Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Období vzdoru: zákazy jsou na nic! Nastavte jasné hranice a dodržujte je

Simona Procházková 12.  1.  2018
Máte dilema, se kterým si nevíte rady? Pomůžeme! Tentokrát řešíme období vzdoru.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Naše tříletá dcera zřejmě právě dospěla k vrcholu období vzdoru a já si s ní nevím rady. V jednom kuse odmlouvá, a když se na ni zlobím nebo jí říkám, že něco nesmí, směje se mi do obličeje, dělá pravý opak toho, co se po ní chce, bezdůvodně se vzteká a dokáže srdceryvně plakat klidně hodinu, dokud není po jejím. Moje maminka i manžel mi vyčítají, že nejsem dost důsledná a dcerka mě má takzvaně „omotanou kolem prstu“. Uznávám, že někdy raději volím klid před křikem, pláčem a vzdorovitým házením věcmi a ustoupím, i když bych neměla. Jak z toho ven? Není ještě pozdě? 
Zuzana R., Mikulov 

ČTĚTE TAKÉ: Zlatí dvouletí! Nejvzteklejší jsou čtyřleté děti. Co si s nimi počít?

Radí naše odbornice: 

Iva Kyselá 
koučka, akademierodicovstvi.cz 

Důslednost můžete používat jako nástroj, který vám pomůže dostat se rychleji tam, kam potřebujete. Ale pozor, důsledný neznamená být přísný. Důsledný rodič si uvědomuje, že on sám je vzorem a učitelem svému dítěti. Jestliže něco řekne, také to dodrží. 

Rodiče si často stěžují, že sami mají potíž být důslednými, protože jim z úst vyletí slova, která pak nejsou schopni dodržet. Tady pomůže jednoduché pravidlo – říkejte dceři jen to, co jste schopna splnit. Jen tak si s ní vytvoříte důvěryhodný vztah. Komunikujte otevřeně a jasně, buďte k dceři upřímná. Zároveň ale dejte jasně najevo, že o některých věcech se nediskutuje. Nastavte pravidla a dopředu si řekněte, co bude následovat při jejich nedodržení. 

Nesnesitelné chování batolat. Co je v normě a co už ne?


Mgr. Irena Beranová 
dětská psycholožka, psycholog-praha.cz 

Jak dítě začne postupně objevovat svět, má své požadavky a potřeby. Touží prozkoumávat vše kolem sebe, a tak přirozeně nastává čas, kdy se častěji zlobí, když něco nejde, něco nemůže nebo není po jeho. A zde záleží na vás, rodičích, kde máte nastavené mantinely. Vždy je ale třeba mít na zřeteli věk potomka. Nelze jen vše zakazovat a přikazovat, o to větší má pak dítě potřebu se vzpouzet a proniknout přes zákazy. Je dobré ujasnit si, co určitě nechci, aby dělalo, a pak mu jasně vymezit prostor, co může a v čem ho podpoříte. Učte dceru zodpovědnosti, nejlépe vlastním příkladem, nastavte jí i sobě jasné hranice a vysvětlete jí, že občas prostě něco nejde nebo se nesmí, a tak je třeba hledat jiné možnosti a respektovat druhé lidi. 

Tři tipy, které zabraly na vztek u tří synů

Únava, mnoho aktivit, autoritativní výchova. To vše prohlubuje období vzdoru
Jak přežít období vzdoru? Chce to trpělivost, empatii a nadhled
Malí vzteklí rváči: Jak nevychovat z dětí agresory

 

Témata: Časopis Maminka, Předškolák, Péče o dítě a jeho výchova, Batole, Chování a vztahy, Vzdor, Jednoduché pravidlo, Nastavený mantinel, Mikulov, Děti, Důvěryhodný vztah, Období, Irena Beranová, NIC, Zákaz, Iva Kyselá, Dilema, Mantinel, Druhý člověk, Tříletá dcera, Dětská psycholožka, Náš, Dcera, Rodiče, Jasná hranice

Video