Maminka.czVaše příběhy

Oceán jí vzal dvě děti. S tragédií se svěřila na sociálních sítích

Kateřina Prachařová 13.  2.  2020
Klidná rodinná procházka mladé americké rodiny se změnila v noční můru. Během jediného okamžiku smetla vlna do oceánu rodiče i děti. Ty bohužel nepřežily.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jamie a Jeremy Stilesovi žili se svými dětmi v Portlandu v Oregonu. 11. ledna si se sedmiletou Lolou a čtyřletým Williamem vyšli na procházku po pobřežní stezce poblíž pláže Cannon Beach. Zničehonic se z otevřeného oceánu přihnala obří vlna, která celou rodinu smetla.

Když na místo dorazili záchranáři, uviděli Jamie, která se z posledních sil snažila dostat ven z vody. Jednomu z policistů se podařilo vynést na břeh Lolu, holčička ale později zemřela v nemocnici. Malého Williama se nepodařilo vůbec najít. Jeremy byl silně podchlazený.

Jamie Stilesová se o své pocity později podělila na Facebooku, kde poděkovala za veškerou podporu, které se jí a jejímu manželovi dostalo.

„V tuto chvíli opravdu nejsem v pořádku. Procházím terapií a jednou snad dosáhnu nového, ,normálního‘ já. Přečetla jsem všechny vzkazy a každý z nich přidal do mého úplně rozbitého srdce malou kapku lepidla,“ napsala.

„Vím, že Lola a William nás obklopují svou krásnou energií, zatímco se snažíme jít cestou ke smíření a uzdravení. Lidé jsou úžasní, když se spojí. Přála bych si, abych měla čas a sílu poděkovat každému z vás jednotlivě, v dalších měsících na tom budu pracovat. Moje děti milovaly dobrodružství a vím, že teď se vydaly na to největší – společně. Děkuji vám všem, že jste do mých temných dnů vnesli světlo.“

Na obě děti vzpomínají všichni, kdo je znali. Sabrina Flamoe, ředitelka základní školy Vestal v Portlandu, kde Lola navštěvovala první třídu, popsala malou dívku jako jemnou a intuitivní. „Lola vždy vycítila, když byly jiné děti smutné nebo s něčím bojovaly. Šla pak přes celou místnost a objala je nebo chytila za ruku. Budeme vzpomínat na její empatii a srdce otevřené pro všechny,“ řekla.

Nejsmutnější příběh! Miminko žilo jen sedmnáct minut. Z fotek až mrazí

Levi Reid z pobřežní stráže Spojených států uvedl, že na pobřeží severozápadního Pacifiku jsou u většiny přístupových bodů na pláž umístěny varovné cedule. V den tragédie vysílal upozornění na riziko vysokých vln po celém pobřeží Oregonu. Neví však, zda se dostalo i do oblasti Falcon Cove, kde k tragédii došlo.

„Vždy myslete na to, kde jste, a pečlivě sledujte situaci. Může se velmi rychle změnit,“ dodal. 11. ledna bylo pro oblast vydáno varování před vysokým příbojem.

Takzvané tenisové vlny, někdy se jim říká také královské, se vyznačují tím, že se objevují náhle a bez varování v intervalu mezi „běžnými“ vlnami. Na pobřeží Oregonu, ale také Washingtonu a Kalifornie se tento přírodní jev čas od času objevuje, stejně jako třeba v Austrálii nebo na západním pobřeží Kanady. Jediná vlna „vydrží“ i dvacet minut a může dosahovat do výšky až pětačtyřiceti metrů!

Nebezpečí tak nehrozí jen na samotné pláži, ale i na pobřežních molech a dokonce ve skalách vysoko nad vodou, kde se lidé pohybují s mylnou představou, že jsou před příbojem v bezpečí.

Turistka porodila do moře. Rodiče se vynořili s miminkem v náručí. Plánovali to?
Nenechávejte dítě samotné ve vaně, varuje matka, jejíž syn se utopil
Témata: Láska a vztahy, Vaše příběhy, Rodina a vy, Lola, šití, Oceán, Kanada, Pacifik, Facebook, USA, William, Smíření, Vesta, Sítí, Pobřeží, Portland, Procházka, Austrálie, Levi, Vlna, Kalifornie, Washington, Oregon, Tragedie, Romain