reklama

Oblíbená večeře dětí? Palačinky!

Palačinky jsou vděčné jídlo pro všechny strávníky. A dají se s nimi vykouzlit neuvěřitelné věci. Zkuste třeba jahodové nebo batátové.

Jahodová palačinka pro děti od Galetky

Potřebujeme: 2 vejce, balíček vanilkového cukru, 125 g mouky hladké, 25 cl mléka, špetku soli

Smíchejte v jedné míse vejce s cukrem. V druhé míse smíchejte mouku se solí. Postupně přidávejte mouku a mléko do směsi vejce a cukru. Míchejte metlou, až vznikne hladké řídké těsto. Nechte hodinu odpočinout. Na rozpálené pánvičce lehce potřené olejem nebo máslem postupně smažte tenounké palačinky. 

Nejlepší vyzkoušený recept pro děti máme ten s čerstvými jahodami, zakysanou smetanou (není třeba šlehačka) a s trochou třtinového cukru. Doporučujeme jahody  předem trochu pokrájet.

Náš tip: Polijte jahody místo cukrem trochou 100% javorového sirupu. A nezapomeňte potřít máslem. To je pak skutečná lahoda!

Borůvkové palačinky

Potřebujeme: 1 a 3/4 hrnku hladké mouky, 2 lžíce cukru, 4 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička soli, 2 ks soli, 1 a 3/4 hrnku mléka, 1/4 hrnku oleje, 1 hrnek borůvek

Sypké ingredience v míse promícháme, vejce, mléko a olej vyšleháme mixérem. Pomalu je pak přidáme k sypké směsi. Promícháme a přidáme borůvky.

Z těsta pečeme palačinky, až budou okraje hnědé, otočíme a pečeme asi ještě minutu.

Crepes suzette - palačinky po francouzsku

Potřebujeme: 100 g hladké mouky, špetka soli, 2 vejce, 1 lžíce cukr krupice, 1 lžíce slunečnicového oleje, 300 ml mléka, rostlinný olej na potírání pánve, 2 lžíce piva, karamel, 100 g másla, 2 lžíce vaječného koňaku, 100 g cukr krupice hnědý, 150 ml pomerančová šťáva, 2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 3 lžíce pomerančový likér

Mouku prosijte se solí do mísy, vsypte cukr. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj vejce, olej a dvě lžíce mléka. Vařečkou prošlehejte základ těsta dohladka. Pomalu přilévejte další mléko a stále míchejte, aby směs zůstala hladká. Potom vlijte - už nemusíte tak pomalu - zbylé mléko, výsledná směs by měla připomínat dvanáctiprocentní smetanu. Pokud chcete, můžete nakonec přilít pivo.

Rozehřejte pánev, nejlépe o průměru 15 cm, což odpovídá klasickému průměru palačinek. Těsto na ni nalévejte nejlépe z naběračky s hubičkou nebo ze džbánku na jednu palačinku stačí přesně 2 a 1/2 lžíce těsta, které je třeba krouživým pohybem, spodku lžíce, rozetřít po pánvi.

 

Jakmile palačinka zezlátne, což trvá asi 15 vteřin, obraťte ji a opékejte po druhé straně tak půl minuty, až na ní naskáčou typické hnědé puchýřky. Palačinku nechte sklouznout na talíř a pánev vytřete ubrouskem namočeným v oleji. Pak už jen smažte další. Hotové palačinky pokládejte na talíři na sebe.

Připravte pomerančový karamel: na mírném plameni zahřejte hlubokou pánev nebo širší kastrol a za občasného promíchání v něm rozpusťte máslo spolu s cukrem. Jakmile se cukr začne rozpouštět, zvyšte plamen a pokračujte, dokud směs nezačne bublat, hnědnout a karamelizovat.

Trvá to asi 4 min., až ke konci občas promíchejte. Vlijte pomerančovou šťávu, přidejte strouhanou kůru a nechte ještě 3-4 minuty probublávat, aby vše zhoustlo. Přilijte alkohol, pár vteřin prohřejte a snižte plamen. Do karamelu vložte palačinku a pomocí vidličky ji v něm pěkně vykoupejte. Složte do šátečku a podávejte.

Batáťáky aneb palačinky se sladkými bramborami

Potřebujeme: 1/2 hrnku špaldové mouky, 1/4 hrnku pohanková mouka, 1/4 polohrubé mouky pšeničné, 1/4 hrnku ovesné mouky, 2 ks vejce, 1/8 lžičky, třtinový cukr, 1/2 hrnku mrkvové dřeně nebo jemně strouhané mrkve, 1/2 hrnku hrubě nastrouhaných batátů (sladké brambory), mléko na doředění, 3 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce třtinového cukru Muscovado, 1/2 lžičky mleté skořice

Připravíme klasicky těsto na palačinky a vmícháme mrkvovou dřeň a batáty, vznikne těsto podobné bramborákovému. Než rozpálíme pánev, připravíme posýpku; cukr Muscovado dodá příjemnou karamelovou příchuť, není však podmínkou. Smažíme batáťáky o síle bramboráku, obracení chce jistou zručnost, snadno se trhají.

Lehce posypeme směsí cukru se skořicí a pochutnáváme si na něčem, co jsme nikdy nejedli. 

Tip: Mrkvovou dřeň dodává odšťavňovač, pokud ji nemáme, můžeme mrkev zcela vynechat.

Cuketové palačinky

 

Potřebujeme: Těsto: 2 - 3 malé cukety (do 20 cm, 3 až 4 cm v průměru), 1 l mléka, 5 ks vejce, 500 g hladké mouky, 1 špetka soli, 1 lžíce kopru, rostlinný olej na smažení; Náplň: 250 g tvarohu (pokud bude z vaničky, přidejte 1 - 2 lžíce sušeného mléka), 200 g majonézy, 4 stroužky česneku, 50 g ořechů, sůl

Cukety nastrouháme na jemno, posolíme a po chvíli vymačkáme šťávu. Uděláme si těsto na palačinky klasickým způsobem - rozšleháme vejce, přidáme mléko, mouku, nastrouhané cukety a nakrájený kopr. Usmažíme palačinky. Tvaroh smícháme s majolkou, přidáme sušené mléko, prolisovaný česnek, sůl a ořechy. Plníme vychladlé palačinky a podáváme jako předkrm nebo lehkou večeři.

Kakaové palačinky

Potřebujeme: Na těsto: 300 ml polotučného mléka, 3 ks vejce, 150 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 1 špetka soli, 3 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce kakaa; Na náplň: 10 lžic javorového sirupu, 10 lžic mletých mandlí, tuk na smažení, máslo 

Do studeného mléka přidáme vejce, moučkový cukr, sůl, šťávu z citrónu a kakao. Za stálého šlehání přidáme prosetou mouku a šleháme tak dlouho, až se přestanou na povrchu těsta tvořit hrudky. Těsto by mělo být spíše řidší. Těsto naléváme na rozpálenou pánev s tukem a po obou stranách opečeme. Palačinky musí být tenké a do růžova upečené. Těsto vystačí na cca 10 ks palačinek.

 

Hotové palačinky potřeme javorovým sirupem a posypeme mletými mandlemi, přeložíme na půl a podáváme.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Daří se vám sice dobře ovládat technická zařízení, ale změny citů vám nepřejí, proto byste rády zůstaly někde, kde se vám líbí v tichu.…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama