Maminka.czČasopis F.O.O.D.

Obědová menu jsou tragédie, říká Darina Křivánková a zve vás na F.O.O.D. piknik

21.  8.  2018
"Baví mě připravovat občerstvení na mejdany, protože ráda vařím pro hodně lidí. Za největší zlo české gastronomie považuji obědová menu," říká šéfredaktorka časopisu F.O.O.D. Darina Křivánková. Na jeden takový mejdan vás zve. Potkáte se s námi na F.O.O.D. pikniku? Vypukne v neděli 2. září.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Novinářka Darina Křivánková má ve svém životě dvě velké vášně, které zformovaly její kariéru: filmy a jídlo. A protože jídlo v posledních letech výrazně převážilo, můžeme její jméno najít za řadou zajímavých projektů, které hýbou českou gastroscénou. Před lety testovala koncept bytové restaurace, dnes šéfuje časopisu F.O.O.D. a nedávno se svými přáteli z Gastrokroužku vydala nádhernou kuchařku, plnou skvělých tradičních i méně tradičních receptů.

Nyní vás zve na nadcházející F.O.O.D. piknik. Uvidíme se tam? Vypukne v neděli druhého září! 

Jaké věci vás nejvíc baví vařit?

Mě baví připravovat občerstvení na mejdany, protože ráda vařím pro hodně lidí. V kuchařce mám například recept na chleba, ze kterého si každý host může kousek ulomit. Nebo můj mejdanový evergreen – cheesecake do skleničky, který dělám ráda a často, protože umožňuje komfort při servírování i při konzumaci. 

V české gastronomii jste před lety zavedla trend bytových restaurací, tedy večeří pro hosty, které se konaly u vás na faře v Kmetiněvsi. Jaké bylo vařit pro cizí lidi u sebe doma?

Skvělé. Byl to jeden velký sociální experiment. Nápad vznikl spontánně opět díky Lukáši Hejlíkovi. Pravidelně jsem totiž na faře pořádala večeře pro přátele, a protože neumím jídlo odbýt, začalo mi to lézt do peněz. A Lukáš tehdy řekl: My ti klidně budeme platit, hlavně vař dál. Postupně si moji přátelé začali brát s sebou své známé a rozkřiklo se to, takže časem jsem zavedla mailing list a kdo měl zájem, začal dostávat pozvánky.

Čtěte také: Nejlepší cheescake vyžaduje péči

Je něco, co vás v poslední době v gastronomii překvapilo? 

V poslední době mě těší, kolik se toho děje. Spousta věcí u nás ještě není, můžu si třeba říkat, že v Praze nemáme dost restaurací, kam bych chtěla zajít na ramen. Ale to mně nepřijde podstatné. Baví mě, že stále vznikají nové projekty a jejich úroveň je opravdu vysoká, a to nejen v Praze, ale i na venkově. Což byl mimochodem jeden z důvodů, proč moje bytová restaurace ztratila smysl, už existuje spousta míst, kde si můžete dát skvěle připravené jídlo z kvalitních surovin. 

A co vás naopak štve?

Za největší zlo české gastronomie považuju obědová menu ve standardních restauracích, kde se platí stravenkami. To bývá opravdu tragédie. Nechci nikomu křivdit, ale jídlo tam ve většině případů nebývá chutné, kreativní ani připravené z čerstvých surovin. Na obědová menu ve spoustě zemí vůbec nenarazíte, je to v podstatě český vynález. Levné jídlo, kterým se lidé zaplácnou. 

Jak to vypadalo na F.O.O.D. pikniku loni? Podívejte se!


Celý rozhovor si můžete dočíst na webu Ženy.cz, a to ZDE

ZVEME VÁS NA F.O.O.D. piknik!

V neděli 2. září se na vás od 11:00 do 19:00 těšíme na Ladronce!

Piknikové koše plné dobrot, atraktivní program, skvělé jídlo… To je ideální důvod přijít na F.O.O.D. piknik, dát si tu schůzku s někým, s kým jste se dlouho neviděli, a užít si den společně.

Na celý den máme připravený program, který bude moderovat autor Gastromapy, člen Gastrokroužku a náš spolupracovník Lukáš Hejlík.

Na pódiu vám předvedou své kuchařské umění klíčové osobnosti Gastrokroužku, tedy i šéfredaktorka časopisu F.O.O.D. Darina Křivánková.

Těšte se mimo jiné na show Markéty Pavleye alias Kitchenette, Jany Králikové ze Zásadně zdravě a Jirky Kuči z blogu Kitchen Story.

Na místě si, tak jako je zvykem, budete moci koupit piknikové koše, dát si něco dobrého u stánků farmářů a kulinářů, rozložit piknikovou deku a užívat si den.

Kde jinde by se měli lidé scházet než nad dobrým jídlem. Sledujte nás na foodpiknik.recepty.cz.

 

Bez bylinek snad nejde vařit, říká food blogerka Dagmar Heřtová
F.O.O.D. piknik dopadl opět skvěle. U dětí bodovaly palačinky


 

Témata: Recepty, Výživa a stravování, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., Tragédie, menu, oběd, Kitchenette, Ideální důvod, Poslední doba, Gastromapy, Servírování, Darina Křivánková, Cizí člověk, Pikniková deka, Česká gastronomie, Občerstvení, Ladronka, Gastronomie, Připravený program, Atraktivní program, Praha, Novinářka, Kuchařské umění, Obědové menu