Od smyslů ke zdravému vývoji dítěte

Reklama 22.  6.  2016
Víte, že vývoj svého děťátka můžete ovlivňovat již od prvního dne jeho života? Nemusíte čekat až vyroste, abyste mohli začít podněcovat jeho zvědavost a nechali jej poznávat svět všemi jeho smysly.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když se narodí děťátko, jeho hmat, čich, zrak a sluch jsou velmi dobře vyvinuty. Průzkumy provedené za podpory značky JOHNSON’S® dokazují, že současná aktivace několika smyslů najednou má mimořádně pozitivní vliv
na vývoj dětského mozku. 

V prvních třech letech života dítěte je vyvinuto 85 % mozku[1] a současná aktivace několika smyslů může tento vývojový proces výrazně posunout kupředu. Značka JOHNSON’S® chce o tomto důležitém poznatku přesvědčit rodiče – péče o děťátko zapojující všechny smysly má totiž pozitivní vliv nejen na dětskou pokožku. Může dát mnohem víc. Přínos multisenzorické stimulace zdůrazňuje nová iniciativa značky JOHNSON´S®, kampaň pro podporu multisenzorického rozvoje dětí nesoucí název So much moreTM. Jejím cílem je naučit rodiče, jak pomocí velmi jednoduchých gest a svědomité péče formovat budoucnost svého dítěte.

Klepněte pro větší obrázek

Od rutiny po rodinné rituály[2],[3]

Činnosti, jako jsou koupání, krmení, uspávání nebo masírování po koupeli, představují dokonalou příležitost pro multisenzorickou stimulaci.

Výzkumy dokazují, že časté mluvení na děťátko vytváří paměť, která podporuje rozvoj jazykových schopností. To je skvělá zpráva, pokud se již nemůžete dočkat, až Vaše děťátko vysloví svá první slova. Mluvte na něj, protože slovní zásoba, kterou bude používat za pár měsíců, se vytváří již nyní.

Oční kontakt usnadňuje první komunikaci a díky němu bude vaše dítě v budoucnu komunikovat se svým okolím mnohem snadněji.

Časté dotýkání se miminka potlačuje pocity úzkosti u děťátka i jeho rodičů, zároveň pozitivně ovlivňuje hmotnost děťátka a zlepšuje jeho náladu.

Vůně, která péči doprovází, je přímo spojena s emoční pamětí.

Stimulace smyslů upevňuje vztah s dítětem a posiluje jeho pocit bezpečí. Doporučujeme rodičům, aby k takovým rituálům přistupovali svědomitě. Zkuste se zaměřit na společné aktivity, které mohou Vašemu děťátku přinést celou řadu výhod. Tímto způsobem můžete proměnit všední činnosti v rodinné rituály.

Klepněte pro větší obrázek

Víc než jen koupel

Koupel se může stát jednou z nejvíce smysly podněcujících aktivit, kterých se děťátko během dne účastní.  Nejlepší je proměnit běžnou koupel ve výjimečný rodinný rituál, který zahrnuje umývání celého těla a vlasů, péči o pokožku, masáž a zvlhčení pokožky. Dovádění ve vodě, lesklé a praskající bubliny, jemná vůně pěny, maminčin klidný hlas, její smějící se oči a teplé ruce – to všechno bystří smysly Vašeho děťátka. Jeho mozek vstřebává nové zážitky jako houba. U starších dětí milujících vodní hrátky hraní s pěnou zlepšuje koordinaci rukou a očí. V očích děťátka je vana skvělým dětským hřištěm, kde se učí a zároveň baví.  Pro rodiče jsou to také chvíle odpočinku po rušném dni. Prostřednictvím pravidelné večerní péče mají jedinečnou příležitost upevňovat toto výjimečné pouto, které je s dítětem spojuje.

Klepněte pro větší obrázek

Pro pokožku a smysly

Pokud chcete mít jistotu, že je pokožka Vašeho miminka v naprostém bezpečí a že mu čas koupání přináší mnoho rozvíjejících smyslových podnětů, využijte výhod spolehlivé, prověřené kosmetiky. Při koupání bude ideální JOHNSON’S® dětská koupel pro celé tělo i vlásky s recepturou No More Tears®, protože neštípe v očích a nezpůsobuje slzení. Všem rodičům doporučujeme do koupelového rituálu zařadit také jemnou masáž. Masírování bude mnohem jednodušší a příjemnější, pokud použijete jemný dětský olej JOHNSON’S®, který zjemňuje ruce a zaručuje děťátku příjemný zážitek. Navíc je tento olej díky své jemné vůni také potěšením pro jeho malý nosík. Víte, že olej je také výborným prostředkem, který pokožku vyživuje, zvláčňuje a při aplikaci na vlhkou pokožku v ní uzamyká vlhkost? Jemný dětský olej JOHNSON’S® obsahuje tři složky, včetně 99 % parafínu ve farmaceutické kvalitě. Večerní masáž olejem má hydratační účinek a zároveň je relaxačním rituálem, který dítě připraví na dlouhý, nerušený spánek.

Více na: www.facebook.com/johnsonsbabycz a  www.johnsonsbaby.cz

Klepněte pro větší obrázek
 

[1] Bruner, Charles, et al. „Early Learning Left Out: An Examination of Public Investments in Education and Development by Child Age.” Voices for America’s Children (2004).

[2] Clemo HR, Keniston LP, Merideith MA. Structural basis of multisensory processing: Convergence. In: Murray MM, Wallace MT, editors. The Neural Basis of MultisensoryProcesses. 2012; 1-8.

[3] Eliot L. What’s Going On in There? How the Brain and Mind Develop in the First Five Years of Life. New York, NY: Bantam Books; 1999.