Maminka.czPodcasty

Odkdy potřebuje dítě logopeda? A co má umět při nástupu do školky? Tady jsou odpovědi klinické logopedky

Tereza Víchová 18.  3.  2024
Jak vybrat logopeda? V jakém věku ho s dítětem začít navštěvovat? A jak poznat toho nejlepšího? S řečí a výslovností má problémy mnoho dětí a zdaleka tu nejde jen o pověstná R a Ř, která považujeme za zásadní milníky. O všem podstatném jsme si v podcastu časopisu Maminka povídali s odbornicí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

(Kdy) potřebujeme logopeda?

„Že dítě špatně mluví nebo nemluví, pozná každý rodič. A první, s kým by se měl poradit, je pediatr,” říká klinická logopedka Zdeňka Koppová. „S dětmi se dá začít pracovat brzy, třeba u těžších vad už kolem druhého roku věku.” 

Důležité je sledovat, jestli dítě rozumí a jak reaguje. Aspoň zpočátku tedy nejde o výslovnost (kterou řeší naprostá většina rodičů).

„Jsou totiž různé typy dětí, moje dcera například hodně věcí vyjadřovala pohybem a na mluvení jsme si počkali až po třetím roce,” dokládá příkladem z praxe Zdeňka Koppová.

Dítě jde do školky – co je nezbytné?

Posíláte své dítě poprvé do školky? Klinická logopedka radí neřešit vůbec výslovnost. Co je tedy důležité?

„Dítě by mělo umět reagovat na řečové podněty. Jestli rozumí a odpoví na základní věci, je to v pořádku. Pokud nemluví, už doporučuji konzultaci u odborníka,” říká Zdeňka Koppová.

Rozhodně je na místě kontaktovat pediatra, ne kamarádky nebo sousedku – jen člověk se vzděláním pro tuto oblast poradí opravdu dobře.

VIDEO: Někde má řečové vady až 90 % dětí. Co pomůže před nástupem do školy více než dril? Poradí klinická logopedka

Logoped a rodič = jeden tým

Ambulance bývají dlouho dopředu plné, ale podle odbornice se vyplatí počkat si na kvalitu. A také počítat s tím, že není třeba chodit s dítětem na logopedii každý týden, ale že domácí práce bude „mravenčí”.

„Rodiče musí s dětmi pracovat každý den. A vědět, proč a co dělají,” doplňuje Zdeňka Koppová.

Odborníci dnes používají různé metody práce a zažité opakování básniček už je jen „třešinkou na dortu”.

„Rodiče by měli mít možnost oponovat i nesouhlasit s logopedem. A on by jim měl vysvětlovat, co a proč společně dělají,” uvádí Zdeňka Koppová.

Jak pracuje klinický logoped?

  • V Česku projde ordinacemi klinických logopedů každý rok zhruba 150 tisíc pacientů s narušenou komunikační schopností. Kliničtí logopedi působící v ambulancích či nemocnicích dnes řeší širokou škálu diagnóz pacientů spojených s patologickým předřečovým a řečovým vývojem od kojenců (poruchy sání a polykání) přes děti předškolního a mladšího školního věku až po dospělé pacienty.
  • Kliničtí logopedi tak léčí široké spektrum řečových a komunikačních poruch, vad hlasu, řeči i sluchu.
  • Kromě diagnostiky také pomáhají s prevencí, školeními a poradenstvím. Ročně u dětí odhalí velké množství vývojových poruch, u nichž jsou včasná diagnostika a zahájení léčebné terapie klíčové – zejména z pohledu minimalizace dopadů na další život pacienta.
  • Jde například o vývojovou dysfázii, mutismus (nemluvnost), tumultus (breptavost), balbuties (koktavost) nebo dyslalii gravis (těžká patlavost), která může být samostatnou diagnózou, ale také jedním z příznaků mnohem vážnějších poruch. Vlivem neodborné léčby by se pacientům dostalo péče se značným zpožděním – a jejich stav by se tím také mohl zhoršit. 

Zdroj: Asociace klinických logopedů

Jak logoped s dítětem pracuje? Je jeho péče hrazená ze zdravotního pojištění? A co všechno si potřebujete připravit před první návštěvou? Podívejte se na video nebo najděte podcast na Spotify a dalších platformách.

Témata: Podcasty, Předškolák, Rodiče, Mateřská škola, Logopedie, Předškolák, mluvení, Vývoj, Vývojová dysfázie, Podcast, Platforma, Časopis, Spotify, Zdeňka K, NÁSTUP DO ŠKOLKY, Česká republika, Logoped, Pacient, Děti, Výslovnost