Maminka.czTěhotenství

Odborník radí jak na nejčastější těhotenské nepříjemnosti

Regina Rothová 18.  5.  2012
Odborník radí jak na nejčastější těhotenské nepříjemnosti
Jiný stav je jen pohodička? Někdy dokáže rostoucí miminko v bříšku mámu pěkně potrápit a v kombinaci s hormonálními změnami v organismu není těhotným vždycky úplně do smíchu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Chce se mi zase zvracet!

Ranní nevolnosti patří ke koloritu prvního trimestru. Pak v naprosté většině odezní a budoucím maminkám se uleví.
Ovšem zvracení se může objevovat nejen v průběhu celého dne, ale i v noci a být někdy dost úporné. Nebezpečí hrozí v případě, kdy nejste schopna pozřít ani sousto a žaludek se vám obrací při pouhé představě vůně jídla. Je logické, že po čase ztrácíte výrazně na váze. Budete vyčerpaná, ochudíte se o vitaminy, minerály a stopové prvky, které jsou potřebné pro správný vývoj těhotenství. Svěřte se svému lékaři. Určitě vám doporučí potravinové doplňky vhodné pro budoucí maminky.

Pozor na dostatečný příjem tekutin, jinak hrozí dehydratace. Kromě neperlivých vod si dopřejte ředěné ovocné šťávy, minerálky nebo čaje. Na nevolnosti pomáhá například zázvorový (střídejte s čerstvou zázvorovou šťávou). Jíst zkoušejte dále, jen si jídlo rozdělte na menší porce. U postele mějte připravené cereální sušenky a hned po probuzení si jednu zakousněte. Přes den střídejte lehká a nenadýmavá jídla.

Rada odborníka:

Nejsou-li dietní opatření dostatečná, pak lze použít léky, které tlumí pocit a pohotovost ke zvracení (antiemetika).
V situacích, kdy v sobě těhotná žena nedokáže udržet ani tekutiny nebo není schopna přijímat tuhou potravu po několik dní, je namístě hospitalizace a infuzní léčba v porodnici.

Připadám si jako balon

Nadýmání a zácpa provázejí první týdny gravidity zcela běžně. Dodnes si pamatuji, jak mi manžel běžel v devět večer pro radu do lékárny, co si počít, když jsem po týdnu proseděla zoufale hodiny na záchodě. Způsobuje to hormon progesteron, který zadržuje v těle vodu a zpomaluje činnost střev. Určitě vynechte projímadla! Raději si dejte sklenici vlažné vody. Pomáhá i pravidelný pohyb a cvičení, nemačkejte si střeva příliš dlouhým sezením.

Rada odborníka

Jedním z nejpodstatnějších opatření k prevenci zácpy v těhotenství je dostatečný příjem tekutin. Řada těhotných žen si neuvědomí, že musí pít více, než jsou běžně zvyklé.

Minimum je 2,5 litru denně, v případě byť i mírné fyzické námahy nebo v horkých letních měsících je třeba vypít ještě více tekutin. Rovněž je důležité jíst dostatek potravin bohatých na vlákninu. Pokud tato opatření nejsou dostatečná, i v těhotenství lze bezpečně použít některá projímadla (například glycerinové čípky, laktulóza). Riziko zácpy zvyšuje i užívání léků obsahujících železo.

Otoky kotníků, prstů na rukou

Trpí jimi až 80 % těhotných, zvlášť před závěrem gravidity a v letních měsících. Sundejte včas prstýnky, noste pohodlné boty na nízkých podpatcích.
Zadržování vody je normální jev daný hormonálně, navíc zvětšující se bříško (i vaše hmotnost) zatěžuje nohy čím dál tím výrazněji. Vlivem hormonů se zvýší množství krve v těle až o 2 litry, to se musí projevit.
Odpočívejte s nohama ve zvýšené poloze, dopřejte chodidlům a kotníkům ulevující lázeň.
Po odpočinku a spánku by měly otoky mizet nebo se alespoň výrazně zmírnit.

Rada odborníka:

Mírnou formu otoků dolních končetin, ale i prstů horních končetin si zažije téměř každá těhotná. Většinou nepředstavují významné riziko, ale pokud se objeví otoky jinde na těle nebo jednostranně, doprovázené bolestivostí postižené končetiny nebo se přidá vysoký krevní tlak a bílkovina v moči, pak je vhodné se okamžitě vydat k lékaři. Může se jednat o příznak závažnějšího onemocnění, jako je například preeklampsie nebo žilní trombóza.

