Maminka.czškolní jídelna

Obědy ve školní jídelně nemůžou zaplatit tisíce rodin. Prvňáček kvůli hladu při vyučování omdléval

Vanda Stöckbauerová 13.  3.  2023
Stravování ve školní jídelně bere většina školáků jako úplnou samozřejmost. A často se stává, že jídlo ani nedojedí s odůvodněním, že jim nechutná. Přitom jsou v Česku děti, které by za teplý oběd skákaly radostí. I to je dnešní realita, kdy kvůli rostoucím cenám potravin a navyšování cen školních obědů si je řada nízkopříjmových rodin zkrátka nemůže dovolit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle odhadů obecně prospěšné organizace WOMEN FOR WOMEN, která pomáhá s financováním školního stravování, je nyní přibližně 20 000 dětí, ale potenciálně až 32 000 dětí, jejichž rodiče si nemohou dovolit zaplatit jim obědy ve školních jídelnách.

„Zatímco loni ve škole nemohlo z finančních důvodů obědvat každé osmé dítě, v roce 2023 už to bude každý šestý školák,“ říká Ivana Tykač z WOMEN FOR WOMEN, o.p.s.

Ceny vstupních surovin pro přípravu pokrmů rostou. Ministerstvo školství proto od 1. února umožnilo školním jídelnám navýšit platby za stravování. Průměrný oběd ve školní jídelně tak dnes vyjde na zhruba 35 Kč. Náklady školního stravování jsou hrazeny ze dvou zdrojů: veřejných a soukromých. Veřejné zdroje pokrývají provozní náklady kuchyní a mzdy pracovníků. Soukromé zdroje, tedy peníze rodičů, pokrývají náklady na nákup surovin k přípravě pokrmů.

VIDEO: Anketa - Oblíbené jídlo ze školní jídelny

Jediné jídlo za celý den

Pro mnohé maminky, které svědomitě dohlížejí na to, aby jejich ratolest měla pětkrát denně kvalitní jídlo, to může znít jako zpráva z jiného světa, ale opravdu i v Česku existují děti omdlévající z hladu. Na smutný příklad upozornil minulý týden server irozhlas.cz. Vedení Základní školy TGM v Náchodě zařídilo obědy zdarma prvňáčkovi, který během vyučování několikrát z hladu omdlel. Paradoxní na tom bylo, že o pomoc nepožádala jeho maminka, ale třídní učitelka, která na alarmující situaci upozornila. „Když jsme mu dali první oběd, tak tady skákal radostí, že se nají. Někdy to má jako jediné jídlo za celý den. Dostal jablko, ale bál se ho sníst. Ptal se, jestli by si ho mohl odnést. Tak jsem mu řekla, že samozřejmě. Takovou radost dítěte z obyčejného jablka jsem už neviděla několik let,“ řekla pro irozhlas.cz ředitelka školy Radka Lokvencová. Obědy ve zmiňované náchodské škole dětem platí i díky podpoře státu a dárců zmíněná organizace WOMEN FOR WOMEN.

Klepněte pro větší obrázek

Situace se zhoršuje

Náklady na stravování se v českých školách začaly zvyšovat v průběhu loňského roku. Počet žádostí o podporu z projektu W4W: Obědy pro děti v loňském roce vzrostl o 30 %. V roce 2023 bude růst počtu žádostí podle organizace ještě dramatičtější. Každou žádost řeší individuálně v rámci schvalovacího procesu. Aby mohlo dítě získat školní obědy zdarma, musí rodiče splňovat několik základních kritérií – musí se o děti starat, komunikovat a spolupracovat se školou a v případně nutnosti obědy řádně odhlašovat. „Učitelé zpravidla velice dobře znají situaci dětí i jejich rodičů a při podání žádosti do projektu mají na zřeteli, že pomoc poskytujeme tam, kde je opravdu třeba. Máme tak jistotu, že se pomoc k dětem opravdu dostane, tedy že pravidelně získají vyváženou a teplou stravu a oběd si mohou sníst ve školní jídelně společně se svými spolužáky,“ popisuje praxi Ivana Tykač.

Podobně školákům pomáhají také další neziskové organizace nebo třeba jednotlivé kraje.

Hity školních jídelen aneb TOP 5 nejoblíbenějších jídel našeho dětství
Témata: Rodina, Školák, Školství, Školák, jídlo, ministerstvo školství, Finance, oběd, školní jídelna, Příspěvky na děti, Prvňáčci, Česká republika, Alarm, Stravování, Vyučování, Women for women, Hlad, Náchod

Video