám bát, že hodně ženám vyjdou výsledky triple testu špatně, ale následný rozbor plodové vody potvrdí opak. Nebylo to nic bolestivého, spíš nepříjemného. Nejhorší bylo ale to čekání. 3 týdny! Myslela jsem, že umřu strachy. Pak mi naštěstí zavolali, že čekáme zdravého Jiříčka."

Dáša:"Ráno se nás v ordinaci sešlo asi 15 maminek, co jsme šly na ten stejný zákrok. Měla jsem tam s sebou partnera a celou dobu mě držel za ruku, za což jsem byla vážně vděčná, jelikož jsem se šíleně bála. Samotný zákrok ale ani nebolel, byl to spíš takový nepříjemný tupý tlak. Pan doktor mi odebral 19 ml plodové vody a pár kapek mi poté dal na ruku, ať se podívám, co to vlastně je za vodu, jak je hezky teploučká a jak se tam v ní ta naše Baruška musí mít hezky. Tenhle lidský přístup na mě docela zafungoval a z ordinace jsem odcházela v mnohem větší pohodě."

Simona:"Amniocentézu jsem odmítla. Moje kamarádka na ni šla - byla ji doporučena kvůli špatným výsledkům AFP testu. Hned krátce po zákroku se jí udělalo špatně a v místě vpichu ucítila silné tepání. Dostala křeče a začalo ji tvrdnout břicho. Personál kliniky ji bez valného vzrušení oznámil, že to je normální, a ať tam tedy ještě chvíli posedí, ale jakmile příznaky odezní, že může jít. Doma se pak další dva dny vůbec nemohla postavit na nohy, jak ji bylo špatně. Mně ho doktorka navrhla automaticky, otěhotněla jsem neplánovaně v 38 letech. Ultrazvuk byl ale v pořádku a tak jsem nikam nešla. V květnu se nám narodila krásná a zdravá Julinka."

Lexa:"Na amnio jsem byla čtyřikrát. Poprvé v jednadvaceti a naposledy ve třiatřiceti - před měsícem. Mám sestru s vrozenou vývojovou vadou, tak proto. Třikrát jsem dostala znecitlivující injekci, teď napočtvrté už ne. No a doma máme tři zdravé děti a čtvrté mám v břiše. Za ten klid v duši to podle mě stojí."

Témata: Těhotenství, Lidský přístup, Důvod, Jiřička, AFP, Obava, Jůlinka, Amniocentéza, Tupý tlak