Maminka.czZdraví

Odborník radí: Naučte se správně vybírat dětskou obuv!

Reklama 12.  5.  2014
Odborník radí: Naučte se správně vybírat dětskou obuv!
Nejčastější chyby při výběru dětských bot, rady přímo ortopeda a 7 tipů jak poznat zdravotně nezávadné boty – to a spoustu praktických rad čtěte v našem článku!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přestože se většina z nás rodí se zdravýma nohama, lékařské statistiky hovoří jasně. Až třetina prvňáčků přichází do školy s nejrůznějšími deformacemi. Brněnský ortoped MUDr. Petr Vališ Ph.D. v rozhovoru odpovídá na nejčastější dotazy a vyvrací mýty, točící se kolem výběru dětských bot.

Jaké jsou nejčastější příčiny deformací nohou?

Některé vady mohou být způsobeny poruchou vývoje kostí a vazů. Takový typ patří od začátku do péče lékaře. Potom existují lehké polohové vady, které můžete korigovat tak, že můžeme nožičku lehce dostat do správného postavení.

Jak poznáme, kdy je čas pořídit dítěti první boty?

Pokud má dítě zdravou nohu, první botičky pořizujeme v době, kdy dítě už nohy plně zatěžuje a stráví většinu dne chůzí a pobíháním. Je to individuální, ale většinou se tak děje kolem jednoho roku dítěte. Je-li dětská noha nemocná, je nutné kvalitní obuv obouvat už v době stavění se na nohy.

Doporučíte nám nějaká cvičení, která pomáhají ke správnému růstu?

Veškerá cvičení, která s dítětem děláte, by měla být vedena formou hry. Mezi takové klasiku patří například cvičení prstíků, chůze po zevní straně nohy, výpony na špičkách nebo braní tužky do prstíků.

Jak je to například s hmotností obuvi. Platí, že čím těžší, tím lepší?

Toto je velký omyl. Pokud dítě nosí těžkou obuv, velmi rychle se unaví, stěžuje si a odmítá chodit. Myslím si, že správná obuv by měla být volena i s ohledem na její váhu.

Zbytek rozhovoru si můžete pustit nebo přečíst na stránkách dětské obuvi Peddy. Společně s doktorem Vališem jsme také dali dohromady 7 tipů, jak vybrat správně padnoucí botu pro dítě:

1) Při nákupu žádejte kvalifikované přeměření velikosti dětské nohy.
2) Obuv by měla být o 1 až 1,5 cm delší než samotná noha.
3) Šířka obuvi musí odpovídat obvodu nohy v místě prstních kloubů.
4) Při zkoušení měřte velikost bot ve stoje, nikoliv vsedě.
5) Nezkoušejte velikost tlakem prstu, děti často reflexivně prsty krčí.
6) Dítě by se v botách mělo projít po prodejně. Sledujte zejména paty, jestli nekloužou.
7) Nikdy se neřiďte heslem „To se časem poddá!“.

Dětské značce Peddy důvěřují tisíce maminek

Certifikovaná obuv Peddy velmi pečlivě hlídá kvalitu materiálů, dětské papučky jsou také držitelem osvědčení ŽIRAFA – certifikátu o zdravotně nezávadné obuvi. Značka se jako jedna z mála aktivně zajímá o zdravý vývoj dětí a spolupracuje s odborníky v oboru.

Témata: Zdraví, Dětské boty, Zdraví na Heureka.cz