Maminka.czZdraví

Očkování proti chřipce pro děti bez jehly. Jedno stříknutí do nosu a je hotovo

Simona Procházková 18.  10.  2023
Chřipkou u nás onemocní aspoň jednou za rok zhruba každé čtvrté dítě. V dětských kolektivech se navíc nákaza velmi rychle a snadno šíří dále. Věděli jste, že proti chřipce můžete své ratolesti nechat očkovat? Nyní je toto preventivní řešení ještě pohodlnější, a navíc naprosto bezbolestné. Žádné „žihadlo“ se nekoná, jehla není potřeba. Prozradíme o této novince více.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Celková míra proočkovanosti proti chřipce u české populace byla v roce 2020 podle údajů Ministerstva zdravotnictví ČR pouhých 6 %. U dětí je to ještě méně, dostupné zdroje udávají 2 až 4 %. Svůj podíl na tom podle odborníků můžou mít i přirozený strach dětí z píchnutí injekcí a s tím spojené obavy rodičů. Dobrou zprávou je proto příchod moderní formy vakcíny, díky níž se očkovací látka stříkne dítěti do obou nosních dírek. K dispozici je v Česku od loňského října.

VIDEO: Bylinky vhodné při chřipce a nachlazení

Bezbolestná vakcína „bez žihadla“

Moderní vakcína, která je k dispozici v ordinacích dětských lékařů, je prvním očkováním proti chřipce, které nevyžaduje injekční aplikaci. Aplikace je vysoce komfortní, jelikož se očkovací látka vstříkne přímo na povrch nosní sliznice. Jednoduchým stiskem aplikátoru se postupně vpraví do obou nosních dírek. Tento způsob je v podstatě podobný tomu, jak se běžný virus chřipky dostává do těla. U této formy vakcinace také odpadají obvyklé nežádoucí účinky v podobě bolesti či zarudnutí v místě vpichu.

Na dítě aplikace neklade žádné nároky. Nemusí látku vdechovat ani nijak vtahovat nosem. „Tato vakcína je doporučena pro děti a mladistvé ve věku od dvou do osmnácti let a stačí jedna dávka. Dvě dávky jsou nutné pouze u dětí do 9 let věku, které nebyly v minulosti proti chřipce očkovány. Vakcínu může zajistit buď pediatr, kterého dítě navštěvuje, nebo ji lze na lékařský předpis zakoupit v lékárně a u lékaře si ji nechat aplikovat,“ upřesňuje dětská lékařka MUDr. Hana Cabrnochová.

Viróza či nachlazení v rodině? Na tohle dávejte pozor, abyste se nenakazili všichni!

Děti šíří virus osm dní před prvními příznaky

Chřipková sezona se blíží a lékaři doporučují zejména ohroženým skupinám nepodceňovat očkování. Dětské kolektivy jsou již od začátku školního roku zdrojem rozličných nákaz a nejinak je tomu i u chřipky. Tou se ročně nakazí až 30 % dětí, přičemž pak často nemoc přenesou i na další členy rodiny. Studie dokazují, že děti od 2 do 9 let patří mezi největší přenašeče chřipky typu A.

Klepněte pro větší obrázek

Podle pediatričky MUDr. Hany Cabrnochové jsou přitom dětští pacienti mnohem nakažlivější než dospělí. Mohou být totiž infekční i více než deset dní a virus dokážou šířit už osm dní před nástupem příznaků. Proto je očkování proti chřipce u dětí důležité. Zvláště malé děti jsou jednou z nejohroženějších skupin, protože si teprve budují imunitu. 

5 důvodů, proč očkovat děti proti chřipce

  • Děti šíří virus mnohem déle než dospělí. Dětské kolektivy mohou být zdrojem rozličných nákaz a nejinak je tomu i u chřipky. Děti bývají více infekční než dospělí.
  • Chřipka může způsobit závažné onemocnění a malé děti jsou z hlediska chřipkové infekce jednou z nejohroženějších skupin. Velmi ohrožení jsou v rodinách rovněž senioři a chronicky nemocní pacienti.
  • U dětí je nejčastější chřipkovou komplikací akutní zánět středního ucha a představuje až 80 procent všech důvodů k předepsání antibiotik u infikovaných dětí.
  • Kromě zdravotních komplikací pro celou rodinu přináší chřipka v rodině mnoho zameškaných školních hodin i mnoho pracovních absencí, což se podepisuje i na domácím rozpočtu.
  • Očkování proti chřipce bez použití jehly je u nás sice krátce, ale v zahraničí funguje dlouhodobě. Více informací najdete i na  www.bezzihadla.cz

Chřipka a zdravotní rizika

Následky onemocnění chřipkou v podobě zameškaných hodin ve škole a pracovních absencí přitom nejsou jediným problémem. Velmi nebezpečné jsou i další možné zdravotní komplikace, ve vzácných případech hrozí dokonce úmrtí.

Nejčastější následnou komplikací u dětí je akutní zánět středního ucha, který představuje důvod až 80 % všech předepisovaných antibiotik u dětí. Velmi ohroženi jsou v rodinách také senioři a chronicky nemocní pacienti.

Očkování bez použití jehly je u nás sice v začátcích, v zahraničí ale funguje dlouhodobě. Na britských ostrovech se používá již od roku 2013 a ročně zde naočkují více než tři miliony dětí.

Kdy očkovat proti chřipce?

  • Ideální doba pro očkování je před začátkem chřipkové sezony. Imunita přetrvává šest měsíců až rok.
  • Kvůli tomu, jak se virus mění, je vhodné očkování každý rok opakovat.
Témata: Zdraví, Děti, Rodina, Děti a nemoci, Imunita, Nemoci, Očkování, onemocnění, Dětské nemoci, Kašel, nachlazení, Vakcína, Kolektiv, Žihadlo, Nákaza, Hana Cabrnochová, Utopie, Česká republika, Chřipka, Dětský kolektiv, Nos, Piga, Skupina, Jehla, Zdraví na Heureka.cz