Maminka.czRodina

Odborná pomoc rodičům se rozšiřuje

redakce 31.  3.  2011
Odborná pomoc rodičům se rozšiřuje
Sdružení Linka bezpečí (SLB) rozšiřuje dostupnost služeb Rodičovské linky. Rodiče, prarodiče, příbuzní, pedagogové a další dospělí, kteří se zajímají o péči o děti a dospívající, mohou od 1. dubna volat na další telefonní číslo 606 021 021 nebo psát své dotazy na emailovou poradnu na adrese pomoc@rodicovskalinka.cz. Dosavadní bílá linka 840 111 234 funguje i nadále.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rodičovská linka nabízí svým klientům výchovné a rodinné poradenství. Mohou se na ni obracet rodiče, jejichž děti mají výchovné obtíže, a to od běžných (např. zvládání vzteku u malých dětí) až po závažné obtíže, jako jsou např. zvýšená agresivita, lhaní, opakované krádeže, zneužívání návykových látek.

Rodinné či výchovné problémy? Ptejte se v nové poradně na webu Maminka.cz!

Častým tématem dovolání na Rodičovskou linku jsou rovněž krizové rodinné situace, např. rozvod, spor o dítě či úmrtí člena rodiny. Konzultanti dále s volajícími řeší problémy spjaté se školní docházkou, ke kterým lze zahrnout potíže s prospěchem, záškoláctvím, šikanou nebo volbou školy. Nezanedbatelnou skupinu tvoří klienti, kteří se na Rodičovskou linku obrací s podezřením na týrání, zneužívání a zanedbávání dítěte v rodině či ve svém okolí.

„Jsem velice ráda, že se rodiče mohou dovolat na další telefonní číslo nebo nám poslat dotaz mailem. Nabízíme jim tak částečnou alternativu v okamžiku, kdy v ČR dochází k omezování bezplatných ambulantních služeb, které pomáhají rodinám s dětmi. Rodičovská linka je specifická v tom, že poskytuje klientům téměř okamžitou psychologickou pomoc v akutní krizi,“ komentuje rozšíření služeb Kateřina Schmidová, vedoucí Rodičovské linky.

Čtěte také: Kdy nám rodiče ničí život

Rodičovská linka je společně s Linkou bezpečí (určenou dětem a dospívajícím) hlavní službou, kterou SLB zajišťuje v oblasti telefonické krizové intervence. Své odborné služby nabízí již desátým rokem, a to ve všední dny v odpoledních hodinách, v pondělí, ve středu a v pátek 13–16, v úterý a čtvrtek 16–19 h.

Témata: Rodina, pomoc, Odborná, Kateřina Schmidová, Odborná pomoc, Rodičovská linka