Maminka.czZdraví

Od dubna bude očkování proti HPV pro 13leté dívky zdarma

redakce 22.  3.  2012
Od dubna bude očkování proti HPV pro 13leté dívky zdarma
Od 1. dubna bude 13letým dívkám hrazeno očkování proti lidskému papilomaviru (HPV), který může způsobit rakovinu děložního čípku, z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Plně hrazenou očkovací látkou bude vakcína Cervarix, která podle nejnovějších studií poskytuje dívkám, které se dosud nesetkaly s HPV infekcí, 93% ochranu proti těžkým změnám na děložním čípku a jejich rozvoji v rakovinu děložního čípku bez ohledu na typ HPV viru.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Česká republika patří k zemím s nejvyšším výskytem rakoviny děložního čípku v Evropské unii. HPV infekce je velmi častou, pohlavně přenosnou infekcí. Rakovina děložního čípku, kterou HPV infekce může způsobit, je stále častěji diagnostikovaná mezi mladými dívkami a ženami.

Právě proto byla schválena změna zákona o veřejném zdravotním pojištění, která umožňuje od 1. dubna 2012 poskytnout hrazené očkování proti HPV z veřejného zdravotního pojištění dívkám ve 13 letech. Předpokládá se, že v tomto věku dívky nemají ještě žádné sexuální zkušenosti, proto neměly možnost se s HPV viry setkat.

Hrazené očkování budou provádět praktičtí dětští lékaři. Informace o očkování proti rakovině děložního čípku se postupně stane součástí preventivní prohlídky ve 13 letech, kterou dívky u svého pediatra absolvují.

Dívky si mohou vybrat ze dvou vakcín, které jsou v současné době na českém trhu – Cervarix a Silgard. Vakcína Cervarix chrání proti virům HPV 16 a 18 (bivalentní vakcína), Silgard chrání proti virům HPV 6, 11, 16 a 18 (kvadrivalentní vakcína). Vakcína Cervarix, která bude plně hrazena, chrání proti rakovině děložního čípku.

Vakcína Silgard, na kterou bude doplatek 300 Kč na dávku, má prokázanou účinnost proti širšímu spektru onemocnění – kromě rakoviny děložního čípku chrání proti genitálním bradavicím, přednádorovým změnám na zevních rodidlech a pochvě. O HPV infekci, onemocněních a výběru vakcíny se zájemkyně mohou poradit s pediatrem nebo gynekologem.

Témata: Zdraví, Očkování, Nejvyšší výskyt, Div, Vir HPV, Žďár, Doplatek, HPV, Zdar, ÓČKO, Ždár, Zdraví na Heureka.cz