Maminka.czZuby

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

V půl roce, nebo dříve, či později? Víte, kdy dětem začínají růst první mléčné zuby a kdy můžete jaký zub zhruba očekávat? Připravili jsme pro vás orientační přehled, kdy a v jakém obvyklém pořadí dětem rostou zuby. A také tipy, jak je správně čistit a kdy vyrazit poprvé k zubnímu lékaři..

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„To budou určitě zuby,“ řeknete si, když váš drobeček poplakává či bez zjevné příčiny celou noc křičí. Kolem půl roku mohou opravdu první zoubky, které se tlačí ven, přinášet miminku nepříjemné pocity nebo dokonce působit bolest.

VIDEO: Maminka Podcast: Růst prvních zoubků

První zoubek se objeví obvykle v půl roce věku 

První mléčný zub se vašemu miminku vyklube kolem půl roku, ale úplně na to nespoléhejte – může to být dokonce i o nějaký ten měsíc později. Ale když k tomu dojde, určitě se jako první objeví dolní řezák. Jak poznáte, že se něco takového chystá? Pod dásničkou se objeví světlý hrbolek, který určitě nepřehlédnete. A jak ostrý kousací nástroj to je, poznáte, jakmile trochu povyleze.

Ale už dlouho předtím, než ozdobí jeho pusinku, se bude dítě bezzubými dásničkami pokoušet žvýkat to, co se mu dostane do pusy. „Semele“ v ní jak jídlo, které mu dáte, tak se bude snažit ochutnat své hračky či jiné věci, které před ním neuhlídáte.

Mezi první mléčné zuby patří spodní řezáky, dolní zuby se prořezávají zpravidla dříve než horní.

Mléčné zuby sice vypadají, i tak ale potřebují péči. Jakou a proč?

Do konce prvního roku by mělo mít dítě šest zoubků

Uvádí se, že do konce prvního roku by dítě mělo mít okolo šesti zubů. Ovšem, jak jsme již zmiňovali, každé dítě se vyvíjí jinak a to stejné platí také u růstu zubů. Pokud má čtyři, nebo dokonce jen dva, nic se neděje. V roce by dítě mělo absolvovat první prohlídku u zubního lékaře, který s vámi vše zkonzultuje.

Ale ať už zoubky má, nebo ne, dejte mu šanci, aby trénovalo čelisti, učilo se kousat a žvýkat.  Z potravin pro něj určených vybírejte mléka i kaše bez cukru, nezapomeňte ani na kvalitní „keksíky“. Dětem chutnají a s jejich pomocí si  masírují dásně, což následně podporuje prořezávání zoubků. A kromě toho si cvičí úchop.

Nejčastější chyba při péči o chrup dětí? Rodiče dětem nedočišťují zuby

Jak rostou dětem mléčné zuby:

6–9 měsíců

V tomto období se dětem prořežou spodní řezáky a potom horní řezáky. Holčičkám se zuby údajně prořezávají dříve než chlapcům.

9–16 měsíců

Mezi devátým a šestnáctým měsícem rostou dětem horní i dolní dvojky. Ty se většinou prořezávají v párech, vždy jeden na levé straně a druhý na pravé.

Klepněte pro větší obrázek

13–19 měsíců

Po prvních narozeninách se dítěti prořezávají první stoličky – dolní i horní.

16–23 měsíců

Do roku a půl by se dětem měly začít objevovat špičáky. Zároveň se začínají prořezávat druhé stoličky, které nejprve rostou ve spodní čelisti. Jak se vyvíjí chrup vašeho dítěte, by měl opět v tomto období zkontrolovat zubař během pravidelné kontroly.

2–3 roky

Horní zadní stoličky rostou dětem mezi druhým a třetím rokem. Ve třech letech by měly mít děti kompletní chrup, tedy 20 mléčných zubů.

Růst zoubků: Jde to i bez bolesti. Pomůže chlazení, kousání i homeopatika

6–12 let

Přibližně v šesti letech, obvykle je to před nástupem do první třídy, začnou dětem vypadávat mléčné zuby. Vypadávat mohou v různém pořadí, nejčastěji to jsou řezáky, potom následují dvojky (v 7–8 letech) a stoličky (9–12 let). Ve dvanácti letech by děti měly mít všech 28 trvalých zubů.

Zuby moudrosti

Tzv. zuby moudrosti rostou až v dospělosti, ale jsou lidé, kterým nevyrostou nikdy.

K zubaři na pravidelné kontroly

Během prořezávání zubů jsou nutné pravidelné šestiměsíční intervaly prohlídek u zubního lékaře, protože případné poruchy anebo nepravidelnosti v prořezávání jsou zjištěny včas a mohou být včas a úspěšně vyřešeny. Pokud zůstávají neléčeny, mohou způsobit funkční i estetické potíže.

Kdy začít čistit dítěti zuby?

Podle vedoucího zubního lékaře Mudr. Davida Urieho z Kliniky USmile by rodiče měli na čištění zubů myslet již při prořezávání prvního zubu. Už v této době totiž mohou vznikat kazy, protože plak se na zubech začíná tvořit okamžitě.

Rozhodně by se tedy nemělo čekat až do prvních narozenin nebo na chvíli, kdy dítě bude mít více zubů či přejde na příkrmy.

Témata: Zdraví, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Praktické rady, Miminko, Zuby, Péče o zuby, Růst zubů u dětí, Mléčné zuby, Zubař, Řezák, Hrbolek, MUDr., Zub, Moudrost, Zubní lékař, Moudro, David Urieho, Stolička, Prořezávání, Kalendář, Jak, Zub moudrosti, Zdraví na Heureka.cz