Křečové žíly, popraskané žilky na stehnech

Měla jste k nim sklony už před těhotenstvím? Pak zátěž gravidity váš stav pravděpodobně ještě zhorší. Existují speciální přírodní gely a krémy, které bolestem uleví (s výtažkem z koňského kaštanu) a zvyšují elasticitu žilních stěn. Poraďte se s lékařem nebo v lékárně. Odpočívejte, nestůjte dlouho na jednom místě (při těžších obtížích a v zaměstnání, kde musíte neustále stát, stojí za úvahu pracovní neschopnost). Podobný problém je s takzvanými metličkami OE drobnými popraskanými žilkami na namáhaných partiích stehen, které se ale mohou objevit i na lýtkách a bocích. Svědčí o nedostatečné pružnosti a pevnosti žilek, které i vinou hormonálních změn častěji praskají. Dají se poměrně dobře odstranit laserem, na to budete mít ale dost času později po těhotenství.

Rada odborníka:

V případě, že je rozvoj křečových žil doprovázen jejich bolestivostí, může v některých případech pomoci použití elastických kompresních punčoch nebo některého z venofarmak (Detralex, Cyclo 3 Fort).

Bolestivá stolice, tedy hemeroidy

Křečové žíly v oblasti konečníku se objevují v posledním trimestru (někdy i dřív, zvlášť pokud jste s nimi měla potíže už před otěhotněním) a při porodu následkem tlaku zvětšující se dělohy na velké cévy, zácpami a tlačením při porodu. Někdy praskají a krvácejí, jsou nepříjemné, často hodně bolestivé. Pomáhají koupele v odvaru z dubové kůry a ošetření gelem z dubové kůry. V těžších případech je třeba po šestinedělí provést drobný chirurgický zákrok.

Rada odborníka:

V rámci prevence, ale i ke zmírnění obtíží u již vzniklých hemoroidů by se budoucí maminka měla snažit vyvarovat zácpy. K úlevě od bolestivosti může vyzkoušet krátkodobé přikládání ledu na konečník, eventuálně střídání studených a teplých obkladů. Není-li efekt dostatečný, lze použít ve formě krému i lokálně aplikovaná anestetika (například Mesocain gel). Účinek antihemoroidik (čípky, masti) je v průběhu těhotenství obvykle limitovaný.

Závratě a mdloby

Trápí těhulky na počátku a v raných stadiích gravidity, protože se krevní tlak vyrovnává se zvyšujícím se množstvím krve, později zase utlačuje rostoucí děloha okolní velké cévy. Časté mdloby a závratě mohou být nebezpečné, když vás přepadnou při chůzi venku, nebo jste-li sama doma. Nedělejte rychlé prudké pohyby, z lehu a sedu vstávejte pomalu, nesklánějte hlavu. Předměty zvedejte tak, že si sednete do dřepu. Dodržujte pitný režim, mějte v pohotovosti sušené ovoce, rozinky, hroznový cukr, čokoládu, abyste mohla rychle doplnit cukr. Pohybujte se hodně na čerstvém vzduchu, neležte na zádech.

Rada odborníka:

Pokud dochází k závratím či mdlobám častěji, nebo dokonce když těhotná žena ztratí krátkodobě vědomí, vždy by měla neprodleně navštívit lékaře k vyloučení závažnějšího onemocnění například srdce nebo centrálního nervového systému. Nevolnost a mdlobu často způsobí i poloha na zádech, kdy děloha stlačí za ní probíhající dolní dutou žílu, která odvádí zpět do srdce krev z dolní poloviny těla, tzv. syndrom dolní duté žíly. Dostatečnou prevencí je místo polohy na zádech poloha na levém boku nebo v polosedě.

Dýchám, dýcháš, dýcháme

Progesteron zvyšuje také dechovou frekvenci. Děloha postupně utlačuje bránici i plíce, budoucí maminka musí dýchat velmi mělce a zadýchává se i při minimální aktivitě.

Rada odborníka:

Pravidelná tělesná aktivita (například plavání či rychlejší chůze) přispěje nejen k uvolněnějšímu dýchání, ale i celkově k lepšímu pocitu. Dále může pomoci cvičení jógy a nácvik hlubokých dýchacích technik. Na pozoru by se vždy měly mít ženy trpící astmatem, zvlášť jeho těžší formou, protože v průběhu těhotenství může dojít k jeho zhoršení, vzácněji až ke vzniku astmatického záchvatu (obvykle ve druhé polovině gravidity).


Maminčin odborník: MUDr. Miroslav Verner gynekolog a porodník, Ústav pro péči o matku a dítě, Praha 4-Podolí, upmd.cz

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, odborník, Kolorit, Rada odborníka, Rostoucí děloha, Detralex, Žilní trombóza, Nepříjemnost, Jak, NEJ, Řád, Normální jev, Hemeroidy, Trombóza, Žilka, Dietní opatření